BORBA PROTIV TERORIZMA

ČULI STE ZA PODRUČJE 51, NO ŠTO SKRIVA PODRUČJE 6? Satelit Google Eartha snimio još jednu tajnu bazu u Nevadi

 Google Earth

Zaštićena zračna baza u Nevadi koju Pentagon koristi kako bi testirao bespilotne letjelice snimljena je satelitom Google Eartha.

'Područje 6' dio je NNSA (Nevada National Security Site) i nalazi se na lokaciji Yucca Flat gdje je izvršeno oko 1000 podzemnih nuklearnih testova između 1945. i 1992. godine.

Prema izvješću američkog ministarstva energije baš u 'Području 6' izvedena su četiri nuklearna testa i zabilježeno je šest detonacija.

Foto: Google Earth

Sada u toj zračnoj bazi, koja ima 1500 metara dugu pistu, ministarstvo obrane i druge savezne agencije testiraju bespilotne letjelice daleko od očiju javnosti, piše Las Vegas Review-Journal.

Glasnogovornik Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost Darwin Morgan kazao je kako time izbjegavaju i da ih se špijunira iz svemira.

- Imamo kontrolirani zračni prostor koji nam pruža mogućnost testiranja različitih platformi - kazao je.

NNSA-u vodi Američka nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost koja s drugim agencijama radi na razvijanju protuterorističkih tehnika poput testiranja opreme za detektiranje radioaktivnih materijala koji inače služe teroristima za pravljenje bombi.

Foto: Google Earth

- Područje 6 može poslužiti za testiranje malih aviona kao što su Predator i Reaper dronovi - kazao je za Las Vegas Review-Journal Tim Brown, stručnjak za analizu satelitskih snimki koji radi za GlobalSecurity.org, te je procijenio da u hangar stane 15 Reapera.

Područje 6 sagrađeno je 1950-ih za 9,6 milijuna dolara, a pista je nadograđena 2005. godine te ju sada ograđuje i veliki hangar te nekoliko manjih zgrada.

Ovo mjesto nalazi se nekih 20 kilometara sjeveroistočno od tajnog područja 51, čije je postojanje priznala i sama vlada SAD-a 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:39