NEMARNE I OPASNE

‘Čujte, nas je covid zaobišao‘: Postoje države koje i dalje odbijaju priznati pandemiju, evo o kome se radi

Dr. Peter Drobac kaže da je borba protiv pandemija svačija odgovornost: ‘Pritisnite one zemlje koje ne surađuju.‘
Turkmenistan; Sjeverna Koreja; Tanzanija
 Stringer/Afp; Afp Photo/kcna Via Kns; Str/Afp

Zemlje svijeta već više od godinu dana Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) šalju podatke o zaraženima koronavirusom SARS-CoV-2 te osobama koje su oboljele i umrle od covida-19 jer su oni nužni za borbu protiv pandemije, piše CNN.

Tanzanija, Turkmenistan i Sjeverna Koreja, međutim, čini se, nisu zainteresirane za pomaganje drugima u borbi protiv virusa.

Tanzanija od svibnja prošle godine nije ažurirala svoje podatke o zaraženima, oboljelima i preminulima, a autoritarni i tajanstveni Turkmenistan i Sjeverna Koreja tvrde da ih je covid-19 "zaobišao", odnosno da nemaju zaraženih, oboljelih i preminulih.

Formalno, u Tanzaniji je od covida-19 preminula 21 osoba, a zaraženih je 509. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da se virus širi Turkmenistanom. Stručnjaci kažu da je Sjeverna Koreja na covid testirala tek dio od svojih skoro 26 milijuna stanovnika. Zabrinjavajuć je to podatak s obzirom na to da ta zemlja graniči s Kinom, ishodištem pandemije.

Dr. Dorit Nitzan, direktorica za hitne reakciju u europskom uredu WHO-a, rekla je za CNN da 14 zemalja svijeta tvrdi da ih pandemija uopće nije zahvatila. "WHO te tvrdnje ne može potvrditi", pojasnila je.

Naime, zemlje koje tvrde da nemaju oboljelih i one koje nisu predale podatke WHO tretira jednako. Međutim, za razliku od Turkmenistana i Sjeverne Koreje, zemalja koje imaju nešto više od šest te 25 i pol milijuna stanovnika, druge zemlje bez oboljelih male su i izolirane otočne zemlje poput Svete Helene, Kiribatija i Tuvalua.

"Sve zemlje potičemo da nam pošalju svoje podatke ili da ih učine javno dostupnima. To nam dopušta da pratimo kretanje bolesti u cijelom svijetu. Covid-19 je bolest koja se prenosi s čovjeka na čovjeka i jako je važno da se prati njezino širenje. Praćenje nam omogućava da brzo reagiramo", rekla je Nitzan.

image
Misa u crkvi Ufunuo na Uzima u Dar es Salaamu početkom veljače. Nitko ne nosi maske
STRINGER/AFP

Tanzanija

Predsjednik Tanzanije John Magufuli više je puta ustvrdio da pandemija nije toliko opasna prijetnja te građane pozvao da se protiv nje bore molitvom i znanstveno neutemeljenim metodama. Uz to, Magufuli je odbio nabaviti cjepivo za 58 milijuna stanovnika svoje zemlje. Rekao je da su cjepiva "opasna" i da "nisu dobra za Tanzanijce".

Njegove su tvrdnje izgubile na uvjerljivosti nakon što su dva visoka tanzanijska dužnosnika tijekom proteklih nekoliko tjedana preminula upravo od covida-19. Sada se čini da je Tanzanija spremna promijeniti svoje stajalište.

Djelatnici američke ambasade u najvećem tanzanijskom gradu Dar es Salaamu rekli su da broj oboljelih od covida znatno porastao u odnosu na siječanj 2021. godine, a američki ambasador u Tanzaniji Donald J. Wright pozvao je vodstvo zemlje da počne prikupljati i objavljivati informacije o pandemiji te da ponovno pogleda dokaze o učinkovitosti cjepiva.

