NIJE IH ZAOBIŠLA

Čudo na Pacifiku: ‘Imamo prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije‘

Pozitivan je putnik s leta iz Christchurcha pa je, zajedno s 214 drugih, izoliran i nalazi se u karanteni
Kraljevstvo Tonga, otok Vava'u
 Manfred Gottschalk/Alamy/Profimedia

Pacifička kraljevina Tonga potvrdila je prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije, objavio je premijer Pohiva Tu'i'onetoa u petak.

Otok, koji se nalazi oko 2.300 kilometara sjeverno od Novog Zelanda, zatvorio je svoje granice kada je počela pandemija i nikada ranije nije zabilježio niti jedan slučaj covida-19.

No putnik s repatrijacijskog leta iz Christchurcha na Južnom otoku Novog Zelanda je pozitivan, rekao je Tu'i'onetoa na konferenciji za medije.

Taj putnik, zajedno s 214 drugih, izoliran je i nalazi se u karanteni od njihova povratka u Tongu u srijedu.

Na letu su bili sezonski radnici i neki dužnosnici olimpijskog tima Tonge koji su zapeli na Novom Zelandu na povratku s Olimpijskih igara u kolovozu, javljaju lokalni mediji. Tjednima im nije bio dopušten ulazak u Tongu nakon što su otkriveni slučajevi covida-19 na Novom Zelandu.

Tu'i'onetoa je pozvao stanovnike Tonge da se pripreme za moguća ograničenja i da se cijepe.

Tonga je prvom dozom cijepila 48 posto stanovništva koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje, a 31 posto ih je potpuno cijepljeno.
Zdravstveni dužnosnici Novog Zelanda u četvrtak su potvrdili dva slučaja u Christchurchu, što su prve zaraze u tom gradu u godinu dana.

Još dva slučaja potvrđena su u petak, ali u gradu se neće uvoditi ograničenja jer su zdravstveni dužnosnici naveli da je epidemija "obuzdana".

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda priopćilo je da istražuje slučaj na Tongi i dodalo da je putnik imao negativan nalaz prije odlaska iz Novog Zelanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 10:17