DORIAN NA VRHUNCU

ČUDOVIŠNI URAGAN POGODIO BAHAME, STIGLI I PRVI STRAŠNI IZVJEŠTAJI Premijer je molio građane da napuste svoje domove, ali stigao mu je šokantan odgovor

 
 Reuters

NOVO 7:30 - Uragan Dorian nanio je katastrofalnu štetu nekolicini otoka na Bahamima, objavila je organizacija Hope Town Volunteer Fire & Rescue, a prenosi CNN. Glasnogovornik volonterske organizacije rekao je da je najveća šteta na područjima Elbow Cay, Man-o-War, Marsh Harbour i okolici.

Zgrade i kuće su uništene i djelomice potopljene, sve u okolini je pod vodom.

Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je građane koji nisu pristali na evakuaciju da ostanu zatvoreni i na sigurnom.

- Situacija je opasna po život. Stanovnici otoka Grand Bahama neka ostanu u skloništima jer se vjetrovi pojačavaju. Stanovnici otoka Abaco također moraju ostati u skloništima dok se vremenske prilike ne smire - priopćili su.

Vjetrovi dosežu brzinu od 320 km/h i očekuje se da će valovi i plima podići razinu mora pet do sedam metara iznad uobičajene. Predviđa se da će i visoki valovi uzrokovati značajnu štetu u idućim satima, upozorio je NHC.

-----------------------------------

Uragan Dorian nastavio se pojačavati tijekom dana i dosegnuo je najrazorniju, 5. kategoriju, s neprekidnim vjetrovima od 290 kilometara na sat te mjestimičnim udarima i do 350 km/h, što ovu oluju čini najtežom koja je pogodila planet ove godine.

Najkatastrofalniji udar već je pogodio područje sjevernih Bahama. Prema izvještaju američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC), koji prenosi CNN, Doriana su pratili vjetrovi iznad 260 km/h, nalazio se 55 kilometara istočno od bahamskog otoka Abaca te se očekivalo da će na Bahamima prouzročiti katastrofalnu štetu.

Promjene u intenzitetu moguće su u idućim danima, no stručnjaci kažu da bi Dorian mogao dugo zadržati snažan intenzitet.

Na otoku se očekuju dva dana visokih valova, snažnih kiša i razornih vjetrova, a dijelovi Floride već su evakuirani prije nego oluja dostigne američko tlo.

Stanovnici Bahama izvijestili su o slamanju drveća i uništenju dokova prije dolaska glavnog udara oluje.

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se "produljiti njegovo katastrofalno djelovanje", rekao je NHC.

Uprooted trees, fallen power lines and debris scatter on a road as Hurricane Dorian sweeps through Marsh Harbour, Bahamas, September 1, 2019, in this still image taken from a social media.  Ramond A King/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
/ RAMOND A KING via REUTERS

Na otoku Great Guana Cay, u blizini otočja Abaco, valovi su prekrili niže dijelove obale duge 14 kilometara koja je tijekom jutra široka samo oko 400 metara, rekao je jedan od stanovnika otočja, Tom Creenan.

Iako su neki od stanovnika napustili otočje prije nekoliko dana, oko 200 do 300 njih ostalo je na otoku Great Buana Cay koji je već bez struje, a očekuje se preko 60 cm kiše i podizanje razine more za oko 7 metara.

- Očekuje se da će se ova iznimno opasna oluja obrušiti na Bahame u nedjelju obilnim i prolongiranim kišama koje bi mogle potrajati dva dana, visokim valovima koji bi mogli narasti i do 6 metara te jakim uraganskim vjetrovima. Očekujemo i smrtonosne poplave na otocima Abaco i Grand Bahama. Ovo je situacija opasna po život - priopćio je NHC.

