ŠTO ĆE REĆI?

Cure detalji o zapovjedniku Wagnera koji je pobjegao u Norvešku, Prigožin u panici: ‘Taj tip je opasan!‘

Pripazite, on je vrlo opasan - rekao je Prigožin u izjavi koju je objavila njegova glasnogovornica

Andrei Medvedev i norveški vojnici

 Twitter, Profimedia/

Bivši zapovjednik ruske plaćeničke skupine Wagner koji je ratovao u Ukrajini rekao je da je izbjegao u Norvešku gdje traži azil u strahu za svoj život zbog dezerterstva.

Andrej Medvjedev, koji se pridružio skupini 6. srpnja 2022. s četveromjesečnim ugovorom, rekao je u video snimci postavljen na Gulagu.net za ljudska prava da je prešao granicu s Norveškom gdje ga je privela norveška policija.

Medvjedev, koji se kao siroče pridružio ruskoj vojski i služio zatvorsku kaznu, a zatim pristupio wagnerovcima, rekao je da je pobjegao nakon što je svjedočio ubijanju boraca koji su uhvaćeni pošto su pobjegli.

"Bojim se umrijeti u agoniji", rekao je Medvjedev Vladimiru Osečkinu, utemeljitelju skupine za ljudska prava Gulagu.net.

Skupina je pomogla Medvjedevu da napusti Rusiju kada ih je zatražio pomoć u strahu za život.

Medvjedev je rekao da govori iz Osla, kamo je stigao pošto je prešao granicu, savladao bodljikavu žicu, bježao graničarima sa psima koji su ga gonili i na njega pucali dok je trčao šumom te preko tankog leda do Norveške.

O Medvjedevu se oglasio i osnivač skupine Wagner Jevgenij Prigožin, usvrdivši da je "zlostavljao zatvorenike". "Pripazite, on je vrlo opasan", rekao je Prigožin u izjavi koju je objavila njegova glasnogovornica.

Na Twitteru su se pojavile i informacije da je Medvjedev bio zapovjednik jedinici u kojoj se dogodio strašan zločin kada je jedan vojnik ubijen maljem.

U intervjuu za Gulagu, Medvjedev je rekao da je postajao sve nezadovoljniji jer su mu neprestano produljivali ugovor bez njegova pristanka i svjedočio je ubijanju i zlostavljanju ruskih zatvorenika koje je na bojišnicu dovodila skupina Wagner.

Rekao je nadalje da su gubici bili vrlo veliki pošto je Wagner počeo slati velik broj ruskih zatvorenika na front u drugoj polovici 2022. Unutarnja služba sigurnosti Wagnera izvršava ekstremne kazne, kazao je.

Muškarac ubijen u studenom maljem bio je pripadnik njegove postrojbe, otkrio je Medvedev.

U izjavi skupina Wagner nije komentirala Medvjedevljeve riječi o kažnjavanju zatvorenika i gubicima na bojišnici, niti tvrdnje da su mu neprstance produljivali ugovor.

Prigožin se pohvalio da su wagnerovci učinkovita borbena sila jer imaju veliko iskustvo na bojištu i dobro su opremljeni, a ustvrdio je i da je zapovjedni sustav djeluje prema sposobnostima u kojemu svatko može pridonositi te da vlada "najoštrija disciplina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:06