NIJEMCI SVE PROVJERILI

Čudna fotografija kruži internetom: Je li Putin doista ponizno kleknuo pred Xijem? Detalji otkrivaju pravu istinu

Tvrdi se da je slika snimljena tijekom Xijevog posjeta Rusiji - ali ona je lažna

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Pavel Byrkin/Afp

Posjet šefa kineske države Xija Rusiji bio je danima glavna vijesti u svjetskim medijima.

Demonstrativna bliskost Xija Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te novi sporazum između dvije zemlje analitičari vide kao izraz produbljivanja njihovog strateškog partnerstva – i to baš u vrijeme kada Zapad zahtijeva jasno distanciranje Kine od Rusije, kako zbog napada na Ukrajinu, tako i zbog uhidbenog naloga koji je nedavno protiv Putina izdao Međunarodni kazneni sud, piše DW.

U tom kontekstu je ova viralna fotografija izazvala burne rasprave na društvenim mrežama. Na njoj se navodno vidi kako Putin kleči pred Xijem. Bila bi to gesta poniznosti koja bi imala vrlo jak simbolički karakter - da je taj prizor stvaran.

Jedan korisnik Twittera u vezi s fotografijom piše: “Putin kleči, zaklinje se na poslušnost i odanost svom gospodaru Xiju”. Drugi korisnik se ruga da Putinu već klecaju koljena. Fotografiju su dijelili i neki novinari, a proširila se i na Telegramu i imguru. Pregledana je više od milijun puta na svim platformama.

No, je li Putin stvarno kleknuo pred Xijem?

DW provjera činjenica: Pogrešno.

Odgovor: ne, Putin se nije poklonio Xiju - fotografija je lažna. Osim činjenice da bi takva gesta podložnosti jednog vođe pred drugim bila vrlo nerealna, naše istraživanje pokazuje da je sliku Xija i Putina najvjerojatnije generirala umjetna inteligencija. Brojni pokazatelji idu u prilog tome.

U provjeri autentičnosti smo najprije unijeli fotografiju u tražilicu za obrnutu pretragu slika, koja pokazuje da najranija verzija objavljena 20. ožujka. Pritom jasno porijeklo slike nije moglo biti utvrđeno, čak ni uz korištenje različitih programa za pretraživanje fotografija na internetu.

Deformirane uši, ogromna cipela, srasle ruke

Pažljiviji pregled fotografije otkriva nekoliko detalja: stražnja cipela osobe koja kleči, za koju se kaže da je Putin, nesrazmjerno je velika i široka. List te iste noge izgleda izduženo. Polupokrivena glava osobe također je vrlo velika i nije proporcionalna ostatku tijela. Uho je neobično deformirano i ima nekoliko nedefiniranih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uho. Xijevo uho također izgleda deformirano kada se poveća. Međutim, najupečatljivija nedosljednost na slici ne tiče se Putina ili Xija, već osobe koja stoji s njihove lijeve strane. Čovjekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom.

Iskustvo je pokazalo da su sve to abnormalnosti koje nastaju na slikama koje generira umjetna inteligencija.

image

DW analiza fotografije pokazuje različite upadljivosti i nelogičnosti - to ukazuje na umjetnu inteligenciju

DW

Program umjetne inteligencije nedavno je napravio fotografiju uhićenja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa - do kojeg uopće nije došlo. Aplikacije kao što s su Midjourney ili DALL-E omogućuju fotorealistične slike prirodnih krajolika i ljudi, koje su bogate detaljima i u nekim slučajevima se teško mogu razlikovati od stvarnih fotografija.

Međutim, AI aplikacije također redovito stvaraju pogreške, posebice nerealni prikazi ruku i ušiju smatraju se problematičnim područjima za AI generatore slika.

AI detektor: 57 posto umjetno stvoreno

Budući da puno toga upućuje na aktivnost umjetne inteligencije u slučaju slike Putina i Xija, analizirali smo njene objave na društvenim mrežama pomoću AI detektora. Program Hugging Face pregledava slike radi abnormalnosti i procjenjuje je li slika prirodna ili umjetna. Kod prizora Putina koji kleči pred Xijem, AI detektor prosuđuje: 57 posto je umjetno generirano.

image

Analiza uz pomoć AI-detektora: najvjerojatnije umjetno generirana fotografija

Screenshot: Hugging Face

Na kraju smo potražili fotografije koje prikazuju Xijev državni posjet Rusiji. Posebnu pozornost obratili smo na detalje koji su slični onima na ovoj „klečećoj". Rezultat: ni u američkoj foto agenciji Getty Images, ni u ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS ne nalazimo nijednu sliku koja podsjeća na navodno klečanje. A ni namještaj na stvarnim fotografijama državnog posjeta ne odgovara viralnoj slici s društvenih mreža.

Zaključak: Fotografija Putina kako kleči ispred Xija je lažna. Ne može se pronaći ni u jednoj bazi podataka agencija za slike, a naše je istraživanje na svjetlo dana iznijelo nekoliko jasnih pokazatelja da je sliku očito izradio program umjetne inteligencije, javlja DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 21:54