UŽIVO: BITKA ZA KONGRES

Crveni val nije zapljusnuo SAD, ali mogli bi uzeti Zastupnički dom. Izbori za Senat u ključnoj saveznoj državi idu u drugi krug

Gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući, na međuizborima gubi vlast u Kongresu

John Fetterman, Mehmet Oz, Joe Biden, Donald Trump

 Afp/

SENAT: Demokrati - Republikanci 48-48

(ukupno 100 mjesta)

ZASTUPNIČKI DOM: Demokrati - Republikanci 178-199

(bira se 435 mjesta)


Tri američke savezne države podržale zaštitu prava na pobačaj

Tri američke savezne države podržale su na izborima u utorak zaštitu prava na pobačaj - Michigan, Kalifornija i Vermont, prenosi Reuters.

Birači u pet američkih saveznih država odlučivali su u utorak o pitanjima povezanima s pobačajem, inicijativama koje su izbile su prvi plan nakon što je Vrhovni sud u lipnju poništio presudu u slučaju Roe v. Wade kojom je bio legaliziran pobačaj na nacionalnoj razini.

U kolovozu, birači u konzervativnom Kanzasu odbili su prijedlog kojim se htjelo izbrisati prava na pobačaj iz državnog ustava.

Birači su u utorak donijeli sljedeće odluke, kako prenosi Edison Research.

MICHIGAN

Birači u ključnoj saveznoj državi Michiganu podržali su inicijativu kojom se pobačaj proglašava pravom zaštićenim državnim ustavom.

Parlament u toj državi kontroliraju republikanci, a guverner je demokrat.

Konzervativni republikanci željeli su dopustiti zabranu pobačaja iz 1931. nakon poništenja presude Roe v. Wade. No sudac je 7. rujna odlučio da ta zabrana, koja ne dopušta iznimke u slučaju silovanja ili incesta, nije u skladu s državnim ustavom i da ne može biti uvedena.

KALIFORNIJA

Birači u Kaliforniji, najnapučenijoj saveznoj državi, usvojili su prijedlog da se pravo na pobačaj zaštiti državnim ustavom velikom većinom glasova.

Aktivisti u toj lijevo orijentiranoj državi borili su se zaštitu prava na pobačaj godinama, uključujući nedavnu odluku parlamenta da se financijski pomogne onima koji žive u državama u kojima je pobačaj ograničen ili zabranjen, a traže pomoć u Kaliforniji.

VERMONT

Birači su odlučili uključiti prava na pobačaj u državni ustav Vermonta.

Inicijativu je već dva puta odobrio parlament države koji kontroliraju demokrati.

KENTUCKY

Inicijativa u konzervativnom Kentuckyju predlagala je da državni ustav ne štiti i da ne priznaje pravo na pobačaj.

Nakon prebrojavanja 95 posto glasova, oni koji su glasali "ne" u blagom su vodstvu pred onima koji su podržali mjeru.


Nisu ga zaustavili ni moždani udar, ni dr. Oz

John Fetterman je masivni, tetovirani div, ćelavac s kozjom bradicom koji izgleda kao živa verzija jednog od klasičnih likova američkih filmova - opasni motociklist iz neke bande ili namršteni izbacivač u noćnom klubu, za kojeg se u iznenađujućem obratu ispostavi da je zapravo nježna i blaga osoba te duša od čovjeka.

Stvarni John Fetterman je dijete iz imućne obitelji koji se nakon smrti bliskog prijatelja odrekao obećavajuće karijere u osiguranju, posvetio život svojim sugrađanima kroz agenciju za volontiranje, postao gradonačelnik malog posrnulog gradića u "pojasu hrđe", te konačno i zamjenik guvernera Pennsylvanije. Nakon jučerašnjih izbora, John Fetterman postat će prvi tetovirani dvometraš u američkom Senatu, gornjem domu Kongresa.

Priču o Johnu Fettermanu pročitajte OVDJE.

image

John Fetterman

Angela Weiss/Afp

Senatski izbori u Georgiji vjerojatno će u drugi krug

Senatski izbori u Georgiji gotovo će sigurno biti odlučeni u drugom krugu početkom prosinca, objavili su tamošnji izborni dužnosnici. To je zato što prema državnom zakonu, ako ni jedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće se u drugi krug između dva najbolja kandidata.

