SREĆA U NESREĆI

Čudo u Nizozemskoj: vlak izletio s tračnica, vozača od sigurne smrti spasio - rep kita!

Umjesto da se strmoglavio s visine od 10 metara u vodu, vlak je produžio po velikoj skulpturi kitovog repa i u zadnji čas se zaustavio
Vlak je u zadnji tren zaustavila umjetnička skluptura
 Robin Utrecht/AFP

Vozač vlaka u Nizozemskoj imao je ludu sreću u nesreći - možebitnu smrt izbjegao je zahvaljujući spretno smještenoj umjetničkoj instalaciji.

Naime, metro u gradu Spijkenisse u blizini Rotterdama probio je barijeru na kraju tračnica malo prije ponoći u nedjelju. No umjesto da se strmoglavio s visine od 10 metara u vodu, vlak je produžio po velikoj skulpturi kitovog repa na postaji De Akkers i u zadnji čas se tamo i zaustavio.

image
Skulptura kita zaustavila je vlak u zadnji tren
Jeffrey Groeneweg/AFP

'Pokušavamo odlučiti kako ćemo spustiti vlak, to treba izvesti pažljivo i kontrolirano', jedan službenik rekao je za nizozemski servis vijesti NOS u ponedjeljak.

Neimenovani vozač samostalno je uspio napustiti vlak u kojem na sreću nije bilo nijednog putnika. Prevezen je u bolnicu na pregled i vjeruje se kako je prošao bez ozljeda.

image
Skulptura kita zaustavila je vlak u zadnji tren
Robin Utrecht/AFP

Skulptura pod nazivom Whale Tails ('Repovi kita') djelo je arhitekta i umjetnika Maartena Struijsa, a instalirana je u vodi na kraju tračnica 2002. godine. Umjetnik kaže kako je u čudu da ništa nije slomljeno.

- Tamo stoji već gotovo 20 godina, očekivao sam da će se plastika razletjeti. Ovo nikad ne bih očekivao, moram uslikati par fotografija - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30