Uprooted trees, fallen power lines and the debris from damaged houses scatter on a road as Hurricane Dorian sweeps through Marsh Harbour, Bahamas, September 1, 2019, in this still image taken from a social media.  Ramond A King/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Ramond A King / RAMOND A KING via REUTERS

Iako meteorolozi u svojim prethodnim prognozama nisu najavljivali da će oluja narasti do petog stupnja, poručuju da je “snaga ovog uragana naprosto eksplodirala”.

Hurricane Dorian is viewed from the International Space Station September 1, 2019 in a still image obtained from a video. NASA/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
VIA REUTERS

Nisu isključene ni ljudske žrtve, sigurno će donijeti snažne pljuskove i poplave, a u ponedjeljak se očekuje da će stići do Floride. Međutim, točne prognoze nisu moguće jer uragan može promijeniti smjer i intenzitet. Meteorolozi na Bahamima već nekoliko dana upozoravaju da treba spasiti živu glavu.

- Morat ćete se preispitati i odlučiti želite li zaštititi vrijednosti i ono što posjedujete ili ćete zaštititi sebe. Očekujte oluju koja će ugroziti živote na Bahamima - rekao je CNN-ov meteorolog Chad Myers.

Svjedoci kažu da je stotine ljudi na otoku Abaco na Bahamima odbilo napustiti svoje domove. Premijer Hubert Minnis pozvao je stanovnike otoka Abaca i Grand Bahama da se upute na glavni otok kako bi izbjegli “opasnu i razornu oluju”.

Callie Campbell helps her mother as they pour sand into bags before the arrival of Hurricane Dorian in Middleburg, Florida, U.S. September 1, 2019. REUTERS/Maria Alejandra Cardona
REUTERS

- Želim da zapamtite da se kuće i ostala zdanja mogu ponovo sagraditi. Živote ne možemo zamijeniti - kazao je premijer i upozorio da je olujom ugroženo oko 73.000 stanovnika i 21.000 domova. Budući da se oluja kreće relativno sporo, na pojedinim mjestima moguće je i do 60 centimetara oborina.

Sea conditions are seen in Marsh Harbour, Bahamas September 1, 2019 in this still image taken from a video by social media. Mark Hall/Christopher Hall via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
MARK HALL/ CHRISTOPHER HALL

Kako su pokazale satelitske snimke, Dorian je vrlo snažna, ali kompaktna oluja, s uraganskim vjetrovima koji se šire iz centra “samo” 50-ak kilometara, dok se vjetrovi sa snagom tropskih oluja šire do 170 kilometara. Uragani u prosjeku bilježe dvostruko veće brojke.

Nakon Bahama na udaru bi se mogla naći istočna obala SAD-a, iako nije sasvim jasno gdje bi uragan mogao pogoditi tlo - moguće je da će to biti od Floride, preko Georgije i Južne Karoline pa do Sjeverne Karoline. Moguće je čak i da najsnažniji dio oluje okrene prema sjeveru i kreće se uz obalu te da većinom poštedi SAD. Jučer u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu Dorian je bio 362 kilometra od West Palm Beacha i kretao se prema zapadu brzinom od 13 km/h.

Palm trees blow in the wind during the arrival of Hurricane Dorian in Marsh Harbour, the Great Abaco Island, Bahamas, September 1, 2019. REUTERS/Dante Carrer
REUTERS

- Jezgra ekstremno opasnog uragana Dorian doći će blizu istočne obale Floride kasno u ponedjeljak i kroz noć - najavio je NHC.

Premda su pojedini stanovnici Floride počeli iskazivati određeni optimizam zbog mogućnosti da ih Dorian zaobiđe, američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je na oprez.

- Ovo je vrlo opasan uragan i premda neka izvješća pokazuju promjenu smjera, svatko tko je na putu uragana Dorian mora poslušati lokalne i državne vlasti i držati se njihovih upozorenja - rekao je.

Locals and tourists enjoy the beach before the arrival of Hurricane Dorian in St. Augustine, Florida, U.S. August 31, 2019. REUTERS/Maria Alejandra Cardona
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30