Bivša zvijezda američkog nogometa Herschel Walker, koji je dobio potporu Donalda Trumpa, nastoji osvojiti mjesto u Senatu koje drži demokratski pastor Raphael Warnock, propovjednik u bivšoj crkvi Martina Luthera Kinga Jr. u Atlanti.

Nakon 98 posto prebrojanih glasova, Warnock ima 49,4 posto glasova, a Walker 48,5 posto. Dva posto osvojio je libertarijanac Chase Oliver.

Georgia je ključna i demokratima i republikancima za zadobivanje kontrole u Senatu.

Izborni dužnosnik Gabriel Sterling objavio je na Twitteru da dok se "detaljan rad na prebrojavanju glasova" nastavlja, "smatramo da će sigurno biti drugog kruga za američki Senat".

Republikanska stranka na putu je da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom američkog kongresa, dok u utrci za Senat trenutno vode demokrati po preliminarnim rezultatima izbora.

Republikanci trenutno imaju 198 mjesta, a demokrati 178 u Zastupničkom domu, po projekcijama CNN-a. Za većinu u ovom domu je potrebno 218 mandata. U borbi za gornji dom, Senat, trenutni odnos snaga je 48-48.

Demokratima je vjetar u leđa dala pobjeda Johna Fettermana nad Trumpovim ljubimcem, ‘televizijskim doktorom‘ Mehemetom Ozom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država za izbore.

Utrke su još otvorene u četiri države, uz spomenutu Georgiju, to su Arizona, Nevada i Wisconsin.


Trump zaprijetio glavnom konkurentu

Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je guvernera Floride Rona DeSantisa da se ne kandidira za predsjednika 2024. godine, ocijenivši da bi to naštetilo Republikanskoj stranci. "Mislim da bi napravio grešku. Mislim da se bazi to ne bi svidjelo", rekao je bivši predsjednik za Fox News, kako prenosi BBC.

Ako bi DeSantis najavio predsjedničku kandidaturu, Trump kaže da bi otkrio "stvari o njemu koje neće biti baš laskave - ja o njemu znam više nego itko, osim, možda, njegove supruge".

Više pročitajte OVDJE.


Borba za Senat svela se na četiri najneizvjesnije utrke

Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima: i demokrati i republikanci trenutno drže 48 mjesta.

Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti.

Tako se borba za Senat svela na četiri najneizvjesnije utrke.

U Georgiji je utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka pretijesna da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom

U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta.

U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna.

Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona.


Pelosi: ‘Naši rezultati nadmašili su očekivanja‘

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izrazila je djelomični optimizam nakon izbora u SAD-u.

- Iako su mnoge utrke još uvijek preblizu da bi se mogao proglasiti pobjednik, jasno je da demokratski kandidati za Zastupnički dom snažno nadmašuju očekivanja u cijeloj zemlji, rekla je Pelosi.

Poziva da se broji svaki glas i zahvaljuje volonterima što su "omogućili svakom glasaču da izrazi svoje mišljenje".

Pelosi je ponovno izabrana u Kongres za 19. uzastopni mandat. Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom na ovim izborima, kako se predviđa, Pelosi će izgubiti mjesto predsjednice.


Zatvorena posljednja birališta na Aljasci

Zatvorena su posljednja birališta na američkim međuizborima u američkoj saveznoj državi Aljasci, javlja BBC.

Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu.

Republikanci su na putu da preuzmu kontrolu u Zastupničkom domu, kako stižu rezultati ključnih američkih međuizbora.

Ali bitka za kontrolu u Senatu vrlo je tijesna s ključnim državama Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade gdje je još ishod neizvjestan.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću.

Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma koji će izgubiti.

U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

Ondje je trenutačno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

U utorak se biralo 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.


NBC: Fetterman pobijedio u Pennsylvaniji

NBC News navodi da je demokrat John Fetterman pobijedio u utrci za otvoreno mjesto u Senatu Pennsylvanije, no još uvijek nema službene potvrde.

