BALON OD MILIJARDU DOLARA

Cure detalji strogih mjera u Kremlju, evo kako Putina čuvaju od virusa: ‘To je iracionalno‘

Osoblje koje vodi brigu o Putinu u njegovim rezidencijama praktički je u stalnoj izolaciji

Vladimir Putin

 Iranian Presidency/handout/Anadolu Agency Via AFP

Unatoč tomu što se ruski predsjednik Vladimir Putin cijepio protiv covida-19, navodno čak četiri puta, on je i dalje u strogoj izolaciji i ima jako malo izravnih kontakata, pogotovo fizičkih s drugim ljudima. Putin se nije cijepio javno, čak je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao: "Vjerujte nam na riječ!"

No, kako bilo, svi koji se s njim susreću, pa i da su samo kraće vrijeme u istoj prostoji s njim bez bližeg kontakta ili se tak usputno rukuju, moraju proći luksuznu, ali rigoroznu karantenu, a oni koji s njim rade ili su u češćem kontraktu izvrgnuti su gotovo svakodnevnim liječničkim pretragama, PCR testovima, dopunskim provjerama na gripu ili stafilokok te raznim laboratorijskim analizama od krvi (prst i vena) do davanja uzoraka stolice, provjerama imaju li želučane bolesti i gliste.

O tome kako se pazi na kontakte i zdravlje Vladimira Putina piše ruska redakcija BBC-ja. Za tako drastične provjere i skupe karantene potrošeno je u posljednje dvije godine nešto manje od milijardu dolara, ne računajući cijenu laboratorijskih nalaza.

Osoblje koje vodi brigu o Putinu u njegovim rezidencijama praktički je, od početka pandemije, u stalnoj izolaciji i ne smije (često) kontaktirati ni sa svojim obiteljima, a ako se to dogodi, prije povratka mora proći najmanje dvotjednu strogu izolaciju u nekom od državnih sanatorija, odmarališta ili luksuznih hotela, uza sve one laboratorijske provjere te uzorke krvi, urina i stolice koje moraju "priložiti", a provjeru i karantenu prolaze i oni s kojima su bili u kontaktu.

Portal Baza navodi da neki članovi njegova osoblja nisu izlazili iz pojedinih rezidencija od početka pandemije, a neki su proveli više od 159 dana u karanteni, u kojoj su bili kao u samici. BBC navodi da samo piloti i stjuardese koje su zaduženi za Putinov prijevoz obavljaju mjesečno oko dvije tisuće PCR testova i oko 600 testova na antitijela.

Sjetimo se golemog desetometarskog stola u Kremlju za kojim je primao zapadne državnike, bez rukovanja i bilo kakva bliskog kontakta ili bizarne situacije s nedavnog sastanka lidera zemalja kaspijskih država koji su sjedili razmaknuti desetak metara jedan od drugoga.

Ruska reakcija BBC-ja napominje kako je oko 400 uzvanika koji su s Putinom bili na tribini ili u kontaktu s njim na paradi u povodu Dana pobjede, 9. svibnja, prošlo dvotjednu karantenu u ekskluzivnim moskovskim hotelima - Zlatni prsten (pet zvjezdica) i President (četiri zvjezdice).

Veteran Crvene armije 94-godišnji general Ahat Julašev iz Kazanja dva je tjedna bio u karanteni u apartmanu moskovskog hotela na punom besplatnom pansionu, a sve da se kratko rukuje s Putinom i da se priupitaju za zdravlje. Isto tako, 99-godišnji pukovnik Nikolaj Kozlov, jedan od rijetkih još živih ruskih vojnika koji su jurišali na Reichstag, pohvalio se lokalnim medijima kako se dva tjedna odmarao i živio bolje nego ikad. On je s Putinom položio vijenac na grobu neznanog junaka uz kremaljske zidine.

Nakon toga je Putin bio na primanju u Kremlju, gdje je stajao izdvojeno od ostalih, koji su, dakle, prošli karantenu, kratko im je nazdravio s pristojne udaljenosti te se nakon kraćeg vremena povukao.

Konstantin Balonov, šef anesteziologije i reanimacije u klinici Tufts Medical Center u Bostonu, kaže da su mjere koje se primjenjuju "oko Putina" posve iracionalne. On smatra da je obavljanje toliko analiza sasvim nepotrebno, ali da to kremaljski liječnici rade zbog "hinjenih ili stvarnih straha i brige", a svi - od njegovih liječnika do administrativnog osoblja - strahuju da se Putinu nešto ne dogodi, pa radije pribjegavaju nepotrebnim analizama nego da ih netko optuži za nemar.

Ako Putin putuje kamo u Rusiji, liječnici iz Moskve odlaze tamo najmanje 15 dana prije i prolaze striktnu karantenu (kontakt s drugim osobama praktički je sveden na nulu) prije Putinova dolaska, a prije povratka u Moskvu ponovno prolaze dvotjednu izolaciju, a ni tada ne mogu odmah do Putina, nego moraju u kraću izolaciju prije ulaska u tzv. čistu zonu, kako se zove ulazak u Putinovo neposredno okruženje!

Oni koji su u svakodnevnom kontraktu s Putinom obavljaju PCR test svaki drugi dan i daju uzorke urina i stolice. BBC navodi, pozivajući se na portal Pečat, zabranjen u Rusiji, da uz Putina uvijek leti nekoliko doktora, a u novije vrijeme onkolog i kirurg. U posljednje vrijeme Putin češće izlazi iz Moskve i svog "bunkera" u podmoskovskom Novom Ogarjovu, čak je putovao u inozemstvo - Tadžikistan i Turkmenistan - te u svoju ljetnu rezidenciju u Soči. Liječnici i osoblje su na nogama i prolaze detaljne preglede kako se vrhovni zapovjednik ruske vojske ne bi razbolio usred agresije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:13