OTVORENI DIJALOG

Crnogorski šef diplomacije s Reinerom i Bačićem: ‘Hrvatska i Crna Gora mogu biti primjer državama u regiji‘

Željko Reiner je zahvalio Crnoj Gori na pomoći nakon razornih potresa te ocijenio bilateralne odnose dobrima i dobrosusjedskima

Đorđe Radulović Željko Reiner i Branko Bačić

 Hrvatski Sabor

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner sastao se u utorak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, eurointegracijskom procesu Crne Gore te ostalim aktualnim pitanjima, priopćeno je iz Sabora.

Na sastanku je sudjelovao i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Crna Gora Branko Bačić.

Kako je priopćeno, Reiner je zahvalio Crnoj Gori na pomoći nakon razornih potresa te ocijenio bilateralne odnose dobrima i dobrosusjedskima s otvorenim i aktivnim dijalogom u cilju rješavanja otvorenih pitanja u duhu međusobnoga uvažavanja i u skladu s međunarodnim propisima.

Govoreći o europskome putu izrazio je uvjerenje da će Crna Gora ispuniti sve uvjete za članstvo provođenjem neophodnih reformi.

Pitanje hrvatske manjine i Bokeljske mornarice

"Crna Gora će time pokazati da je u potpunosti privržena europskim vrijednostima, poštivanju vladavine prava, demokratskim standardima i medijskim slobodama", rekao je Reiner te dodao da je Hrvatska spremna nastaviti pružati pomoć i prenositi stečena znanja i iskustva iz EU procesa crnogorskim kolegama.

"Za Hrvatsku je od iznimne važnosti pitanje manjina, a za pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori od posebne važnosti je pitanje Bokeljske mornarice koja je neraskidiv dio njihovog identiteta i hrvatskog kulturnog naslijeđa", naglasio je Reiner.

Dodao je kako bi u skladu sa Sporazumom o zaštiti prava nacionalnih manjina od posebne važnosti bilo osiguravanje uvjeta učenja hrvatskoga jezika kao izbornoga u obrazovnome sustavu Crne Gore.

Naglasio je i potrebu pronalaženja trajnijeg rješenja za Hrvatsko nacionalno vijeće koje se trenutačno nalazi u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, a koji im je ustupljen na korištenje na razdoblje od pet godina.

"Očuvanje tradicije za oko 10.000 Hrvata u Crnoj Gori i oko 4500 Crnogoraca u Hrvatskoj osigurano je upravo potpisivanjem ovoga Sporazuma, a budući da Hrvatska u Europskoj uniji prednjači u zaštiti manjina, željeli bismo osigurati i da je zaštita hrvatske nacionalne manjine na jednako visokoj razini u svim državama", zaključio je Reiner.

'Prijateljski i dobrosusjedski odnosi'

"Naši su odnosi prijateljski i dobrosusjedski i možemo biti primjer državama u regiji kako se dijalogom rješavaju ona pitanja o kojima dvije države imaju različite poglede", rekao je Radulović dodavši kako Crna Gora posebno cijeni pomoć Hrvatske u približavanju vanjskopolitičkim prioritetima, posebice ulasku u Europsku uniju.

Govoreći o pregovorima s Unijom izrazio je zadovoljstvo izvješćem Europske komisije o napretku u kojem je ocijenjeno kako je Crna Gora ostvarila napredak u osiguravanju slobode medija i u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kad je riječ o zaštiti nacionalnih manjina, crnogorski ministar vanjskih poslova rekao je da se njima posvećuje posebna pažnja i istaknuo da manjine predstavljaju najbolji most u jačanju odnosa dviju država.

Dužnosnici su razgovarali i o jačanju gospodarskih veza, posebice u područjima energetike, prometa, građevinarstva, IT sektora i elektroindustrije. Složili su se u pogledu važnosti razvoja Trans-jadranskog plinovoda i njegova povezivanja s Jonsko-jadranskim plinovodom te potrebe izgradnje Jadransko-jonskog koridora, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07