EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Crnogorski ugostitelji na nogama: Mi smo za poštivanje mjera, ali za ovo nas nitko nije pitao

Tijekom prosvjedne šetnje nikšićkim ulicama ugostitelji su zaprijetili da će unatoč odluci zdravstvenih vlasti otvoriti svoje objekte
Ilustracija
 Nikola Vilic/Cropix

Vlasnici restorana i kafića u Nikšiću, drugom po veličinu gradu u Crnoj Gori, prosvjedovali su u ponedjeljak protiv novih epidemioloških mjera koje su u ponoć stupile na snagu u tome gradu.

Prema novim epidemiološkim mjerama u Nikšiću, jednako kao i u mjestima Berani i Andrijevica, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata te je od 22 sata navečer do 5 sati ujutro na snazi policijski sat.

Tijekom prosvjedne šetnje nikšićkim ulicama ugostitelji su zaprijetili da će, ne uspiju li se dogovoriti s nadležnim organima, unatoč odluci zdravstvenih vlasti otvoriti svoje objekte.

“Mi smo za apsolutno poštivanje mjera, ali su ove mjere donesene jednostrano, bez konzultacija s nama. Smatramo da preko 200 ugostiteljskih objekata u Nikšiću može raditi uz poštivanje mjera. Netko nas mora konzultirati, inače ćemo mi donijeti odluku o otvaranju lokala uz poštivanje mjera, što neće utjecati na epidemiološko stanje”, poručio je Pero Miljanić, ugostitelj koji u svojim objektima ima 30-tak zaposlenih.

Sudionici prosvjeda isticali su da zbog ovakvih mjera ugostitelji nemaju prihoda te da u konačnici ispaštaju zaposleni, čije obitelji žive od njihova rada, a da od države nisu dobili nikakvu pomoć.

Odlukom crnogorskih zdrastvenih vlasti, koja je stupila na snagu u ponoć, u ove tri crnogorske općine, koje su u drugom valu najpogođenije epidemijom koronavirusa, uveden je tijekom noći policijski sat, a idućih 14 dana bit će zatvoreni i svi ugostiteljski objekti. Također su zabranjena i kućna okupljanja, a zaštitna maska obavezna je za sve starije od pet godina.

U većini ostalih crnogorskih gradova, uključujući i Podgoricu, radno vrijeme kafića ograničeno je do 22 sata, a za istim stolom mogu sjediti samo dvije osobe.

Crnogorski epidemiolozi vjeruju da će ove mjere dati rezultate za 10 do 14 dana. Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje rekao je za RTCG da je, da bi došlo do rezultata, potrebno da prođe razdoblje inkubacije, te je pozvao inspekcijske organe da pooštre kontrolu poštovanja mjera.

On je upozorio na opasnost od preopterećenja zdravstvenog sustava, ustvrdivši da ugostiteljski objekti nose najveći epidemiloški rizik, potkrpljujući to informacijom da u drugom valu od koronavirusa najviše obolijevaju mladi.

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 3.699 slučajeva koronavirusa, a nagli porast broja inficiranih zabilježen je nakon parlamentarnih izbora koji su održani krajem kolovoza, tijekom kojih su i vlast i oporba održavale masovna politička okupljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:52