PLJUŠTE KRITIKE

Crnogorski ministar dao skandaloznu izjavu o genocidu u Srebrenici, reagirala i ambasada SAD-a

Washington pozvao Podgoricu da se jasno odredi prema genocidu u Srebrenici
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić
 Kenzo Tribouillard/AFP

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Podgorici pozvalo je u nedjelju vladu da se jasno odredi prema zločinu u Srebrenici pošto je crnogorski ministar pravosuđa rekao da će priznati da se ondje dogodio genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi.

"Tražimo jasnoću i nadamo se da će vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid", poručilo je veleposlanstvo Sjedinjenih Država na Twitteru.

Crnogorski ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u petak je na pitanje oporbe u parlamentu priznaje li da se u Srebrenici dogodio genocid odgovorio da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu.

Rekao je da može vjerovati samo sucima Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ u Den Haagu, a taj je sud, prema njemu, gotovo potpuno izgubio legitimitet kad su na njemu uništeni dokazi izvjestitelja Vijeća Europe o vađenju i trgovine organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu.

Takvo stajalište oštro su kritizirale crnogorska javnost i drugi u regiji pozivajući premijera Zdravka Krivokapića da smijeni Leposavića.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podsjetio je na svoje riječi izrečene lani u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici kada je poručio "Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja“.

Njegova Demokratska partija socijalista najavila je da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida.

Bošnjačka stranka upozorila je da je negiranje genocida neprihvatljivo, posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora odabrala proeuropski smjer.

Nevladine udruge, poput Akcije za ljudska prava navele su da Leposavić relativizujućom izjavom o Srebrenici diskvalificirao sebe kao ministra koji Crnu Goru može voditi prema Europskoj uniji (EU) te istaknule da se Crna Gora 2010. obavezala surađivati s Haškim tribunalom potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

“Od ministra pravde države u kojoj je negiranje ili umanjivanje zločina utvrđenih presudama međunarodnog suda kazneno djelo, i države koja je kandidatkinja za članstvo u EU, očekuje se da poznaje, priznaje i poštuje odluke međunarodnih sudova“, navela je Akcija za ljudska prava.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da je negiranje genocida u Srebrenici zločin sam po sebi i pozvao crnogorsku vladu da ne otvara stare rane.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić za dnevnik Pobjeda rekao je da izjava crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava kojom negira genocid u Srebrenici dokazuje da se nalazimo na početku procesa stavljanja crnogorskih Bošnjaka izvan zakona i smatra da je ona poziv na nasilje.

Veleposlanik Slovenije, nekadašnji ministar obrane i vanjskih poslova Roman Jakič, podsjetio je da je genocid u Srebrenici najveći zločin od Drugog svjetskog rata na europskom tlu, pa je izjava crnogorskog ministra pravosuđa teška „uvreda za svih 8.372 žrtava masakra i sramota za predstavnika Vlade koja želi članstvo u EU".

Promjenom vlasti u Crnoj Gori, prvoj u posljednja tri desetljeća, čelne dužnosti u vladi zauzeli su ljudi bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a među njima Vladimir Leposavić, odvjetnik po struci koji je prije sadašnje dužnosti bio pravni zastupnik SPC-a u Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 02:01