PRETEKLI NJEMAČKU

Crnogorci tvrde da su postavili europski rekord: Cijepili su 1,5 posto ukupne populacije u danu

Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku, rekla je ministrica
 Milos Vujovic/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

U Crnoj Gori prvoga dana masovnog cijepljenja cijepivo je primilo oko 10 tisuća stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Europi po broju datih doza u jednome danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, dosad je rekorder bila Njemačka, koja je cijepila milijun stanovnika u jednome danu, što je 1,2 posto njezine populacije.

“Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku”, poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Masovno cijepljenje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tijekom vikenda iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmova cjepiva.

Prvih dvije tisuće doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru su stigle u utorak i one su namijenjene prioritetnim skupinama, u koje spadaju medicinski radnici i teški kronični bolesnici. EU će do kraja kolovoza Crnoj Gori donirati ukupno 42 tisuće doza tog cjepiva.

Dosad su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 tisuće doza AstraZeneca cjepiva, koje su kupljene kroz Covax program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je pao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom ožujka uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane te fitness i trgovačke centre. Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet tjedana, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 tisuća na nešto više od dvije tisuće oboljelih.

Crna Gora je u drugoj polovici travnja gotovo normalizirala život ublažavajući gotovo sve epidemiloške mjere, ostavljajući obvezu nošenja zaštitnih maski na otvorenome i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja te policijski sat od 24 sata do 5 sati ujutro.

Posljednja dva dana broj oboljelih na dnevnoj razini prvi put od početka godine bio je ispod 100.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 12:11