Ako se potvrdi, to bi moglo povećati većinu demokrata u Senatu, gdje stranka trenutno ima minimum od 50 mjesta potrebnih za kontrolu. To bi također moglo nadoknaditi gubitke koje bi demokrati mogli pretrpjeti drugdje, ako sadašnji senatori u državama poput Nevade ili Arizone izgube reizbor.


Pennsylvania: Senatsko mjesto naginje demokratima

Izrazito važna utrka za Senat u Pennsylvaniji naginje demokratima, objavio je CBS; što znači da demokratski kandidat trenutno drži malu prednost pred protivnikom.

No to se može vrlo lako promijeniti, kako se nastavlja prebrojavanje glasova, naglašava BBC.

Demokrat John Fetterman bori se u toj američkoj saveznoj državi protiv republikanca, liječnika i tv zvijezde Mehmet Oza.

Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Joea Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija.

Taj bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana.

Vance i Ryan natjecali su se za mjesto koje je ispraznio senator s dva mandata Rob Portman, koji odlazi u mirovinu.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću.

Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma koji će izgubiti.

U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

Ondje je trenutačno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

U utorak se biralo 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.


Senator u dobi od 89 godina osvojio osmi mandat

Republikanac Chuck Grassley (89), senator iz Iowe od 1981., osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS.

Suočio se s najtješnjom utrkom u 42 godine, protiv demokrata i bivšeg visokog vojnog časnika Michaela Frankena.

Chuck Grassley će na kraju novog mandata imati 95 godina.

Taj član senatskog Odbora za pravosuđe tijekom cijele svoje karijere želio je biti glas ruralne Amerike i obiteljskih farmi, a i sam je poljoprivrednik.

Ove je godine vodio kampanju o inflaciji.

Donald Trump mu je dao podršku, iako je Chuck Grassley možda imao neslaganja s bivšim predsjednikom, čiju je politiku ipak uvelike podržavao.

U braku je 68 godina, ima petero djece.


Nancy Pelosi ponovno izabrana za Zastupnički dom

Dosadašnja šefica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, osvaja reizbor u Zastupnički dom Kongresa.


Važna pobjeda demokrata u New Hampshireau, ovo bi moglo biti ključno za Senat

Demokratska senatorka New Hampshirea Maggie Hassan pobijedit će na ponovnom izboru, projekcija je CNN-a. Ovo bi mogla biti vrlo vrijedna pobjeda za demokrate jer će Hassan, porazivši republikanca Dona Bolduca, donijeti svojoj stranci ključnu pobjedu u pokušaju da zadrži Senat pod demokratskom kontrolom.

image

Maggie Hassan

Scott Eisen/Afp

Demokrati ostvarili značajnu pobjedu u utrci za guvernera Pennsylvanije

Demokrati su ostvarili značajnu pobjedu u utrci za guvernera u Pennsylvaniji, a njihov kandidat Josh Shapiro trebao bi pobijediti krajnje desnog republikanca Douga Mastriana.

image

Josh Shapiro

Mark Makela/Afp

Prava na pobačaj i predsjednički izbori 2024. zauzeli su središnje mjesto tijekom kampanje, a Josh Shapiro, državni odvjetnik, vodio je kampanju za zaštitu reproduktivnih prava žena.


Ludnica u Georgiji i Pennsylvaniji

Ključne bitke za Senat se vode u Georgiji (Herschel Walker vs. Raphael Warnock) i Pennsylvaniji (Mehmet Oz vs. John Fetterman), a kako stvari stoje na proglašenje pobjednika mogli bi se načekati. I ne samo to, utrka između kandidata je toliko tijesna da se vrlo lako može dogoditi da niti jedan ne prođe 50 posto što bi značilo da se za četiri tjedna ponovno ide na glasovanje.

image

Mehmet Oz

Win Mcnamee/Afp

Trump se obratio pristašama: Nadali su se velikim gubicima, ali ništa od toga

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump govorio je u Mar-a-Lagu na Floridi dok rezultati međuizbora i dalje pristižu.

