INVAZIJA U PROBLEMU

‘Čudovište s Arktika‘ je nova glavobolja za Putina: ‘Rusi će strašno patiti, past će im moral!‘

Osjet hladnoće zbog naleta vjetra mogao bi biti i do minus 20 stupnjeva: ‘Zamislite da cijelu noć sjedite u zamrzivaču od željeza od 40 tona‘
 Sergei Supinsky

Ozbiljan val hladnoće mogao bi dodatno zaustaviti rusko napredovanje u Ukrajini, upozoravaju analitičari. Arktički zrak koji cirkulira kroz Rusiju i Ukrajinu u kombinaciji s istočnim vjetrom u narednim danima mogao bi temperature tijekom noći u Kijevu i Harkivu spustiti na čak minus 10 stupnjeva Celzijevih. A osjet hladnoće zbog naleta vjetra mogao bi biti i do minus 20.

Analitičari kažu kako bi to moglo otežati invaziju Rusima, osobito onima koji su zaglavili u koloni zaustavljenih vozila sjeverno od glavnog grada Ukrajine.

- To će itekako utjecati na one koji dugo borave u konvojima, najviše će patiti ruske trupe koje su ostale na cestama - rekao je ukrajinski izvor, a prenosi The Times.

- Temperature od minus 20 degradirat će ruske snage, u to nema sumnje. Hladnoća će poboljšati mobilnost kroz zemlju jer će biti manje blata, ali Rusi nisu spremni za arktičke uvjete. Napadi na gradove bez prikladne odjeće bit će nevjerojatno teški. I nedostatak goriva te odgovarajućih ulja i maziva vojnicima će otežati pokretanje motora u vozilima kako bi se zagrijali. Zamislite da cijelu noć sjedite u zamrzivaču od željeza od 40 tona - rekao je bojnik Kevin Price, koji je 20 godina služio u britanskoj vojsci.

Dodaje kako će loše vrijeme dodatno narušiti ruski moral i nanijeti im nove žrtve.

- To nije odlučujući čimbenik, ali je vrlo nepoželjan razvoj događaja za ruske zapovjednike - smatra Price.

Brigadir Ben Barry, viši suradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da će vrijeme negativno utjecati i na Ukrajince.

- To će usporiti stvari, ali za obje strane. Udio vojnika koji će dobivati ​​ozljede od hladnoće poput ozeblina definitvno će se povećati - izjavio je.

Jedan vojni dužnosnik NATO-a rekao je kako Rusija, unatoč upotrebi svih snaga koje je koncentrirala u Ukrajini i oko nje, ostvaruje vrlo mali napredak.

- Vidimo vrlo malo promjena. Prvi put ne očekujemo da će Rusi ostvariti bilo kakav napredak u sljedećih nekoliko dana - kaže.

Nakon gotovo dva tjedna borbe, ruske snage zauzele su velika područja sjeveroistočne i obalne Ukrajine, opkolile gradove te odsjekle hranu, vodu, grijanje i lijekove za civile. Međutim, napredak je u mnogim područjima sad stao. Napori za stvaranje koridora za evakuaciju civila danima su ugroženi zbog kontinuiranog granatiranja i prigovora na predložene rute.

Ruska novinska agencija Tass u utorak navečer je izvijestila kako je za srijedu ujutro najavljen novi prekid vatre i da su ruske snage spremne osigurati humanitarne koridore kako bi ljudi mogli napustiti Kijev i četiri druga ukrajinska grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:31