NAPAD

'ČULI SMO KRIKOVE, DOZIVALI SU UPOMOĆ, BILO JE STRAŠNO...' Mladog oca rastrgala razjarena zvijer, stao je pred nju da bi zaštitio svoje kćerkice

 Russell Cheyne / REUTERS

Jedan otac je poginuo štiteći svoju djecu od napada polarnog medvjeda u najsjevernijem dijelu Kanade, Nunavutu.

Aaron Gibbons (31) bio je 3. srpnja na otoku Sentryju, popularnoj lovnoj i ribolovnoj destinaciji na zapadnoj obali zaljeva Hudson, kad je naišao medvjed. Njegovi rođaci kazali su da je njegova smrt bila doista herojska jer je rekao kćerima da bježe, dok je on sam ostao između njih i medvjeda.

Djeca su neozlijeđena, no Gibbons je umro u napadu. Medvjed je kasnije pronađen i ubijen.

'Uživao je sa svojom djecom kad ih je iznenadio medvjed koji je počeo vrebati djevojčice', rekao je Gibbonsov ujak, Gordy Kidlapik.

Otac nije bio naoružan u vrijeme napada, rekla je policija, iako je sa sobom na izlet ponio pušku.

Jedna od djevojčica osnovnoškolske dobi pozvala je pomoć putem radija na brodu.

'Čuli smo pozive upomoć. To je bilo strašno', rekao je Kidlapik.

Gibbonsova smrt šokirala je njegove sumještane iz gradića Arviata, oko 10 kilometara udaljenog od mjesta napada.

'To je nevjerojatno tužno. Mi smo mala zajednica i ovakve nas stvari jako pogađaju', rekao je dužnosnik gradske uprave John Main.

U toj pretežno inuitskoj zajednici, pojava medvjeda nije rijetkost. 2017. godine zabilježeno je čak 380 susreta, a populacija polarnih medvjeda je stabilna i kreće se oko 840 jedinki. Međutim, zabilježeno je da su medvjedi manji i u nešto lošijem stanju nego inače.

Zbog čestih ekskurzija u to područje, medvjedi su izgubili strah od ljudi što doprinosi učestalijim napadima. No, napadi su i dalje vrlo rijetki, a posljednji je zabilježen 2000. godine oko 200 kilometara od Arviata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:21