Čestitao je republikanskim kandidatima na dobrim rezultatima, rekavši da je stranka do sada postigla velik uspjeh.

image

Donald Trump

Joe Raedle/Afp

Šaleći se s novinarima, poželio je dobrodošlicu pripadnicima "medija lažnih vijesti" u stražnjem dijelu prostorije, ali im je na kraju govora svima zahvalio na dolasku.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Demokrati gube većinu u Zastupničkom domu?

Kandidati Republikanske strane pobijedili su svoje protukandidate u New Yorku, Virginiji i Georgiji. S novim projekcijama sada je jasno da su republikanci preoteli pet mjesta demokratima u utrci za Zastupnički dom što bi im na kraju bilo dovoljno da osiguraju većinu.


Prva propuštena prilika republikanaca

Republikanci su propustili prvu veliku priliku u utrci za Senat. Nadali su se da Joe O’Dea može pobijediti demokrata Michaela Benneta u Coloradu, ali ništa od toga.

Doduše, Bennet je bio favorit ovih izbora, ali republikanci su se nadali da O’Dea može iznenaditi.


Republikanci idu prema pobjedi u Zastupničkom domu

Republikanci bi mogli odnijeti pobjedu nad demokratima na međuizborima za Zastupnički dom, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati, objavio je u utorak CBS News.

Nakon zatvaranja birališta u četrdesetak saveznih američkih država na međuizborima, republikanci imaju 108, a demokrati 58 mjesta u Zastupničkom domu od 435 mjesta. Ti rezultati mijenjaju se iz minute u minutu, ali republikanci su od početka u upornom vodstvu.

Dosada je Zastupnički dom bio demokratski. Oni su imali 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. No, već i uoči izbora ispitivanja su ukazivala na vjerojatan poraz demokrata u borbi za donji dom.

Republikanci su pritom preuzeli tri mjesta koja su ranije držali demokrati, objavio je Edison Research.

Što se tiče izbora za Senat koji su puno tješnji, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovno izabrano.

No inicijalni rezultati zasad ne narušavaju ravnotežu snaga u Senatu koja je 50-50 i trenutno ga kontroliraju demokrati zbog dodatnog glasa potpredsjednice Kamale Harris.

U utorak se na međuizborima bira 35 senatora i borba je vrlo neizvjesna. Ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa republikanca Herschela Walkera.

Borba za Senat vodi se i u Pennsylvaniji između demokrata John Fettermana i republikanca, poznatog liječnika i tv-zvijezde, Mehmeta Oza.

Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvjesna, moglo bi proći i nekoliko dana prije nego bude jasan pobjednik.

Birališta se nastavljaju zatvarati kroz šest vremenskih zona i pedeset država s posljednjom, Aljaskom.


Prva deklarirana lezbijka bit će guvernerka, prvi pripadnik generacije "Z" u Kongresu

Maura Healey bit će prva guvernerka koja se otvoreno deklarirala kao lezbijka, izabrana u državi Massachusetts, objavili su mediji, dok će 25-ogodišnji Maxwell Frost biti prvi pripadnik generacije "Z" koji je ušao u američki Kongres.

Na međuizborima u utorak koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, pedesetjednogodišnja demokratkinja lako je pobijedila Geoffa Diehla, po mrežama Fox News i NBC.

Demokrat Maxwell Frost osvojio je na Floridi mjesto u Zastupničkom domu, objavilo je više američkih medija.

"Napisali smo povijest za građane Floride, generaciju ‘Z‘ i za sve one koji vjeruju u bolju budućnost", tvitao je.

Bivša glasnogovornica Donalda Trumpa u Bijeloj kući Sarah Huckabee Sanders izabrana je za guvernerku Arkansasa.


Nove projekcije CNN-a

Stigle su nove projekcije CNN-a. Prema njima, senator Todd Youg u Indiani osvaja reizbor u Senat protiv demokrata Thomasa McDermotta.

