VELIKO IŠČEKIVANJE

CRNI DIM IZAŠAO IZ SIKSTINSKE KAPELE! Papa danas nije izabran

Sto petnaest kardinala je u Sikstinskoj kapeli gdje je započeo izbor 266. poglavara Katoličke crkve
 AFP

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy





NOVO 19:41 - Crni se dim vinuo iz dimnjaka Sikstinske kapele u utorak navečer, što znači da novi papa, kako se i pretpostavljalo, nije izabran prvog dana konklava.

Kardinali će glasovanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

U srijedu, a moguće i u četvrtak, mnoge će oči biti uprte u dimnjak postavljen na krovu Sikstine, iz kojeg će se pojaviti prvi znak da je papa izabran. Iako kardinali glasuju četiri puta na dan, listići se, ne bude li izbora, ne spaljuju na kraju svakog glasovanja nego jednom na kraju jutarnjeg turnusa i jednom na kraju popodnevnog.

U praksi to znači da će se sve dok novi papa ne bude izabran, dvaput na dan, oko podneva i oko 19 sati, iz dimnjaka uzdići crni dim. Bijeli dim se može očekivati u isto vrijeme, ali i prije, oko 10.30 ili oko 16.30, dobije li tko od kardinala dvotrećinsku većinu u prvom prijepodnevnom ili prvom popodnevnom krugu glasovanja. Tada se listići spaljuju odmah.

17:40 - Ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo je u utorak u 17.35 sati "Extra omnes" (svi van) i zatvorio vrata Sikstinske kapele, u kojoj je ostalo 115 kardinala izbornika koji će pred Michelangelovim "Posljednjim sudom" održati prvi krug glasovanja za izbor novog pape.

Izbornici će danas glasovati samo jednom, a prije toga će među sobom ždrijebom izabrati devetoricu koji će sudjelovati u distribuciji listića, njihovu brojanju i reviziji.

Dim iz dimnjaka postavljenog na krovu Sikstine može se očekivati oko 19 sati i gotovo će sigurno biti crn, jer nijedan papa u modernoj povijesti nije izabran u prvom krugu glasovanja.

Kardinali će glasovanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

17:10 - Kardinali prisežu da neće odavati informacije s konklave. Ako prekrše zavjet šutnje kazna je izopćenje. Među 115 kardinala koji su položili zakletvu bio je i naš kardinal Josip Bozanić.

16:53 - Talijanski kardinal Giovanni Battista Re na latinskom recitira zakletvu koju će položiti svi kardinali.

16:45 - Svi kardinali su na broju. Pjevaju litanije Svih svetih. Zauzimaju svoja mjesta u skladu s crkvenim titulama unutar Sikstinske kapele čija će se vrata svakog trenutka će se zatvoriti. Svaki kardinal ima vlastiti stolac na kojem je ugravirano njegovo ime.

16:30 - Sto petnaest kardinala izbornika okupljenih u vatikanskoj Apostolskoj palači krenulo je u svečanoj procesiji iz Pavlovske kapele prema Sikstinskoj, gdje će popodne početi izbor 266. poglavara Katoličke crkve.

U tradicionalnoj procesiji, uz Litanije svih svetih i zaziv Duha Svetoga u napjevu "Veni, Creator Spiritus" (O dođi, Stvorče, Duše svet) kardinali će doći do slavne Sikstinske kapele. U njoj će prvo čuti nagovor za izbor pape malteškog kardinala Prospera Grecha (87) i zatim još jednom položiti zavjet šutnje držeći ruku na Evanđelju.

Potom će ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzvikuti "Extra omnes" (svi van), zatvoriti vrata Sikstine i izbor može početi. Prije glasovanja, a utorak će biti samo jedno, kardinali će među sobom ždrijebom izabrati devetoricu koji će sudjelovati u distribuciji listića, njihovu brojanju i reviziji.

Otkrivena tajna vatikanskog dima

Slavni dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele koji ako je bijeli označava da je Katolička crkva dobila novog papu ili ako je crn da glasanje nije donijelo rezultat, nije samo proizvod samo spaljenih listića.

"Koristimo i patrone za potpalu", objasnio je u utorak Paolo Sagretti koji je zadužen za postavljanje sustava uništenja listića u Sikstinskoj kapeli.

Lijevo od ulaza postavljene su dvije peći, jedna za glasačke listiće, a druga za kemikalije za bojanje dima, crnog za neuspješan ishod glasanja i bijelog za izbor pape. Dvije peći su povezane istim vodom do krova kapele. Taj arhaični način informiranja svijeta je i dalje prva objava vanjskom svijetu, iako su to i zvona Bazilike Svetog Petra, ali uz neznatno kašnjenje u odnosu na dim.

Početno se bijeli dim postizao dodavanjem vlažne slame uz listiće, dok se crni dim postizao dodavanjem neke vrste katrana. Nakon nekoliko epizoda pojave sivog dima, tamnijeg ili svjetlijeg, koje su vjernike dovele u zabludu, Vatikan je 2005. postavio novi vjerodostojniji sustav.

Prigodom izbora Josepha Ratzingera 19. travnja 2005. mehanizam nije bio usavršen jer se najprije pojavio svijetlo sivi dim.

Kako bi postigao crni dim, Vatikan koristi mješavinu kalijeva perklorata, antracena i sumpora, dok bijelu boju dima dobiva mješavinom kalijeva perklorata, laktoze i kolofonija, prema informacijama s internet stranice Svete Stolice.

Elektronska kontrolna ploča omogućuje odabir sastojaka za drugu peć istovremeno dok se u prvoj pale listići. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:55