Dr. Peter Drobac, stručnjak za globalno zdravstvo i profesor na Ekonomskom fakultetu Saïd pri Sveučilištu Oxford, rekao je da je pandemija pokazala koliko je opasno kada vođe nacija ignoriraju problem. "Pogledajte što se dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu. Vođe tih zemalja prošle su godine slale nekonzistentne poruke i to je dovelo do velikog širenja virusa i mnogo smrtnih slučajeva", pojasnio je. "Te su zemlje, međutim, pratile razvoj pandemije i naposljetku su reagirale. Tanzanija i njoj slični ne prikupljaju podatke i to je prilično opasno."

WHO je tijekom proteklih nekoliko tjedan dva puta pozvao Tanzaniju da počne objavljivati transparentne podatke. Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus 20. je veljače rekao je da podaci o zaraženim Tanzanijcima koji putuju svijetom sugeriraju da se ta zemlja hitno mora mobilizirati kako bi odgovorila na širenje covida-19 unutar svojih granica.

Magufuli je dan nakon toga vjernicima u Dar es Salaamu rekao da bi se trebali zaštititi "lokalnim maskama", a ne uvoznima koje su "opasne". Dodao je i da bi se Tanzanijci protiv pandemije trebali boriti lokalnim lijekovima. Ministrica zdravstva dr. Dorothy Gwajima potaknula je Tanzanijce da se protiv pandemije bore ljekovitim biljkama te odbacila tvrdnje da drugi val zaraze koronavirusom ubija mnoge žitelje te zemlje.

Američki ambasador Wright, međutim, tvrdi da je Ministarstva zdravstvo Tanzanije 25. veljače Tanzanijcima reklo da se protiv covida-19 moraju boriti revnije te da takva borba uključuje nošenje maski, izbjegavanje velikih okupljanja i socijalno distanciranje.

image
Žene u Ašgabatu gore sirijsku rutvicu, biljku koju se u Turkmenistanu smatra "lijekom za stotine bolesti"
Igor Sasin/AFP

Turkmenistan

Vlasti u Turkmenistanu ograničile su kretanje unutar zemlje, a svojim su sugrađanima rekle da trebaju nositi zaštitne maske te prakticirati socijalno distanciranje. Nisu, međutim, rekle da je to zbog cirkulacije covida-19. Vlada je, naime, prošlog ljeta rekla da se maske moraju nositi zbog "prašine u zraku".

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) optužila je Turkmenistan za poricanje covida-19 i loše upravljanje pandemijom. HRW tvrdi da su vlasti tim potezima pogoršale postojeće nestašice hrane, ali i da su djelatnicima u zdravstvu rekle da moraju šutjeti o širenju virusa.

Američka ambasada u Turkmenistanu rekla je na svojoj stranici da je zaprimila izvještaje o tome da se lokalno stanovništvo sa simptomima covida-19 "testira na bolest i stavlja u karantene u bolnicama za zarazne bolesti". Dodala je da postoji mogućnost da će Turkmenistan oklijevati s izjavom o zaraženima covidom.

Diana Serebryannik, direktorica europskog udruženja Turkmenaca u egzilu "Prava i slobode građana Turkmenistana", rekla je da je situacija u Turkmenistanu katastrofalna te da se građani zemlje ne mogu na pravi način liječiti od covida-19 zato što vlada odbija priznati da bolest postoji i većina liječnika o njoj nema osnovna znanja.

Serebryannik je za CNN rekla da je njezino udruženje pokrenulo internetsku stranicu za konzultacije o covidu kojoj može pristupiti svaki Turkmenac koji sumnja da je zaražen koronavirusom ili da boluje od covida-19. Dodala je da je njezino udruženje dosad kontaktiralo 3.500 ljudi. "Problem je što su lijekovi za covid dosta skupi i neki ih ljudi koji su nam pristupili ne mogu kupiti. Neke osobe moraju birati između kupovanja hrane i lijekova. To je velik problem", rekla je Serebryannik te dodala da u zemlji nema dovoljno boca s kisikom, respiratora i zaštitne opreme za liječnike. "Testiranje se ne provodi na pravi način, a testovi na antitijela uopće se ne provode."

