POTRES NA DVORU

CURE NOVI DETALJI DRAME U KRALJEVSKOJ OBITELJI Elizabeta II sazvala hitan sastanak i cijeli dan provela na vrućoj liniji s Harryjem i Charlesom

 
Kraljica Elizabeta II, princ Charles, Meghan Markle i princ Harry
 Profimedia / Mega Agency, PA Agency

Odluka vojvode od Sussexa, princa Harryja i njegove supruge, vojvotkinje Meghan Markle, da se povuku s važnijih kraljevskih dužnosti i više vremena provedu u Kanadi, izazvala je opću konsternaciju, pa čak i bijes u Buckinghamskoj palači, piše Daily Mail.

Kako bi koliko-toliko pohvatala konce ove, po svemu sudeći naprasne odluke kraljevskog bračnog para, britanska kraljica Elizabeta II sazvala je sastanak sve četiri kraljevske kuće i naložila im da u roku nekoliko dana osmisle buduće uloge unutar kraljevske obitelji za vojvodu i vojvotkinju od Sussexa.

Štoviše, kraljica Elizabeta II, prijestolonasljednik princ Charles i princ Harry cijeli dan su bili zauzeti u međusobnoj telefonskoj konferenciji kako bi razriješili Harryjev i Meghanin izlazak iz kraljevske kuće.

Kako se ispostavilo nakon objave odluke vojvode i vojvotkinje od Sussexa, njihovo pismo u kojem najavljuju povlačenje s dvora poslano je usprkos striktnoj zabrani kraljice.

Sada Elizabeta II traži hitno razrješenje situacije, a razgovori o tome će se održati i u britanskoj vladi, a u diskusiju će se možda uključiti i kanadska vlada, piše Daily Mail. Iz načina na koji je Buckinghamska palača komentirala objavu Harryja i Meghan, razvidno je da su njih dvoje požurili svoju odluku i time ignorirali želje ostatka kraljevske obitelji.

Štoviše, princ Charles i princ Willam, Harryjev stariji brat, za odluku su saznali samo 10 minuta prije britanske i svjetske javnosti. Njih dvojica zbog toga su naprosto pobjesnili, kraljica je bila "duboko razočarana", a u jednom trenutku se čak činilo da će izbiti otvoreni rat između članova kraljevske obitelji, piše Daily Mail.

Na cijelu situaciju ulje na vatru je dolila i činjenica da su Harry i Meghan svojom odlukom potpuno zasjenili 38. rođendan vojvotkinje od Cambridgea i supruge princa Williama, Kate Middleton. Na današnjoj proslavi u palači u Kensingtonu, članovi kraljevske obitelji i okupljeni dvorjani su odluku Harryja i Meghan opisali doslovno kao "objavu rata".

Inače, Harry je skicu svojih planova poslao svojem ocu, princu Charlesu, oko Nove godine na odobrenje, ali mu je tada rečeno da se prije donošenja odluke trebaju proučiti sve potencijalne posljedice, pogotovo one financijske naravi. Harry je navodno tražio i razgovor sa samom kraljicom, na što je ona čak i pristala, ali i eksplicitno naredila svojem unuku da planove prvo prodiskutira s princom Charlesom.

No, Harry i Meghan na kraju su ipak izgubili strpljenje i javnosti obznanili svoje povlačenje s važnijih kraljevskih dužnosti i de facto selidbu u Kanadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:54