VLADIMIR LEPOSAVIĆ

Crnogorski ministar odbija priznati genocid u Srebrenici, kaže da je Haag ‘izgubio legitimitet‘

Ipak, kako je rekao, spreman je pokloniti se svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice
Memorijalno groblje u Srebrenici/Ilustracija
 Dasan Dzananovic Daci/Alamy/Alamy/Profimedia

Crnogorski ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je u petak da će priznati da se u Srebrenici dogodio genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi jer je Haški tribunal koji ga je potvrdio "izgubio svoj legitimitet".

Leposavić je odgovarajući na pitanje oporbe u parlamentu Crne Gore priznaje li da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može vjerovati onome što su rekli suci Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu.

Međutim, istaknuo je da je odluka Međunarodnog suda pravde, kojom je zločin u Srebrenici kvalificiran kao genocid, utemeljena na nalazima Haškog suda koji je, prema njegovim riječima, gotovo u potpunosti izgubio svoj legitimitet kad su dokazi izvjestitelja Vijeća Europe o trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu.

"Svakako neću negirati pravnu valjanost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećaje Bošnjaka i Muslimana", rekao je Leposavić.

Istaknuo je da nije na ministru pravosuđa, kao ni bilo kojem pojedincu koji nije sudjelovao u događaju, da prizna ili eventualno poriče postojanje bilo kojeg kaznenog djela ili ratnog zločina.

Ipak, kako je rekao, spreman je pokloniti se svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice.

Zastupnik oporbene Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić ustvrdio je da se ministar nevješto sakrio iza formulacija kojima negira da se dogodio genocid u Srebrenici.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić rekao je da strahuje za put zemlje u EU, ako stanovnici Crne Gore ne znaju da se u Srebrenici dogodio genocid, „na temelju odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i ako je to stav crnogorske vlade“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 12:03