KORAK UNATRAG

ČUDO SE IPAK NIJE DOGODILO Djevojčica iz Mississippija ipak nije izliječena od HIV-a

“Djevojčica iz Mississippija”, za koju se mislilo da je prvo dijete izliječeno od HIV-a, sada pokazuje znakove infekcije, priopćila je dr. Hannah Gay iz Medicinskog centra Mississippi u Jacksonu.

Danas četverogodišnja djevojčica bila je prošle godine prvorazredna svjetska senzacija. Njezin slučaj bio je velika nada za svu djecu koja su rođena s HIV-om: samo 2012. na svijet je došlo 260.000 zaraženih beba. Majka nije znala da je HIV pozitivna sve dok to nije pokazala analiza krvi neposredno prije poroda.

Negativni testovi

Stoga nije ni primala antivirusni tretman. Čim je beba rođena, prebačena je u Medicinski centar Mississippi, a prve antivirusne lijekove primila je 30 sati nakon rođenja. Dr. Hannah Gay, specijalizirana za liječenje HIV pozitivne djece, djevojčici je davala koktel od tri antivirusna lijeka. Kada su nekoliko dana nakon rođenja testovi pokazali da je beba zaražena HIV-om, liječnici su nastavili s agresivnom terapijom. Već nakon mjesec dana testovima se nije mogla otkriti prisutnost HIV-a u krvi. No kada je bebi bilo 18 mjeseci, majka je iznenada prekinula liječenje. Nakon pet mjeseci ponovno je kćer dovela liječnicima koji su očekivali visoku razinu HIV-a. No svi testovi bili su negativni. U ožujku 2013. dr. Gay i njezin tim iznijeli su da je “djevojčica iz Mississippija” prvi slučaj “funkcionalnog izlječenja” od HIV-a kod malog djeteta.

Razina HIV-a

Sada je razina HIV-a kod djevojčice ipak takva da ona mora primati terapiju.

- To je razočaravajuće, ali nisam iznenađen, virus ima nevjerojatne načine skrivanja u tijelu - izjavio je dr. Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za HIV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:20