EKSPLOZIJA U BEJRUTU

Cure detalji o ‘kirurškom udaru‘ na vodstvo Hamasa: Likvidirana trojica vođa, stigla i vrlo zlokobna poruka Hezbollaha

Ubijeni Aruri je bio visoki dužnosnik u Hamasovom politbirou, a bio je i jedan od osnivača njegovog vojnog krila, brigada Al Kasam

Prizor iz Bejruta

 Anwar Amro/Afp

Visokopozicionirani dužnosnik Hamasa, drugi čovjek organizacije Saleh al-Arouri, ubijen je u utorak u napadu izraelske bespilotne letjelice na predgrađe Dahiyeh južno od libanonskog glavnog grada Bejruta, izvijestio je palestinski radio Aksa.

Reuters javlja pozivajući se na Hamasov TV kanal, da su u tom udaru ubijena i dvojica vođa oružanog krila Hamasa, Samir Findi Abu Amer i Azzam al-Aqraa Abu Ammar.

image
Anwar Amro/Afp
image
Anwar Amro/Afp

U tom napadu dronom, kojeg Hamas pripisuje Izraelu, navodno je ubijeno ukupno šest ljudi. Izraelske snage nisu priznale umiješanost u ubojstvo visokog vođe Hamasa, no priopćili su da su ‘u stanju visoke pripravnosti‘.

- Fokusirani smo i ostajemo fokusirani na borbu protiv Hamasa. Mi smo u visokoj pripravnosti za svaki scenarij, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

No, zato je savjetnik premijera Netanyahua Mark Ragev poručio, vrlo znakovito:

- Tko god da je ovo učinio, bio je to kirurški precizan udar na vodstvo Hamasa.

image
Anwar Amro/Afp
image
Anwar Amro/Afp

‘Atentat‘

Šef Hamasa Ismail Haniyeh nazvao je ubojstvo čelnika Hamasa Saleha al-Arourija u Libanonu atentatom te da je to "teroristički čin", kršenje libanonskog suvereniteta i daljnje širenje izraelskog neprijateljstva prema Palestincima.

- Ubojstvo vođe Al-Arourija i njegove braće od strane okupatora je pravi teroristički čin, kršenje suvereniteta Libanona i širenje njegove agresije. Nacistička okupacija snosi odgovornost za ovu agresiju i neće uspjeti slomiti volju otpornosti i nepokolebljiv otpor našeg naroda, rekao je Haniyeh.

On je u televizijskom obraćanju izrazio žaljenje zbog smrti al-Arurija te još dva čelnika Brigada Al Kasam, Samira Findi Abu Amera i Azama Al-Akre Abu Amara, koji su također ubijeni u utorak navečer u izraelskom napadu bespilotnom letjelicom na predgrađe Dahiyeh južno od libanonskog glavnog grada Bejruta.

Vođa Hamasa potvrdio je u utorak da njegov pokret "nikada neće biti poražen", nakon smrti drugog najvažnijeg čovjeka pokreta al-Arurija.

"Pokret čiji su vođe i osnivači pali kao mučenici za dostojanstvo našeg naroda i naše nacije nikada neće biti poražen", rekao je Hanija u televizijskom obraćanju. “To je priča o otporu i pokretu koji nakon atentata na svoje vođe postaje još jači i odlučniji”, dodao je.

Hamas je poručio da su njegovi čelnici ožalošćeni.

‘Zločin Izraela‘

Libanonski privremeni premijer Najib Mikati osudio je napad kao "novi izraelski zločin" i rekao da se radi o pokušaju uvlačenja Libanona u rat.

image
Anwar Amro/Afp
image
Anwar Amro/Afp

Hezbollah je priopćio da ‘drže prst na obaraču‘ i planiraju odgovor na smrt Al-Arourija.

- Atentat na Arourija i još dvije visoke osobe Hamasa je ozbiljan napad na Libanon, rekla je ta skupina večeras u objavi na Telegramu.

- To je opasan razvoj tijekom rata između neprijatelja i osovine otpora koji neće proći bez odgovora ili kazne, dodaje Hezbollah.

Ubijeni Aruri je bio visoki dužnosnik u Hamasovom politbirou, a bio je i jedan od osnivača njegovog vojnog krila, brigada Al Kasam, koje su izvele smrtonosni napad na izraelskom teritoriju 7. listopada. SAD je prošle godine ponudio 5 milijuna dolara za informacije o njemu.

Izraelska bespilotna letjelica udarila je u utorak navečer u ured Hamasa u Dahiyehu, pri čemu je poginulo ukupno šest osoba, izvijestila je libanonska državna novinska agencija. Sigurnosni izvori i liječnici nisu mogli odmah identificirati preostalo troje ubijenih.

Dahiyeh je uporište moćne oružane skupine Hezbolah, saveznika Hamasa. Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko libanonske južne granice od izbijanja neprijateljstava između Hamasa i izraelske vojske u listopadu.​

image
Anwar Amro/Afp
image
Anwar Amro/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 09:18