PODRŠKA 41 ZASTUPNIKA

Crna Gora: Većina parlamentaraca predložila Miodraga Lekića za mandatara

Podršku Lekiću, uz prosrpski Demokratski front i Demokrate, dali su i zastupnici Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića

Miodrag Lekić

 Savo Prelevic/AFP

Većina zastupnika u crnogorskom parlamentu predložila je u ponedjeljak predsjedniku Milu Đukanoviću da mandat za sastavljanje nove vlade da Miodragu Lekiću.

Krajem prošlog mjeseca vladi premijera Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje, a u ponoć istječe rok do kada bi Đukanoviću trebao stići prijedlog za novog mandatara.

Lekića je podržala većina od 41 zastupnika iz stranaka koje su na izborima u kolovozu 2020. godine porazile Demokratsku partiju socijalista i Đukanovića nakon 30 godina vlasti i poslali ih u oporbu.

Podršku Lekiću, uz prosrpski Demokratski front i Demokrate bivšeg predsjednika skupštine, dali su i zastupnici Ujedinjene reformske akcije aktualnog premijera Abazovića, koji je nakon postizanja dogovora rekao da je optimist da će Crna Gora uskoro dobiti novu vladu.

“Lekić ima našu podršku, vjerujem da će biti naklonjen da što se stavi na papir da se provodi. Očekujemo od Đukanovića da mu da mandat”, rekao je Abazović u Washingtonu, gdje je imao niz sastanaka s američkim dužnosnicima.

On je istaknuo da nova vlada neće mijenjati vanjskopolitički smjer Crne Gore.

Miodrag Lekić, najstariji je zastupnik u crnogorskom parlamentu, u karijeri je bio i ministar vanjskih poslova Crne Gore te u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića veleposlanik Savezne Republike Jugoslavije u Italiji.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priopćio je prije dva dana kako je ta država blizu izvanrednih parlamentarnih izbora, jer se nova većina ne može dogovoriti oko kandidata za mandatara, a da rok za njihov prijedlog istječe u ponedjeljak u ponoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2023 13:05