RAT U UKRAJINI

Čuli se Putin i Macron: Evo koje su teme otvorili u novom telefonskom razgovoru

Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok

Emmanuel Macron i Vladimir Putin

 Afp/

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron raspravljali su o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, rekao je Kremlj u nedjelju.

Razgovarajući telefonski, dva čelnika su izrazila spremnost za "apolitičnom interakcijom" uz sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema priopćenju objavljenom na stranici Kremlja.

"Ruska strana skrenula je pozornost na redovite ukrajinske napade na elektranu, uključujući i na skladište radioaktivnog otpada, što može rezultirati katastrofalnim posljedicama", rečeno je.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za raketiranje elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu. Rad elektrane u cijelosti je zaustavljen u nedjelju iz mjera sigurnosti.

Dvojica čelnika također su razgovarala o problemima globalne sigurnosti hrane.

Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, prema Kremlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 13:40