SLAVLJE U PODGORICI

Crna Gora slavi Dan državnosti, čestitke stižu sa svih strana: Od Milanovića i Bidena pa sve do Vučića

Đukanović je u obraćanju rekao kako Crna Gora treba iskoristiti širom otvorena vrata EU i što prije postati punopravna članica

Milo Đukanović

 Savo Prelevic/Afp

Crna Gora treba imati odgovornu i kompetentnu izvršnu vlast koja će nastaviti voditi zemlju prema Europskoj uniji, rekao je u srijedu crnogorski predsjednik Milo Đukanović u povodu proslave Dana državnosti te zemlje.

Crna Gora 13. srpnja slavi Dan državnosti, u znak sjećanja na isti datum 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, te isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Đukanović je u obraćanju rekao kako Crna Gora treba iskoristiti širom otvorena vrata EU i što prije postati punopravna članica.

“Vjerujem da će sve parlamentarne stranke kako i najavljuju nastaviti graditi mostove suradnje i zajedničke odgovornosti, davati doprinos da se usvoje odluke koje su uvjet dinamiziranja pregovaračkog procesa, i da se ukazana šansa iskoristi”, rekao je Đukanović.

I predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, u čestitki koju je uputio Đukanoviću povodom Dana državnosti, pozvao je političke i stranačke lidere Crne Gore da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i provođenju reformi neophodnih za članstvo u EU, pozdravljajući činjenicu da se Crna Gora pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

“Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost obrane slobode i očuvanja demokracije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sjedinjene Države s ponosom čine zajedno s Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u”, naveo je Biden.

Uz svjetske čelnike Dan državnosti Crne Gore Đukanoviću su čestitali i predsjednici država regije, Republike Hrvatske Zoran Milanović, Slovenije Borut Pahor te Srbije Aleksandar Vučić.

U povodu Dana državnosti, crnògorski čelnici otvorit će u srijedu navečer prvu dionicu prve crnogorske autoceste koja će povezati Podgoricu s granicom sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:39