TRIPADVISOR

'CRNI LABUD' PROGLAŠEN NAJBOLJIM RESTORANOM NA SVIJETU Pobjednika se biralo ne temelju milijuna recenzija čitatelja globalno popularnog portala

The Black Swan restoran u selu Oldstead, UK
 Chris Heaton / Creative Commons Licence / Geograph.org.uk

Seoski pub "The Black Swan" (Crni labud) u selu Oldstead u engleskoj pokrajini North Yorkshire, proglašen je najboljim restoranom na svijetu u velikoj međunarodnoj anketi čitatelja globalno popularnog portala za putovanja (i posredno gastronomiju), TripAdvisor.

Kako su objasnili na TripAdvisoru, ovo je prvi put da je britanski restoran ponio prestižnu titulu otkad su 2012. počeli dodjeljivati nagrade. Inače, The Black Swan je na stranici TripAdvisora 866 korisnika ocjenilo prosječnom ocjenom 4,7667 od maksimalnih 5. Od toga je čak 737 korisnika dalo peticu, 82 četvorku, dok je tek 7 korisnika svoje iskustvo ocijenilo kao "užasno" i dalo Crnom labudu jedinicu.

Drugo mjesto u izboru čitatatelja TripAdvisora zauzeo je glasoviti restoran Le Manoir u Great Miltonu, pokrajina Oxfordshire (također Ujedinjeno Kraljevstvo), dok je treći restoran Maison Lameloise u Chagnyju u Francuskoj.

Kako piše BBC, iz TripAdvisora su rekli da je pobjednik izabran na temelju više milijuna recenzija i napisanih mišljenja o restoranima diljem svijeta, a koje su skupili tijekom perioda od 12 mjeseci.

Pobjednik ovogodišnjeg izbora može se podičiti Michelinovom zvjezdicom i ocjenom 4 AA Rosettes, stoga nije da se radi o potpunom iznenađenju. Pub je u obiteljskom vlasništvu, a na čelu su mu glavni kuhar 28-godišnji Tommy Banks koji je još prije četiri godine zaradio Michelinovu zvjezdicu, te njegov brat James.

- Velika je čast ovojiti ovu nagradu, ali ono što je zaista čini posebnom je činjenica da smo je dobili na temelju mišljenja naših gostiju - ponosno je istaknuo Tommy Banks.

Inače, TripAdvisor navodi da se prosječne cijene u Crnom labudu kreću između 332 i 710 kuna (vjerojatno po jelu), a stranica samog restorana navodi da se "meni za kušanje" za dvije osobe može kupiti za 190 funti ili nešto manje od 1600 kuna. Dakle, po obroku 800 kuna.

Deset najboljih restorana na svijetu prema TripAdvisoru

1. The Black Swan, Oldstead, North Yorkshire, UK

2. Belmond Le Manoir aux Quat'Saisons, Great Milton, Oxfordshire, UK

3. Maison Lameloise, Chagny, Francuska

4. L'Auberge de l'Ill, Illhaeusern, Francuska

5. Martin Berasategui, Lasarte, Španjolska

6. Daniel, New York City, SAD

7. La Colombe, Constantia, Južnoafrička Republika

8. David's Kitchen, Chiang Mai, Tajland

9. Maido, Lima, Peru

10. El Celler de Can Roca, Girona, Španjolska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28