Rachel Denber, zamjenica direktora za Europu i središnju Aziju u HRW-u, rekla je za CNN da Turkmenistan laže kada kaže da nemaju oboljelih od covida-19. "Ili je vlada zabila glavu u pijesak ili je namjerno nemarna. Rezultat je u oba slučaja isti - masovni očaj vlada među populacijom. Vlada nema nikakvu politiku za upravljanje pandemijom, a ni za upravljanje nestašicom hrane koju je covid-19 samo pogoršao", dodala je.

Kako Turkmenistan nema nezavisne medije, informacije iz te države praktički je nemoguće dobiti. Denber kaže da su joj lokalni izvori rekli da su primijetili da je došlo do porasta pogreba. "Upute koje daje sustav javnog zdravstva razvodnjene su jer nisu povezane s covidom, a djelatnici u zdravstvu ne smiju govoriti o onome što vide u bolnicama", dodala je.

Ministarstvo zdravstva Turkmenistana u siječnju je reklo da je ta zemlja postala prva srednjoazijska zemlja koja registrirala rusko cjepivo protiv covida-19 Sputnjik V.

Skupina znanstvenika iz WHO-a prošle je godine u srpnju posjetila Turkmenistan te konstatirala da ta zemlja "nije prijavila nijedan slučaj zaraze covidom-19". Turkmenac Nurgeldi Halykov (26) osuđen je na četiri godine zatvora jer je na stranici Turkmen.news objavio fotografiju WHO-ovih znanstvenika koji su u srpnju 2020. godine posjetili Turkmenistan.

Dr. Dorit Nitzan kaže da je Turkmenistan uveo epidemiološke mjere za borbu protiv covida-19, ali i da tvrdi da do danas nije zabilježio nijedan slučaj zaraze.

image
Gradski tajnici i članovi stranačkih odbora slušaju predavanje Kim Jong-una
AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Sjeverna Koreja

Izvještaj WHO-a objavljen 8. siječnja 2021. godine kaže da Sjeverna Koreja tvrdi da je dotad provela 13.257 testiranja na covid-19 te da nijedna osoba nije bila pozitivna. Ti su se podaci temeljili na izvještajima iz 15 laboratorija u Sjevernoj Koreji koje je ta zemlja poslala WHO-u.

To su posljednje informacije koje je Sjeverna Koreja podijelila s WHO-om.

Sjeverna je Koreja dosad dala sve od sebe kako bi onemogućila da covid-19 uništi njezin krajnje nerazvijeni zdravstveni sustav. Pjongjang je prošle godine prekinuo to malo veza koje održava s vanjskim svijetom. Čak je prekinuo i gotovo sve veze s Pekingom, ključnim ekonomskim partnerom kojega treba kako bi prehranio svoje građane.

Obustava trgovine ozbiljno je naštetila ekonomiji Sjeverna Koreje, no čini se da je takva odluka blagotvorno djelovala na zdravlje nacije. Vođa nacije Kim Jong-un često se u javnosti pojavljivao bez zaštitne maske, a izgleda i da nije došlo do većeg širenja virusa.

Dr. Peter Drobac kaže da je borba protiv pandemija svačija odgovornost te da bi zemlje koje ne sudjeluju u borbi trebalo diplomatskim putevima pritisnuti da to učine.

"Što duže dopuštamo da virus divlja, to mu dajemo više šanse da ponovno mutira i zagorča nam život. Nije riječ o tragediji koja će potencijalno zadesiti samo jednu zemlju. Radi se o riziku koji prijeti svima nama", zaključio je. (Priredio: Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:23