Što se tiče Kongresa, republikanski guverner Henry McMaster osvojit će reizbor za Kongres u Južnoj Karolini, republikanac Bill Lee u Tenesseeju, republikanac Chris Sununu u New Hampshireu, republikanka Victoria Spartz rođena u Ukrajini u Indiani te republikanac Ronny Jackson u Teksasu.

Demokrat Robert Menendez Jr. iz New Jerseyja pobijedit će republikanskog protukandidata i ući u Kongres.


Republikanci ‘preoteli‘ tri mjesta demokratima

Republikanci su u utrci za Zastupnički dom ‘preoteli‘ tri mjesta demokratima i trenutno zauzimaju 45 mjesta. Republikancima su ta mjesta donijeli Anna Paulina Luna, Laurel Lee i Cory Mills.

image

Anna Paulina Luna

Luis Santana/Zuma Press/Profimedia/Luis Santana/zuma Press/profimedia

Ron DeSantis ponovno će biti izabran za guvernera Floride

Guverner Ron DeSantis, republikanski vođa Floride koji je postao poznato ime tijekom pandemije, osvojit će drugi mandat na čelu države, predviđa CNN, osujetivši pokušaj demokrata Charlieja Crista da se vrati na svoj stari posao.

S kampanjom za reizbor iza sebe, fokus DeSantisove političke budućnosti sada će se okrenuti na 2024. Nazire se odluka o tome hoće li svoj politički uspjeh na Floridi pretvoriti u nacionalnu kampanju za Bijelu kuću, gdje bi se mogao naći na poziciji sudara s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

image

Ron DeSantis

Eva Marie Uzcategui/Afp

Marco Rubio će pobijediti Val Demingsa u utrci za Senat Floride

Birači Floride ponovno će izabrati republikanskog senatora Marca Rubia za treći mandat u odnosu na demokratskog zastupnika Vala Demingsa, predviđa CNN.

Rubio je zaostao u prikupljanju sredstava tijekom cijele utrke i vodio je skromnu kampanju s nekoliko javnih događaja i samo jednom debatom. Ali to je bilo dovoljno da se porazi Demings u državi koja je bila u crvenom trendu od prošlog ciklusa na sredini mandata, kada je još jedno nadmetanje u Senatu odlučeno ponovljenim prebrojavanjem glasova.

Republikanci su obranili sve svoje utvrde: Kentacky, Alabama i Oklahomi.


Konkurentna utrka u Sjevernoj Karolini

Zatvorena su birališta u Sjevernoj Karolini, gdje se očekuje jedna od najkonkurentnijih utrka za senatora i kongresmena.

Bo Hines, kojeg podržava Trump, suprotstavlja se demokratskom kandidatu Wileyu Nickelu za Zastupnički dom.

U utrci za Senat, republikanac Ted Budd suprotstavlja se demokratkinji Cheri Beasley, bivšoj predstojnici Vrhovnog suda Sjeverne Karoline, koja će zamijeniti sadašnjeg senatora Richarda Burra, koji odlazi u mirovinu.


Zatvorena birališta u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiju

U 1:30 po hrvatskom vremenu zatvorena su birališta u Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji i Ohiju.


Republikanci pred porazom u Georgiji?

Jedna od ključnih borbi za Senat se vodi u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i republikanca Herschela Walkera. Analitičari kažu da je prerano donositi zaključke, ali čini se da republikancima ne ide po planu, jer zaostatak Walkera je veći nego što se očekivalo. U ovim trenucima Warnock je na preko 60 posto, dok je Walker na samo 38. Naravno, ta razlika će se smanjiti, ali analitičari upozoravaju da je zaostatak veći nego što se očekivalo.

image

Raphael Warnock

Megan Varner/Afp

Republikanac Mike DeWine osvaja Ohio

Republikanski guverner Mike DeWine ponovno će pobijediti u Ohiju i poraziti demokratkinju Nan Whaley, predviđa CNN.

image

Mike DeWine

Drew Angerer/Afp


Republikanac Todd Young vjerojatno osvaja mjesto u Senatu Indiane

Predviđa se da će republikanski kandidat Todd Young osvojiti mjesto u Senatu Indiane, objavio je NBC.

