NEVIDLJIV, A OPASAN

‘Crni led‘ izazvao kaos u Njemačkoj; Otkazani letovi, nastava, dvoje ljudi poginulo...

Nadležne službe upozoravaju građane da izlaze iz svojih domova samo u krajnjoj nuždi,

Ljudipadaju zbog skliske ceste u pokrajini Hessen

 Uwe Zucchi/Dpa Picture-alliance Via Afp

Sreću zbog niskih temperatura i mogućnosti snijega za Božić zamijenile su brige zbog skliskih prometnica.

U sjevernom te središnjem dijelu Njemačke ceste su opasno skliske, a mnogi uz poteškoće dolaze na posao i u školu, a nadležne službe upozoravaju građane da izlaze iz svojih domova samo u krajnjoj nuždi, pišu njemački mediji.

Formirao se tzv. opasni crni led u nedjelju navečer i paralizirao velike dijelove zemlje. Riječ je o gotovo nevidljivom sloju smrznute vode koji je izrazito opasan jer ga je vrlo teško primijetiti. Javlja se zbog hladnoće uglavnom u jutarnjim i večernjim satima.

Meteorolog Björn Alexander upozorio je da na sjeveru i u središnjem dijelu zemlje postoji opasnost od crnog leda, najkasnije do podneva u ponedjeljak. Na krajnjem istoku postoji opasnost od crne ledene kiše.

Tijekom noći zbog vremenskih neprilika bilo je dosta prometnih nesreća. Četiri osobe su ozlijeđene u sudaru dvaju automobila na snijegom prekrivenoj cesti kod Gaggenaua. U okrugu Offenbach gradski autobus se zbog leda zabio u drvo, pri čemu je 12 osoba ozlijeđeno.

image

Ljudipadaju zbog skliske ceste u pokrajini Hessen

Uwe Zucchi/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Hannover

Moritz Frankenberg/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Koblenz

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Hessen

Sebastian Gollnow/Dpa Picture-alliance Via Afp

Brojne nesreće su se dogodile u pokrajinama Donja Saska i Bremen. U nesreći na autocesti u blizini Walsrode-Hamwiedea u ranim jutarnjim stima poginuo je 25-godišnji vozač. Prema priopćenju policije, zbog skliske ceste automobil je izletio s kolnika. Vozač traktora poginuo je u okrugu Rhein-Lahn zbog vremenskih neprilika.

U Düsseldorfu je između 22 sata navečer i 7 ujutro bilo 70 intervencija policije zbog crnog leda, od čega se pet dogodilo na autocesti. Jednu ozlijeđenu osobu na A59 trebalo je prebaciti u bolnicu, no vozilo Hitne pomoći nije se moglo pomaknuti zbog previše skliske ceste, pa su pozvali drugo vozilo Hitne.

Zbog vremenskih uvjeta u najvećoj njemačkoj zračnoj luci Frankfurt dolazi do kašnjenja i otkazivanja letova. Jutros je već otkazano 176 letova od ukupno 1100 polijetanja i slijetanja predviđenih za ponedjeljak. Zračni promet nije u potpunosti zaustavljen, ali je na snazi ograničenje da samo određeni broj letjelica po satu smije sletjeti.

Njemačka meteorološka služba savjetuje vozačima koji kreću na put da vožnju prilagode uvjetima na cesti te da napune rezervoare i ponesu pokrivače i tople napitke. Očekuju se veliki zastoji u cestovnom i željezničkom prometu.

Vremenske prilike odrazile su se i na nastavu. U nekoliko općina i gradova otkazana je nastava u svim srednjim školama zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. Među njima su gradovi Osnabrück i Göttingen.

image

Hannover

Moritz Frankenberg/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46