NA RUBU KAOSA

Crnu Goru čeka vatrena nedjelja, Porfirije demantirao medije: ‘Ustoličenje će se održati na Cetinju!‘

Zdravko Krivokapić je urigirao kod vrha SPC-a i postigao dogovor da se ceremonija ne održi u povijesnoj prijestolnici Crne Gore
Prosvjedi u Crnoj Gori
 Savo Prelevic/AFP

Napetost u Crnoj Gori u subotu se mogla rezati nožem. Rezultat cijele priče na kraju je da će vladika Joanikije u nedjelju ipak biti ustoličen u Cetinju, gradu koji je cijelo popodne bio u blokadi. Tu informaciju potvrdio je u subotu navečer patrijarh Porfirije i tako demantirao agenciju Tanjug koja je nešto ranije javila da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić urigirao kod vrha SPC-a i postigao dogovor da se ceremonija ne održi u povijesnoj prijestolnici Crne Gore.

U subotu je situacija u jednom trenutku kulminirala, među ostalim, sukobima prosvjednika i policije, a sve zbog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Protivnici ustoličenja u tom gradu tvrde da bi se ono trebalo održati na nekom drugom mjestu. Čin ustoličenja u tom gradu, tvrde, provocira i omalovažava Crnogorce.

image
Prosvjedi u Crnoj Gori
Savo Prelevic/AFP

Subota je bila sve samo ne mirna. Protivnici ustoličenja u jednom su trenutku probili policijske blokade na ulazu u Cetinje prilikom čega su se sukobili s policijom, a zatim su postavili i svoje. Namjera im je, smatra se, onemogućiti crkvenim dostojanstvenicima da dođu do manastira, odnosno spriječiti održavanje čina ustoličenja. Još ranije tijekom dana su isto tako uklonili žičane ograde koje je policija prethodno postavila oko samog manastira, u pokušaju da protivnike zadrži podalje od tog objekta.

Prema pisanju medija, skupina građana je blokirala prometnicu koja Cetinje povezuje s Podgoricom kao i kružni tok na ulazu u Cetinje. Na snimkama prosvjeda zabilježeni su kamenje i prevrnuti kontejneri, a prosvjednici su, prenosi se, gađali policiju različitim predmetima. Policija je na njihove napade odgovorila suzavcem. Prosvjednici su vikali "Ovo nije Srbija" i "Živjela Crna Gora".

image
Prosvjedi u Crnoj Gori
Savo Prelevic/AFP

Svemu ovome prethodili su dani javnog prepucavanja. Predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje Joanikija iz Cetinjskog manastira. Najavili su da će zastupnici DPS-a prisustvovati prosvjedima. Sudjelovanje u prosvjedima najavio je i sam Đukanović, koji je stigao na Cetinje te crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću poručio "da osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i stane u njezinu obranu".

image
Prosvjedi u Crnoj Gori
Savo Prelevic/AFP

U SPC-u su još ranije rekli kako nemaju namjeru izmještati ustoličenje negdje drugdje. Pritom su vjernicima poručili da ne dolaze na Cetinje i da će se obred održati isključivo u prisustvu svećenika i patrijarha Porfirija, koji je stigao u Podgoricu.
Sergej Sekulović, crnogorski ministar unutarnjih poslova pozvao je na smirivanje napetosti.

"Ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ", napisao je na Twitteru. U petak je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, izrazio zabrinutost zbog napete situacije te građanima poručio da će policija čuvati ustavna prava i slobode stanovnika.

Javnosti se obratio i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić. Sve crnogorske građane je pozvao da ne nasjedaju na provokacije, ističući da će država svima zajamčiti sigurnost. Istaknuo je kako tenzije izazivaju "političko-kriminalne strukture koje strahuju od reformi u crnogorskom pravosuđu".

"Kao premjer Crne Gore dužan sam upozoriti sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasjedaju na manipulacije onih koji su radi osobne koristi i privilegija spremni i rođenu braću gurnuti u sukob", rekao je.

Joanikije je za mitropolita izabran u svibnju. Zamijenit će Amfilohija koji je lani preminuo od posljedica infekcije koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:49