Young je trenutni senator i suprotstavlja se demokratu Thomasu McDermottu.

To nije iznenađenje jer je Indiana glasala za Donalda Trumpa ispred Joea Bidena s razlikom od 16 postotnih bodova na izborima 2020. godine.

Od 1940. Indiana je glasala za republikanskog kandidata u svakom predsjedničkom izbornom ciklusu osim 1964. i 2008. godine.


Zatvorena birališta u šest država, ključna bitka u Georgiji

Zatvorena su birališta u šest saveznih država, među kojima su ključne Georgia i Florida.

Tim Scott je izabran za senatora u Južnoj Karolini, a što se tiče ključne bitke u Georgiji, onoj između Herschela Walkera i Raphaela Warnocka, situacija je još uvijek neizvjesna.


Uhićen muškarac koji je nožem prijetio biračkom osoblju: Zaustavite glasanje!

Policijska uprava West Benda u Wisconsinu priopćila je da je priveden 38-godišnjak koji je prijetio nožem biračkom osoblju, no nitko nije ozlijeđen.

Glasovanje je prekinuto na oko pola sata kako bi se riješio incident koji se dogodio u knjižnici koja se koristila kao biračko mjesto.

Wisconsin je najbolja šansa demokrata da svrgne trenutnog republikanskog senatora, a Ron Johnson je jedini republikanac koji se natječe za reizbor u državi koju je Joe Biden osvojio 2020.


Zatvorena prva birališta

Prva birališta u SAD-u na međuizborima zatvorena su u utorak u 18,00 sati po lokalnom vremenu u dijelovima Kentuckyja i Indiane, a Amerikanci napeto čekaju prve rezultate izbora koji bi se mogli pokazati odlučujućima za političku budućnost predsjednika Joea Bidena, ali i njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Nakon što se zatvore i posljednja birališta u rano jutro po srednjoeuropskom vremenu, trebat će još dosta pričekati, upozorile su vlasti, da se utvrdi buduća boja Kongresa u Washingtonu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Trump biračima: Ne napuštajte svoj red, ostanite gdje jeste

Iako Donaldu Trumpu još uvijek nije dopušten povratak na Twitter, jedan od njegovih pristaša podijelio je video na kojem bivši predsjednik upućuje poruku biračima.

U snimci koju je objavio republikanski bivši vršitelj dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe Richard Grenell, Trump poziva Amerikance da ostanu u redu za glasovanje na biračkim mjestima, posebno u Arizoni gdje je bilo tehničkih problema s glasačkim listićima.

Problemi, zbog kojih pisači nisu uspjeli proizvesti dovoljno tamne oznake vremena na glasačkim listićima, u međuvremenu su riješeni nakon što su tehničari promijenili postavke pisača.

Međutim, republikanski kandidati i Trump insinuirali su da je riječ o prijevari i pozvali su ljude da ne odgađaju glasovanje zbog kašnjenja.

“Mnogo je ljudi otišlo i vrlo je nepravedno što se događa”, rekao je Trump.

U Pennsylvaniji je vrijeme glasovanja produženo u jednom okrugu nakon što je nedostatak papira uzrokovao kašnjenja na biračkim mjestima.


Problemi sa strojevima za prebrojavanje glasova u Arizoni

Probleme s desecima elektroničkih strojeva za brojanje glasova u Arizoni u utorak su iskoristili bivši republikanski predsjednik Donald Trump i njegovi pristaše, lažno ustvrdivši da je to dokaz izborne prijevare koju su počinili demokrati.

Samo nekoliko sati prije izbora, dužnosnik okruga Maricopa rekao je novinarima da je oko 20 posto strojeva za elektroničko brojenje glasova u najmnogoljudnijem okrugu u državi neispravno i da su tehničari raspoređeni da ih poprave.

Dodao je da će unatoč problemima svi glasovi biti prebrojani.

On je kvarove nazvao "razočaravajućim" i točno predvidio da će teoretičari zavjere poput Trumpa "iskoristiti" taj problem.

