PADAJU REKORDI

Crna Gora u jednom danu ima više zaraženih nego u cijelom prvom valu epidemije koronavirusa

Zemlja bi mogla ući u ‘crvenu zonu‘ što podrazumijeva zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenja policijskog sata
Ilustracija
 Savo Prelevic/AFP

Crna Gora u petak ima rekordna 344 nova slučaja koronavirusa, što znači da je današnji broj oboljelih veći od ukupnog broja zaraženih u prvom valu epidemije kada su od sredine ožujka do početka svibnja registrirana ukupno 324 slučaja.

Crnogorski epidemiolozi upozoravali su da bi broj zaraženih na dnevnoj razini mogao narasti krajem tjedna, naročito u Podgorici gdje su covid centri posljednjih dana opterećeni posjetama građana, dok su kolone automobila čiji su vozači čekali testiranje bile dugačke nekoliko kilometara.

Crvena zona

Upravo je polovica danas zabilježenih novih slučajeva iz glavnog grada Crne Gore, koji bi, ako se ovakav trend rasta broja oboljelih nastavi, mogao ući u „crvenu zonu“ što podrazumijeva uvođenje restriktivnih mjera poput zatvaranja ugostiteljskih objekata i uvođenja policijskog sata od 22 do 05.

Takve su epidemiološke mjere već dva tjedna na snazi u tri crnogorska grada, Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

„Trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 3828, što je na 100 tisuća stanovnika 608 oboljelih“, priopćile su crnogorske zdravstvene vlasti, dodajući informaciju i o tri nove žrtve koronavirusa u posljednja 24 sata.

„Ukupan broj preminulih povezanih s covid-19 infekcijom od početka lipnja iznosi 185, a od početka godine 194“, priopćeno je u petak.

Platili predujam za cjepivo

Odlazeći ministar zdravstva Crne Gore Kanan Hrapović nešto ranije u petak objavio je da je potpisao sporazum, a da je država platila predujam od oko 600 tisuća eura, koji će omogućiti da ta zemlja kada bude proizvedeno cjepivo protiv koronavirusa odmah dobije oko 250 tisuća doza, po cijeni od 8,84 eura.

“Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza cjepiva, Crna Gora je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 posto stanovništva, s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi”, priopćio je Hrapović.

On je pojasnio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila COVAX mehanizmu za cjepiva protiv covida-19, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija kako bi se omogućila nabava i pravedna raspodjela cjepiva među zemljama sudionicama.

Hrapović je također objavio da je crnogorska vlada pokrenula proceduru nabavke remdesivira, koji će se koristiti za liječenje pacijenata koji imaju težu kliničku sliku.

„Nabava ovog lijeka u narednim mjesecima će najvjerojatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabave koji je inicirala Europska komisija”, rekao je Hrapović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:53