PANDEMIJA

Crna Gora u sustavu covid certifikata EU; mjere uoči blagdana su ublažene

U Crnoj Gori su od ranije bile dostupne nacionalne covid potvrde, dostupne u papirnom obliku i elektronskoj verziji.
 Adel Omeragic/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Crna Gora se u srijedu pridružila sustavu digitalnih covid-19 certifikata Europske unije (EU), a vlasti te zemlje ublažile su epidemiološke mjere uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

U priopćenju Europske komisije navodi se da su covid certifikati, koji su izdani u Crnoj Gori, prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim covid certifikatima EU.

“To znači da će stanovnici Crne Gore moći koristiti svoje certifikate pod istim uvjetima kao državljani EU", priopćeno je iz EK.

Digitalni certifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba preboljela koronavirus, da je cijepljena ili da ima negativan test na koronavirus. Certifikat može biti izdan u digitalnoj ili papirnoj formi, sadrži QR kod, besplatan je i izdaje se na materinjem i na engleskom jeziku te jamči zaštitu podataka i vrijedi u svim zemljama članicama EU.

U Crnoj Gori su od ranije bile dostupne nacionalne covid potvrde, dostupne u papirnom obliku i elektronskoj verziji.

Trenutno je šezdeset zemalja i teritorija na pet kontinenata povezano sustavom covid potvrda EU.

Crna Gora ranije je pozvala stanovnike na cijepljenje trećom dozom, dok je važenje Covid potvrde ograničila na šest mjeseci od prijema drugog cjepiva.

U toj su zemlji prošlog tjedna registrirani prvi slučajavi omikron varijante koronavirusa, ali su zdravstvene vlasti, zbog trenutnog pada broja inficiranih na dnevnoj razini, ublažile epidemiološke mjere ususret novogodišnjim i božićnim praznicima.

Tako je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata u vrijeme praznika i poslije ponoći, dok je na snazi ostala zabrana dočeka nove godine na gradskim trgovima.

Ranijom uredbom radno vrijeme kafića i restorana ograničeno je do ponoći, dok u unutrašnjost objekta mogu ući samo oni s covid potvrdom.

Virusom Covid-19 u Crnoj Gori trenutno je zaraženo oko 1900 stanovnika. Od početka pandemije s covidom je preminuo 2381 stanovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:27