Dužnosnici okruga Maricopa rekli su da je problem zahvatio oko 60 strojeva, na četvrtini glasačkih mjesta u okrugu Maricopa i da je do 14 sati, 8 sati nakon početka glasanja, 17 popravljeno promjenom postavki pisača.

Republikanska kandidatkinja za guvernerku države Kari Lake, koja je ponovila Trumpove lažne tvrdnje o pokradenim izborima 2020., također se uhvatila problema sa strojem, poslavši "upozorenje biračima" na Twitteru.

image

Kari Lake

John Moore/Afp

Lake je kasnije rekla novinarima da nije naišla na probleme kada je glasovala u, kako je opisala, ljevičarskom dijelu grada.

"Bili smo u pravu što smo došli glasovati u liberalno područje", rekla je. "Moraju riješiti ovaj problem."

Opširnije pročitajte OVDJE.


Nestašica papira za tiskanje glasačkih listića u Pennsylvaniji

Glasovanje u jednom okrugu u Pennsylvaniji bit će produženo zbog nestašice papira za tiskanje glasačkih listića.

Ljudi u okrugu Luzerne sada će imati više vremena da daju svoj glas, javlja NBC.


Izlazne ankete: Glasači nezadovoljni stanjem nacije i uglavnom negativno raspoloženi prema Bidenu

Glasači su uglavnom su nezadovoljni stanjem u naciji i imaju uglavnom negativna mišljenja o predsjedniku Joeu Bidenu, tvrdi anketa koju je za CNN i druge televizije proveo Edison Research.

Čak 7 od 10 ispitanika reklo je da su manje nego zadovoljni načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji, dok je otprilike jedna trećina rekla da nisu samo nezadovoljni, već i ljuti stanjem u naciji.

image

Detroit, Michigan

Brandon Bell/Afp

Bidenov rejting iznosi oko 45% među glasačima na ovogodišnjim izborima, što je gotovo identično brojci koju je prije četiri godine među biračima koji su glasali u sredini mandata 2018. imao tadašnji predsjednik Donalda Trump .


Izbori u Pennsylvaniji: Jedni od najpozornije praćenih u zemlji, o njima će vjerojatno ovisiti većina u Senatu

Amerikanci u utorak izlaze na kongresne izbore za puni saziv Zastupničkog doma i nešto više od trećine saziva Senata na kojima će, po većini predviđanja, pobjedu odnijeti republikanci.

Popularno zvani ‘međuizbori‘ jer se odvijaju na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku i gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu.

U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrati imaju tanku većinu (222 naprama 213) i gotovo je sigurno da će je sada izgubiti.

image

Las Vegas, Nevada

Ethan Miller/Afp

Na Senatskim izborima je, pak, ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući. U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

Ondje je trenutačno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

U utorak će se birati 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.

Najtješnje utrke su u Georgiji, Pennsylvaniji i Nevadi. Ako republikanci pobijede u dvije države i ne bude li iznenađenja drugdje, preuzet će kontrolu nad Senatom.

Pogled prema Pennsylvaniji

Izbori u Pennsylvaniji su jedni od najpozornije praćenih u zemlji jer o njima će vjerojatno ovisiti većina u Senatu.

U toj državi, poznatoj po velikim urbanim centrima i industriji na zalasku, vodi se žestoka borba za mjesto koje je ostalo ispražnjeno zbog odlaska republikanskog senatora u mirovinu.

Doktor Mehmet Oz, dugogodišnji voditelj jako popularne dnevne televizijske emisije o zdravlju, na strani je konzervativaca. Šezdesetogodišnjeg Oza podržava Donald Trump, koji i dalje ima značajan utjecaj na republikanske birače.

S druge strane je John Fetterman, ćelavi div s ‘hudicom‘, visok 205 centimetara, koji se bori za legalizaciju marihuane i razvoj sindikata. Pedesetogodišnjak je poznat po tome što često nosi kratke hlače, čak i po snijegu.

Taj je demokrat diplomirao na Harvardu i 13 godina bio je gradonačelnik grada Braddocka pogođenog deindustrijalizacijom. Na ruci si je dao istetovirati datume pet ubojstava koja su potresla njegov grad.

