IZNENADNI UDAR

Cure detalji ‘prevare stoljeća‘ u režiji Hamasa: ‘Stvar je jednostavna, vratili su se u kameno doba‘

Iznenadni napad Hamasa bio je najveći proboj u izraelskoj obrani još od Jomkipurskog rata
 -/Afp

Hamas je više od dvije godine uspješno uvjeravao Izrael u priču kako je previše umoran od ratovanja da bi se upustio u novi sukob. Iznenadni subotnji napad isplanirao je do u detalja izbjegavši obavještajni nadzor i vrativši se u ‘kameno doba‘, piše britanski Telegraph.

Smatra se da je Izrael doživio veliki neuspjeh na obavještajnom planu kada je povjerovao da drži Hamas pod kontrolom dajući ekonomske poticaje radnicima u Gazi, unatoč tomu što su se u isto vrijeme borci naočigled obučavali u Pojasu Gaze.

Iznenadni napad Hamasa bio je najveći proboj u izraelskoj obrani još od Jomkipurskog rata prije 50 godina.

Zbog ogromne pogreške pod velikim pritiskom našao se Ronen Bar, šef izraelske obavještajne agencije Shin Bet, no mnogi vjeruju da će konačnu odgovornost na koncu morati ipak preuzeti Benjamin Netanyahu, premijer koji je u subotu objavio da je Izrael u ratu.

- Hamas je koristio obavještajnu taktiku bez presedana kako bi zavarao Izrael tijekom zadnjih mjeseci, ostavljajući u javnosti dojam da ne želi ratni sukob s Izraelom dok se u tajnosti pripremao za masovnu akciju, rekao je izvor blizak skupini za Reuters.

image

Izraelski vojnici u gradu Kfar Aza

Jack Guez/Afp

Izraelski nadzorni dronovi rutinski nadlijeću blokirani Pojas Gaze, a granicu uz jake mjere sigurnosti čuvaju vojnici i nadzorne kamere. Obavještajne agencije neprestano rade unutar enklave. Unatoč tomu, Hamas je uspio napasti izraelske gradove u napadu koji je uključivao infiltraciju vojnika, uz pomoć buldožera, padobrana i motocikala, pri čemu je ubijeno više od 800 Izraelaca i oteto još na desetke.

Egipatski dužnosnik za sigurnost rekao je da je Egipat, koji je često posredovao između Izraela i Hamasa, opetovano upozoravao Jeruzalem da dolazi ‘nešto veliko‘.

- Upozoravali smo ih da će doći do eksplozije situacije, i to vrlo brzo, i da će biti veliko. Podcijenili su takva upozorenja, rekao je.

Izraelski dužnosnici su umjesto toga bili usredotočeni na Zapadnu obalu, a ne na Gazu, dodao je sigurnosni dužnosnik.

Netanyahuovu vladu čine pristaše židovskih doseljenika sa Zapadne obale, koji su zahtijevali sigurnosne mjere u tom području u zadnjih 18 mjeseci u trenucima rastuće plime nasilja.

Haaretz, vodeći list u polariziranom Izraelu, izravno je okrivio Netanyahua. U komentaru je optužen da je ‘u potpunosti propustio prepoznati opasnosti‘ uspostave ‘vlade aneksije i oduzimanja‘ formiranjem koalicije s ekstremnom desnicom i provođenjem politike koja je ‘otvoreno ignorirala postojanje i prava Palestinaca‘.

Sigurnosni dužnosnici priznali su da je Izrael bio iznenađen napadom koji se vremenski poklopio sa Šabatom i vjerskim blagdanom.

image

Zgrade u Gazi stradale u izraelskim napadima

Belal Al Sabbagh/Afp

- Ovo je naš 11. rujna, rekao je bojnik Nir Dinar, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.

- Uhvatili su nas. Iznenadile su nas i stigle su munjevito s više lokacija - iz zraka, sa zemlje i s mora, rekao je.

Amir Avivi, umirovljeni izraelski general, rekao je da se Hamas ‘vratio u kameno doba‘ kako bi izbjegao da njihovi planovi budu otkriveni. Objasnio je da su militanti izbjegavali koristiti telefone i računala te su sve planirali u prostorijama koje ne mogu biti predmet tehnološke špijunaže ili su se potpuno povukli u ilegalu.

Hamasove pripreme očito su bile i drske naravi, jer su borci gradili lažno izraelsko naselje u Gazi, na kojemu su vježbali ratne juriše.

Izvor blizak Hamasu tvrdi da su teroristi snimili svoje manevre, što je izraelska obavještajna služba možda pogrešno protumačila kao foliranciju.

- Izrael ih je sigurno vidio, ali su bili uvjereni da Hamas nije bio spreman ući u sukob, rekao je izvor.

Čini se da ostali videozapisi koje je objavio Hamas prikazuju obuku jedinice zmajeva bez motora s oznakama na kojima je pisalo Squadron Air Force Falcon.

