MEHMED ZENKA

CRNOGORSKI MINISTAR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA 'Hrvati su izuzetno doprinijeli svim pozitivnim procesima u Crnoj Gori, naročito integracijskim'

Bokeljska mornarica
 Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatska manjina u Crnoj Gori izuzetno je doprinijela integraciji te zemlje u NATO-u kao i u procesu pristupanja Europskoj uniji, a država Crna Gora s druge strane osigurala je, prije svega kroz izborno zakonodavstvo, Hrvatima u Crnoj Gori privilegirani status, kazao je crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru za Hinu.

“Hrvatska manjina u Crnoj Gori je izuzetno doprinijela svim pozitivnim procesima u Crnoj Gori, naročito integracijskim. Sa druge strane je, preko izbornog zakonodavstva, prema Hrvatima u Crnoj Gori učinjen jedan pozitivan korak time što im je olakšano predstavljanje hrvatske etničke manjine u crnogorskom parlamentu. Također, s vladom Republike Hrvatske imamo i takozvani međuvladin mješoviti odbor, koji prati položaj Hrvata u Crnoj Gori i Crnogoraca u Hrvatskoj. Takvu suradnju rado bismo uspostavili sa svim zemljama regije”, kazao je Zenka.

Hrvati u Crnoj Gori su najmalobrojnija Ustavom priznata manjinska zajednica. Prema posljednjem popisu iz 2011. Hrvati čine oko 1 posto stanovništva Crne Gore. Zahvaljujući povlaštenom cenzusu imaju zajamčen mandat u crnogorskoj Skupštini.

Ministar Zenka naročito ističe utjecaj Hrvata na kulturno-povijesno naslijeđe Crne Gore, kojim se, kako je rekao, “Crna Gora danas ponosi”.

Bokeljska mornarica i veliko kulturno-povijesno nasljeđe

“Ne smijemo zaboraviti povijest pomorstva Hrvata u Crnoj Gori. Oni su svoje vrijednosti koje su prikupljali u čitavom svijetu donijeli u Boku Kotorsku i u Crnu Goru. Ja zbog toga kažem i da nema nijednog Hrvata u Crnoj Gori mi moramo slaviti Hrvate, upravo zbog tog kulturno-povijesnog nasljeđa koje su donijeli, a koje je naslijedila Crna Gora”, navodi Zenka.

Jedna je od takvih vrijednosti, prema riječima crnogorskog ministra ljudskih i manjinskih prava, i Bokeljska mornarica, koja ove godine obilježava 1210 godina postojanja. U Crnoj Gori vlada očekivanje da bi Bokeljska mornarica do kraja godine mogla biti upisana na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

“Bokeljska mornarica je izuzetno bogato kulturno-historijsko naslijeđe koje su Hrvati unijeli u kulturnu baštinu Crne Gore. I vjerujem da će Crna Gora i Hrvatska naći zajednički jezik i da će zajedničkim snagama uspjeti u naumu da se ona registrira u UNESCO”, priopćio je Zenka.

Nominaciju za upis Bokeljske mornarice u UNESCO Crna Gora je predala sredinom 2018. godine, ali se prethodno vodila rasprava o tome je li Bokeljska mornarica hrvatsko ili crnogorsko nacionalno blago. Ipak, uoči nominacije dogovor je postignut de se u nominacijskom dosjeu navede kult Svetog Tripuna, katolici i Hrvati, te Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke Kotorske, koji su sudjelovali u njenom očuvanju. Takvo rješenje pozdravili su tada i hrvatski političari u Crnoj Gori.

Govoreći o statusu crnogorske zajednice u Hrvatskoj, ministar Zenka rekao je da od društava koja okupljaju Crnogorce dobiva “pozitivne signale”, ali da postoji prostor i za poboljšanje njihovog položaja u Hrvatskoj i Hrvata u Crnoj Gori.

“Mi od Crnogoraca u Hrvatskoj imamo pozitivne signale, da su zadovoljni svojom pozicijom u toj zemlji. Normalno, to ne znači da se dalje ne mora raditi na poboljšanju njihova položaja, ali isto tako i položaja Hrvata u Crnoj Gori, zaključio je crnogorski ministar za ljudska prava i manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:54