VELIKA POTRAGA

Čudo neviđeno mjesec dana nakon pada zrakoplova: ‘Pronašli smo tragove, djeca su živa!‘

Zračne snage u šumu su bacile 10 tisuća letaka s uputama na španjolskom i dječjem autohtonom jeziku Huitoto u kojima piše da ostanu na mjestu
 Profimedia

Spasioci tragaju za četvero domorodačke djece izgubljene prije mjesec dana u kolumbijskoj amazonskoj džungli nakon pada zrakoplova. Najnoviji dokazi upućuju na to da su djeca u dobi od 11 mjeseci, četiri, devet i 13 godina možda još uvijek živa, piše Daily Mail.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

U nesreći koja se dogodila 1. svibnja zbog otkazivanja motora poginuli su majka djece Magdalena Mucutui Valencia, pilot i domorodački vođa. Kad je kolumbijska vojska izvukla olupinu, nije bilo traga djeci što je dovelo do velike potrage na jugoistoku zemlje. Više od sto ljudi sudjeluje u misiji spašavanja, a čelnici vojske vjeruju da su djeca i dalje živa zbog tragova koje su pronašli.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Najnovija naznaka o mogućem boravištu djece je otisak stopala pronađen na blatnom tlu džungle. Vojnici vjeruju da je to otisak 13-godišnje Lesly. Satelitske snimke otkrile su put kojim su se djeca kretala nakon pada zrakoplova te su spasioci pronašli neke od njihovih stvari - par cipela, pelena, improvizirano sklonište i napola pojedeno voće.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Čelnici domorodačke skupine Huitoto nadaju se da će znanje djece o voću i vještinama preživljavanja poboljšati izglede da se djeca pronađu živa.

- Na temelju dokaza zaključili smo da su djeca živa. Da su mrtvi, psi tragači bi ih lakše pronašli jer bi bili mirni, rekao je vođa spasilačkog tima general Pedro Sanchez.

Ujutro 1. svibnja zrakoplov Cessna 206 napustio je područje džungle poznato kao Araracuara prema gradu San Jose del Guaviare. Nekoliko minuta nakon polijetanja, pilot je prijavio probleme s motorom i zrakoplov je nestao s radara. Između 15. i 16. svibnja vojnici su pronašli tijela troje odraslih i ostatke zrakoplova koji je bio okomito zaglavljen u gustom raslinju.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Djeca Lesly (13), Soleiny (9), Tien Noriel (4) i beba Cristin - su nestala. 200 vojnika i domorodaca koji poznaju teren pročešljavaju područje guste džungle od oko 320 kvadratnih kilometara. Zračne snage u šumu su bacile 10 tisuća letaka s uputama na španjolskom i dječjem autohtonom jeziku Huitoto u kojima piše da ostanu na mjestu.

image
Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Leci su sadržavali i upute za preživljavanje, a vojska je pobacala pakete s hranom i flaširanom vodom. U nedjelju su postavili reflektore s dometom od 3 kilometra kako bi namamili djecu, emitirali su snimku njihove bake koja ih je pozivala da ostanu na mjestu kako bi ih spasioci pronašli.

General vjeruje da je potražni tim došao na 100 metara od djece, ali su ih oluje, gusta vegetacija i močvarni teren spriječili u pronalasku. Članovi autohtone zajednice održavaju tradicionalne ceremonije obraćajući se džungli i tražeći od nje da se odrekne djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 00:37