Neki su militanti koristili paraglajdere za jednu osobu, a drugi za dvije osobe. Na snimci su prikazani kako vježbaju slijetanje na metu s pripremljenim oružjem.

Izrael je povukao trupe i naseljenike iz Gaze 2005. godine, ali je uspio držati teritorij pod nadzorom uz pomoć obavještajne zajednice, koja je stekla auru nepobjedivosti. Primjeri za to su atentati na vođe Hamasa, koji su pogibali u spavaćim sobama ili udari na tajne podzemne tunele.

image

Khan Yunis

Said Khatib/Afp

Subotnji napad prošao je ispod radara, iako su bili potrebni mjeseci planiranja, obučavanja i koordinacije. U zadnje dvije godine, Hamas se suzdržavao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga oružana skupina sa sjedištem u Gazi, Islamski džihad, pokretala vlastite napade.

Zbog Hamasove suzdržanosti bilo je kritika iz redova njihovih pristaša, ponovno s ciljem stvaranja dojma da Hamas muče ekonomske brige, a ne novi rat, rekao je izvor.

Izrael se dugi niz godina ponosio zbog sposobnosti da se infiltrira u islamistike skupine, ali Hamas je poduzeo mjere opreza kako bi osigurao da plan ne procuri.

Mnogi čelnici Hamasa nisu bili svjesni planova, kao niti 1000 boraca koji su sudjelovali u subotnjem napadu, nisu imali pojma kakva je točno svrha obuke, dodao je izvor.

U međuvremenu, skupina je nastojala uvjeriti Izrael da je više zainteresirana da radnici u Gazi, uskom pojasu zemlje s više od dva milijuna stanovnika, imaju pristup radnim mjestima izvan granica.

Od rata s Hamasom 2021. godine, Izrael je ulagao napore da osigura osnovnu razinu ekonomske stabilnosti u Gazi.

Nudili su poticaje, uključujući tisuće dozvola, tako da stanovnici Gaze mogu raditi u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gdje plaće u građevini, poljoprivredi ili uslužnim djelatnostima mogu biti 10 puta veće od razine plaće u Gazi.

- Natjerali su nas da mislimo da žele novac, rekao je izraelski sigurnosni izvor.

Drugi izvor tvrdi da je Izrael vjerovao da je vođa pokreta u Gazi Yahya Al-Sinwar bio zaokupljen upravljanjem Gazom, a ne ubijanjem Židova.

U isto vrijeme, Izrael je skrenuo fokus s Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je.

Umirovljeni general Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Netanyahua, rekao je u nedjelju novinarima da napad predstavlja veliki neuspjeh obavještajnog sustava i vojnog aparata na jugu.

Poručio je da su neki od izraelskih savjetnika govorili da je Hamas počeo preuzimati ‘više odgovornosti‘.

- Glupo smo počeli vjerovati da je to istina. Dakle, pogriješili smo. Nećemo ponoviti ovu grešku i uništit ćemo Hamas, polako, ali sigurno.

Neuspjeh Izraela da se pripremi za Hamasov napad bio je kolosalni krah kada je u pitanje prikupljanje obavještajnih podataka, rekao je suradnik u Chatham Houseu.

Govoreći za novinsku agenciju PA, profesor Yossi Mekelberg je rekao:

- Izrael je uložio milijarde dolara u blokadu tunela i izgradnju sofisticiranje ograde, a Hamas je ipak u nekoliko sati uspio ući u Izrael, kako su to uspjeli? Kako su trenirali paraglajdere?, zapitao je.

Na dan samog napada, 400 pripadnika elitnih snaga probilo je utvrđenu ogradu Gaze koristeći eksploziv kako bi otvorili rupe da se infiltriraju na izraelsku stranu.

Nakon što su neki prešli ogradu na motociklima, buldožeri su krenuli proširivati rupe kako bi skupine mogle vozilima na četiri kotača ući na izraelski teritorij, rekao je Reuters izvor blizak Hamasu.

Komandosi su napali prve izraelske obrambene linije, upali u spavaonice vojnika i zauzeli baze i stožer izraelske vojne operacije za južnu Gazu, rekao je izvor.

Videosnimke koje je objavio Hamas prikazuju borce kako probijaju sigurnosne ograde, a prigušeno svjetlo i nisko sunce sugeriraju da se to događalo otprilike u isto vrijeme kada je krenula kiša projektila na Izrael.

Druga jedinica korištena je za identifikaciju položaja i kretanja izraelskih vojnika te za nadzor njihova stožera, dok su bespilotne letjelice raspoređene za napad na promatračke tornjeve i za nadzor graničnog područja.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni izraelski vojni glasnogovornik, priznao je da vojska javnosti duguje objašnjenje zbog sigurnosnih propusta. Ali rekao je da sada nije vrijeme za to..

- Prvo ćemo se boriti, a tek poslije provoditi istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:45