BIJEG OD PUTINA

Čudo na zabačenom otoku na Aljasci: Američka obalna straža pronašla - dva Rusa!

"Ne očekujemo da će pojedinci ili grupe pojedinaca nastaviti dolaziti. Nema indikacija da će se to dogoditi. Moguće je da je ovo izolirani slučaj"

Ilustrativna fotografija

 Mark RALSTON/AFP

Dva Rusa iz mjesta Egvekinot na sjeveroistoku Rusije najvjerojatnije su u utorak u malom brodu doplovila do otoka St. Lawrence u američkoj saveznoj državi Aljaski kako bi izbjegli mobilizaciju i služenje u ruskoj vojsci te traže azil u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Associated Press.

Nakon što su prevalili put od otprilike 480 kilometara, Rusi su se iz svoga broda iskrcali na plaži pored mjesta Gambell u kojem živi otprilike 600 ljudi. Čim ih je lokalno stanovništvo spazilo, odvedeni su u zgradu koju koriste hitne službe.

Muškarci su u utorak prebačeni u glavni grad Aljaske Anchorage, gdje su ih preuzeli dužnosnici federalne vlasti, piše Alaska News Source.

Karina Borger, glasnogovornica američke senatorice Lise Murkowski (članica je Republikanske stranke), rekla je u četvrtak da je Ured senatorice Murkowski stupio u kontakt s Američkom obalnom stražom te Službom za carinu i zaštitu granice SAD-a te da su Rusi rekli da su iz svoje domovine pobjegli kako ne bi morali služiti u vojsci.

Podsjetimo, Nakon što je ukrajinska vojska u rujnu tijekom rata u Ukrajini Rusima nanijela više neugodnih poraza te ih protjerala iz Harkivske oblasti, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju rezervista kako bi "zaštitio teritorijalni integritet" Rusije.

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a ovaj incident još nije komentiralo.

"Ne očekujemo da će pojedinci ili grupe pojedinaca nastaviti dolaziti. Nema indikacija da će se to dogoditi pa je moguće da je ovo izolirani slučaj", rekao je u srijedu guverner Aljaske Mike Dunleavy.

Glasnogovornik Ureda aljaskanskog senatora Dana Sullivana (član je Republikanske stranke) rekao je da je senator za dolazak Rusa doznao u utorak ujutro te da je zbog trenutne napetosti na relaciji Washington-Moskva odmah nazvao ministra domovinske sigurnosti Alejandra Mayorkasa i još jednog visokog dužnosnika Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 17:55