NOVE MJERE

Crna Gora zbog sve većeg broja oboljelih zatvorila diskoteke, od kolovoza samo cijepljeni mogu u kafiće

Zabranjeni su i glazbeni festivali. Od ranije je glazba uživo dozvoljena jedino na terasama ugostiteljskih objekata i to do ponoći
 SAVO PRELEVIC/AFP

Crnogorske zdravstvene vlasti u petak su na sedam dana zabranile rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom prostoru, nakon što je posljednjih dana naglo porastao broj oboljelih na dnevnoj razini.

Crna Gora posljedna tri dana bilježi u prosjeku oko 60 oboljelih dnevno, najviše u posljednja dva mjeseca. Ipak, zdravstvene vlasti te zemlje tvrde da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna, što je utvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ali poziva se na oprez.

- Shodno dosljednjim najavama i upozorenjima, Savjet za borbu protiv koronavirusa reagirao je momentalno, nakon prvih signala, uslijed promjene epidemiološke situacije i epidemiološke mjere prilagodili smo situaciji na terenu - rekao je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Igor Galić, istaknuvši kako očekuje da će nakon sedam dana, već 2. kolovoza, diskoteke i noćni klubovi početi ponovno raditi.

Također su zabranjeni glazbeni festivali te sva okupljanja u zatvorenom prostoru. Od ranije je glazba uživo dozvoljena jedino na terasama ugostiteljskih objekata i to do ponoći. No kako su te epidemiološke mjere kršene, zdravstvene vlasti zaprijetile su da će kafiće i restorane koji ne budu poštovali mjere kažnjavati zatvaranjem objekata od tri do 30 dana.

Posebna novost koju je Galić najavio je da će od 2. kolovoza boravak u unutrašnjosti ugostiteljskog objekta biti dozvoljen samo cijepljenima, onima s PCR testom i onima koji imaju dokaz da su preboljeli koronavirus, pri čemu se ne prihvaćaju brzi antigenski i testovi na antitijela.

Prema Galićevim riječima, u posljednje vrijeme od koronavirusa najčešće su obolijevali mladi i necijepljeni do 29 godina.

On je također rekao da delta varijanta virusa još uvijek nije službeno potvrđena u Crnoj Gori te da je na koronavirus testirano 11.450 turista, od kojih je svega 153 bilo pozitivno.

U Crnoj Gori dosad je s dvije doze cjepiva cijepljeno više od 35 posto odraslog stanovništva, dok je koronavirus preboljelo više od 100 tisuća stanovnika Crne Gore ili više od 15 posto stanovništva te zemlje. Ukupan broj preminulih od početka pandemije je 1624.

Crna Gora je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozareženih. Prvih dana ožujka crnogorske zdrastvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana i koje su dale rezultat. Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, koje su potpuno liberalizirane početkom ljetnje turističke sezone.

U toj zemlji, prema podacima koji su priopćeni iz vlade, trenutno boravi više od 100 tisuća turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 12:00