OPASNE POSLASTICE

Crne čokolade imaju crnu stranu: Otkriveno da Hrvatima omiljeni brand može sadržavati visoke količine olova!

Za njih 23 na testu pokazalo se kako je dovoljno pojesti samo 25 grama dnevno i tako u organizam unijeti veće doze od propisanih

Ilustrativna fotografija

 /Berislava Picek/Cropix

Crne čokolade imaju crnu stranu - iako ih reklamiraju kao zdravije opcije, dobar dio njih sadrži visoke količine kadmija i olova, a posljednje veliko istraživanje međunarodne organizacije Consumer Report otkrilo je kako teške metale u sebi imaju 23 od čak 28 čokolada, što je posebno zabrinjavajuće.

Dapače, neke od njih poput Lindtovih tamnih čokolada sa 70 odnosno 85 posto kakaa, kao i Tony‘s Chococonely čokolade moguće je pronaći i na domaćem tržištu, no općenito je na popisu nesigurnih završio cijeli niz uzoraka poznatih i prilično skupih brandova kao što su belgijska Godiva, Hershey, Lily‘s i brojni drugi.

Za njih 23 na testu pokazalo se kako je dovoljno pojesti samo 25 grama dnevno i tako u organizam unijeti veće doze od propisanih za barem jedan od testiranih metala, a pet ih u sebi sadrži veće razine od propisanog za oba teška metala. To su dvije čokolade branda Theo, jedna Trader Joe‘s, Lily‘s i Green & Black‘s dok je Lindtova Excellence dark chocolate s 85 posto kakao jedna od njih deset s povećanim razinama olova - ima ga 166 posto više od dozvoljenog dok Lindtova tamna čokolada sa 70 posto kakaa ima 116 posto više razine kadmija od propisanog.

Stručnjaci tvrde kako je riječ o velikoj opasnosti za ljudsko zdravlje, posebno kod djece kod koje unos teških metala može praviti probleme u razvoju, utjecati na razvoj mozga, pa čak dovesti i do manjeg IQ. Odrasli pak kod dugotrajnog izlaganja teškim metalima mogu razviti različite probleme živčanog sustava, probleme s bubrezima ili reproduktivnim zdravljem, posebno kad znamo statistiku koja govori da 15 posto ljudi čokoladu konzumira svakodnevno.

Ipak, test je razotkrio i pet tamnih čokolada koje predstavljaju sigurnu opciju - dvije vrste branda Ghiradelli sa 72 odnosno 86 posto kakaa, Mast ičokolada s 80 posto, Taza čokolada sa 70 te Valrhona s 85 posto kakaa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 23:30