RELAKSACIJA MJERA

Crna Gora u pet mjeseci smanjila broj aktivnih slučajeva covida za 10 puta

Dobra situacija dovela do novog ublažavanja mjera pa će na sportskim događajima u Crnoj Gori moći da prisustvuje publika
Podgorica
 Savo Prelevic/Afp/Profimedia

Crna Gora je za pet mjeseci ove godine dnevni broj aktivnih slučajeva covida-19 smanjila za deset puta, zbog čega su u petak zdravstvene vlasti te zemlje nastavile s ublažavanjem epidemioloških mjera i odlučile dozvoliti ograničeno prisustvo publike na sportskim događajima.

Kako je priopćio čelnik crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, epidemijska krivulja ukazuje da je obolijevanje na najmanjoj razini od srpnja 2020. godine.

- Od prosječnog broja testiranih osoba ovog tjedna prosječno njih 4,53 posto bilo je pozitivno. Broj trenutno zaraženih je 973, a u posljednjih pet mjeseci je smanjen oko 10 puta", rekao je Galić istaknuvši i da kampanja masovnog cijepljenja daje zavidne rezultate, te da je do sada cijepljena, skoro trećina stanovništva Crne Gore, od kojih je prvom dozom imunizirano 129.071 osoba, a u cijelosti njih 62.107.

Ovakva epidemiološka situacija dovela do novog ublažavanja mjera pa će na sportskim događajima u Crnoj Gori moći da prisustvuje publika, i to maksimalno 10 posto sjedećih kapaciteta dvorane ili stadiona, dok su ponovo dozvoljena privatna i javna okupljanja na otvorenom do 50 osoba. Rad ugostiteljskih objekata produžen je do 24 sata, dok trgovine mogu raditi bez ograničenja u skladu sa svojim radnim vremenom, a također dozvoljen je rad zabavnih parkova.

Kada je u pitanju ulazak stranih državljana u Crnu Goru, u tu zemlju i dalje bez uvjeta mogu ući državljani Hrvatske, Srbija, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije dok putnici iz ostalih zemalja moraju imati negativan PCR test, pozitivan test na antitijela ili dokaz da su u potpunosti imunizirani makar tjedan prije dolaska u Crnu Goru.

Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnoj razini. No, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom ožujka, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj dnevnih aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko maksimalnih 10 tisuća oboljelih na ispod tisuću koliko ih je danas.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mjere, dok je početkom svibnja ukinula policijski sat, a prošlog tjedna i obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenom.

Od početka pandemije 97 000 Crnogoraca bolovalo je od covida, a od posljedica zaraze preminulo je njih 1580.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 13:28