SIN LIBIJSKOG DIKTATORA

‘Crna ovca‘ obitelji Gadafi, playboy i bivši nogometaš, nakon izlaska iz zatvora otišao u Tursku

Turski ministar vanjskih poslova nije htio komentirati informaciju o Gadafijevu dolasku u Tursku.
Saadi Kadhafi
 MAHMUD TURKIA/AFP

Saadi Gadafi, sin svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija i 'crna ovca obitelji', kako su ga nazivali mediji, otišao je u Tursku, rekao je u petak njegov glasnogovornik za mjesno glasilo.

"Libijska vlada je zatražila da Sadi Gadafi odmah napusti Libiju nakon izlaska iz zatvora. Sadi Gadafi je odlučio otići u Tursku. (...) Njegov dolazak je organiziralo tursko ministarstvo vanjskih poslova", rekao je glasnogovornik sina svrgnutog diktatora, Musa Ibrahim Gadafi, za informativni portal Haberler.com.

Sadi Gadafi, bivši nogometaš s reputacijom playboyja, koji je od 2014. služio kaznu u zatvoru u Tripoliju, oslobođen je u nedjelju, zajedno s nekoliko bliskih suradnika diktatora koji je vladao Libijom od 1969. do 2011.

Turski ministar vanjskih poslova nije htio komentirati informaciju o Gadafijevu dolasku u Tursku.

Glasnogovornik je rekao da su Egipat i Saudijska Arabija također objavili da ga žele primiti.

"Zajednička odluka svih uključenih strana bila je da to bude Turska. To je jednostavnije u logističkom pogledu. I Sadi je bio za Tursku i tako je dogovoreno", dodao je.

Sadiju Gadafiju, kojega je Niger izručio 6. ožujka 2014., kamo je pobjegao nakon pobune 2011. u kojoj je njegov otac svrgnut i ubijen, sudilo se u travnju 2018., a prizivni sud u Tripoliju ga je oslobodio krivnje za ubojstvo bivšeg trenera nogometnog kluba u Tripoliju, Bašira Rajanija 2005.

Libija je od 2011. u kaosu, a zadnjih godina u zemlji postoje dvije suparničke vlasti, na istoku i zapadu.

Istodobno s političkim procesom radi izlaska zemlje iz krize, ulažu se napori uz pomoć UN-a kako bi se postigla nacionalna pomirba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:30