I Joe Biden i Donald Trump osobno su se uključili u kampanju za svoje kandidate.

Agencije za ispitivanja javnog mnijenja smatraju da je utrka u ovome trenutku previše tijesna da bi se moglo reći tko je favorit.

Georgia, 2. čin

Omogućivši Joeu Bidenu 2020. pobjedu nad Donaldom Trumpom sa samo 12.000 glasova prednosti, Georgija je ponovno glavni predmet žudnje.

U toj saveznoj američkoj državi vode se dva jako tijesna dvoboja u koja su uloženi deseci milijuna dolara.

Bivša zvijezda američkog nogometa republikanac Herschel Walker nastoji osvojiti mjesto u Senatu koje drži demokratski pastor Raphael Warnock.

Warnock je prvi crni senator izabran u Georgiji, državi koja je još obilježena segregacijom.

Sjenu na kampanju protrumpovskog kandidata bacilo je nedavno nekoliko skandala jer je Walker, poznat po svojem protivljenju pobačaju, optužen da je platio pobačaj jednoj od svojih bivših partnerica.

Žestok dvoboj vodi se istodobno za dužnost guvernera: republikanac Brian Kemp želi sačuvati svoju poziciju, a protukandidat mu je bivša zastupnica u skupštini Georgije Stacey Abrams, koja već deset godina radi na mobilizaciji birača iz redova manjina u toj državi.

Zadnji dani kampanje

Američki predsjednik Joe Biden rekao je glasačima u Pennsylvaniji da bi poraz demokrata na međuizborima u utorak imao "desetljetne" posljedice, dok su republikanci, uključujući njegovog prethodnika Donalda Trumpa, poručivali da očekuju veliku pobjedu.

Najveća imena u američkoj politici - Biden, Trump i bivši predsjednik Barack Obama - posjetili su Pennsylvaniju u subotu u nadi da će preokrenuti ravnotežu u utrci za Senat između demokratskog guvernera Johna Fettermana i republikanskog liječnika i tv-zvijezde Mehmeta Oza.

image
David Mcnew/Afp

"Ljudi, tri dana, tri dana do jednih od najvažnijih izbora u našem životu. Ishod će oblikovati našu zemlju u idućim desetljećima, a moć oblikovanja tog ishoda je u vašim rukama", rekao je Biden pristašama na Sveučilištu Temple u Philadelphiji.

"To je izbor. Izbor između dvije neizmjerno različite vizije Amerike."

Na skupu u Latrobeu, jugoistočno od Pittsburgha, Trump je iznio niz pritužbi na račun demokrata, u rasponu od načina na koji se stranka nosi s inflacijom do obrazovnih programa koje njegovi pristaše smatraju previše progresivnima.

"Ako želite zaustaviti uništavanje naše zemlje i spasiti američki san, onda ovog utorka morate glasovati za republikance na divovski način", rekao je Trump.

Trump, za kojeg izvori kažu da se priprema pokrenuti treću uzastopnu utrku za Bijelu kuću nakon sredine mandata, nastavlja tvrditi da je njegov poraz od Bidena 2020. bio rezultat raširene prijevare. Više sudova, državnih agencija i članova njegove vlastite administracije odbacili su tu tvrdnju kao neistinitu.

Ipak, ankete pokazuju da značajan broj republikanskih glasača prihvaća tu tvrdnju, kao i mnogi kandidati za Kongres, guvernere i državne urede koji nadziru izbornu administraciju.

“Vratit ćemo tu prekrasnu kuću”, rekao je Trump o predsjedničkoj utrci 2024.

Dvostruki referendum

Iako se ime Joea Bidena ne nalazi na glasačkim listićima, brojni Amerikanci vide ove izbore kao referendum o predsjedniku.

No oni su i veliki test političke budućnosti Donalda Trumpa, koji se sav daje u kampanji Republikanske stranke i organizira brojne skupove diljem zemlje.

Za njih dvojicu, koji razmišljaju o ponovnoj kandidaturi na izborima 2024., rezultati ‘midtermsa‘ značit će vjetar u leđa za jednoga i splašnjavanje entuzijazma za drugoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:19