TRAGEDIJA U BOLZANU

Cure detalji o tulumima koji su šokirali Italiju: Zaraženog zavežu za krevet, ljube ga i grle...

Prema prvotnoj istrazi, neke od zabava održavaju se u vanjskim prostorima barova, kojima se pristupa bez potvrda.

Tulum ilustracija

 Profimedia

Tužitelj u Bolzanu otvorio je istragu nakon što je jedan muškarac preminuo, a nekoliko osoba završilo na intenzivnoj njezi nakon što su navodno prisustvovali zabavi s ciljem da se zaraze covidom-19. Ovaj zabrinjavajući trend je zavladao u sjevernoj Italiji, gdje se ljudi koji se ne žele cijepiti žele, ali se žele zaraziti kako bi pribavili covid potvrdu za posao, ulazak u barove i restorane te vožnju javnim prijevozom, piše The Daily Beast.

U Italiji je dokaz o oporavku, odnosno, prebolijevanju covida-19, dovoljan za dobivanje željene propusnice. Zabave se prvenstveno održavaju na području južnog Tirola uz granicu s Austrijom, koja ima visok broj zaraženih i niske stope procijepljenosti.

- Ta regija bi trebala postati "žuta zona" u Italiji - kaže lokalni zdravstveni koordinator Patrick Franzoni.

- Ima mladih ljudi, čak i školske dobi, koji se susreću sa zaraženima i pokušavaju oboljeti, ne shvaćajući da je virus opasan i za njih - rekao je za jednu radio postaju.

- Postoje dugoročne posljedice, a čak i mladi mogu završiti u bolnici - zaključio je.

Na zabavama se zaraženi druže s necijepljenima, ljube ih i grle kako bi širili virus, rekao je Franzoni, dodajući da bi se zaražena osoba mogla suočiti s kaznenom prijavom za svjesno širenje virusa.

Prema prvotnoj istrazi, neke od zabava održavaju se u vanjskim prostorima barova, kojima se pristupa bez potvrda. Cilj tih zabava je da će zaražena osoba popiti iz čaše ili boce piva i proslijediti je kako bi pokušala širiti virus. Ostala događanja održavaju se u privatnim kućama. U jednom od slučajeva okupljanja, zaražena je bila prikovana za krevet, a gosti su se okupili oko bolesničke postelje kako bi pokušali udahnuti virus.

Muškarac koji je preminuo od covida bio je Austrijanac koji je redovito prelazio granicu kako bi prisustvovao zabavama u Italiji, rekao je Franzoni. U tom području obitavaju brojni roditelji koji odbijaju cjepivo, lažiraju svoju potvrdu da su cijepljeni, te daju djeci cjepiva kućne radinosti te lažiraju njihove imunizacijske kartice kako bi dobili potvrde. Broj zaraženih duž sjeverne granice Italije utrostručio se u posljednjih mjesec dana.

Jedan partijaner koji je završio u bolnici rekao je za novine Veneto Corriere da je požalio, ali još uvijek nije siguran je li imao covid.

- Bila je to ozbiljna pogreška - rekao je za novine, dodajući da je siguran da ima samo upalu pluća i da su mu liječnici rekli da je u pitanju covid kako bi se predomislio.

- To je samo propaganda - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 19:21