RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Cure novi detalji o velikom napadu na aerodrom u Pskovu, Rusi ostali bez sedam velikih aviona?

Najvažnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Ključni događaji dana

- Čak šest ruskih oblasti noćas je napadnuto dronovima

- Najveću štetu prouzročio je udar na aerodrom u Pskovu, čini se dosta izgledno da su Rusi izgubili dosta vojnih aviona, najviše teških transportera Il-76

- Moskva je uzvratila velikim napadom dronovima i projektilima na Kijev, poginule su dvije osobe


NOVO - 11:35 - Rusija ostala bez 7 aviona?

Curi više detalja o napadu na aerodrom u Pskovu, čini se da su ukrajinski dronovi izazvali vrlo ozbiljnu štetu. Kako javlja Nexta, uništena su dva teška transportna aviona Iljušin IL-76, četiri aviona istog tipa su oštećena, a navodno je oštećen i supersonični bombarder Tu-22M.


09:32 - Ukrajina oborila 28 raketa i 15 dronova

Ukrajina je priopćila da je njezina protuzračna obrana tijekom noći oborila svih 28 projektila i 15 od 16 dronova koje je Rusija lansirala.

Poginule su najmanje dvije osobe, a još nekoliko ih je ranjeno u napadu na Kijev tijekom noći.


09:18 - Loše stanje u ruskoj vojsci

U svojim najnovijim obavještajnim podacima, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva je reklo da visoka stopa osuda ruskih vojnika koji su se odbili boriti pokazuje loše stanje morala u ruskoj vojsci.

- Vojni sud je 25. kolovoza 2023. dvojicu ruskih vojnika osudio na najmanje dvije godine zatvora jer su odbili poslušati zapovijed da se vrate na frontu u Ukrajinu.

18. srpnja 2023. novinska kuća Mediazona je izvijestila da Rusija osuđuje oko 100 vojnika tjedno zbog odbijanja borbe. Ako se ovakav trend nastavi, godišnje bi moglo biti oko 5200 osuda zbog toga.

Odbijanje odlaska u rat vjerojatno je odraz nedostatka obuke, motivacije te visoke stresne situacije s kojima se ruske snage suočavaju.


08:30 - Rusija je zaustavila još jedan napad dronom

Rusija je zaustavila još jedan napad dronom, ovog puta u regiji Brijansk, javlja BBC.

Guverner te regije Aleksandr Bogomaz objavio je da su na putu do TV tornja presretnuta dva drona. Dodao je da nema ozlijeđenih i da je požar na mjestu oborenih dronova već ugašen.


07:54 - Kijev na meti najsnažnijeg zračnog napada od proljeća

Kijev je rano u srijedu bio meta najsnažnijeg napada projektilima i bespilotnim letjelicama od proljeća i dvije su osobe mrtve, objavile su ukrajinske vojne vlasti, a Rusija je priopćila da je uništila četiri ukrajinska broda u Crnom moru s do 50 vojnika.

Više od 20 projektila i bespilotnih letjelica "uništile su snage protuzračne obrane" tijekom noći, napisala je Kijevska gradska vojna uprava na Telegramu, opisujući zračni napad kao "najsnažniji" koji je pogodio grad od proljeća.

Novinar AFP-a čuo je najmanje tri jake eksplozije u središtu Kijeva oko 5 sati ujutro.

Dvije su osobe poginule od posljedica pada krhotina, napisao je na Telegramu Serhij Popko, načelnik kijevske gradske vojne uprave.

Još je jedna osoba ozlijeđena te joj je ukazana liječnička pomoć, dodao je.

Ruske snage lansirale su skupine napadačkih bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje na glavni grad iz različitih smjerova i projektile iz zrakoplova, priopćila je gradska vojna uprava Kijeva.

Ranije je moskovsko ministarstvo obrane priopćilo da je ruski zrakoplov "uništio četiri brza vojna broda" u Crnom moru oko ponoći po moskovskom vremenu.

Čamci su prevozili "desantne skupine ukrajinskih snaga za specijalne operacije s ukupnim brojem do 50 ljudi", objavilo je ministarstvo na Telegramu.

Nije dalo detalje o tome gdje se točno u Crnom moru dogodio incident.

Rano u srijedu ruska obrana također je odbila "napad bespilotnih letjelica s mora u blizini" Sevastopoljskog zaljeva na Krimu, izjavio je proruski guverner Mihail Razvožajev, a prenosi državna novinska agencija TASS.

Sevastopolj je baza ruske crnomorske flote.

I Ukrajina i Rusija pojačale su aktivnosti oko strateškog plovnog puta nakon što je prošli mjesec propao dogovor pod okriljem Ujedinjenih naroda o osiguravanju sigurne plovidbe za brodove za prijevoz žita.

Proteklih tjedana Kijev je napao ruske brodove u svojim vodama i na Krimskom poluotoku koji je Moskva pripojila 2014. godine.

Prošli tjedan Ukrajina je rekla da su njezine snage izvjesile zastavu zemlje na Krimu tijekom "specijalne operacije" kojom su obilježile svoj drugi ratni Dan neovisnosti.

Moskovsko ministarstvo obrane također je prošlog tjedna reklo da je jedan od njegovih vojnih zrakoplova uništio ukrajinski "izviđački čamac" u blizini ruskih postrojenja za proizvodnju plina u Crnom moru.

Ukrajina je tijekom noći pokrenula još jedan val napada bespilotnim letjelicama na Rusiju, gađajući nekoliko regija od zračne luke u blizini estonske granice do poluotoka Krima na Crnom moru, rekle su ruske vlasti.

Protuzračna obrana "odbila" je napad bespilotnih letjelica na zračnu luku u Pskovu 800 kilometara od ukrajinske granice i blizu granica država članica EU Latvije i Estonije, rekao je lokalni guverner.

Regionalni guverner Mihail Vedernikov, koji je rekao da je bio na mjestu napada, objavio je na Telegramu video velikog požara, sa zvukovima eksplozija i sirenama u pozadini.

Vlasti procjenjuju štetu, ali nije bilo žrtava, rekao je.

Agencija RIA Novosti prenijela je informaciju Ministarstva za izvanredne situacije da su se zapalila dva transportna zrakoplova Iljušin Il-76.

Svi letovi u zračnoj luci u srijedu su otkazani, napisao je Vedernikov, "dok se ne razjasni priroda moguće štete na pisti".

Pozivajući se na službe zračnog prometa TASS je također izvijestio da su moskovske zračne luke Domodedovo i Vnukovo "privremeno zatvorene" za promet.

Pskovska oblast prethodno je bila meta bespilotnih letjelica u svibnju.

Protuzračna obrana uništila je dron koji je "išao prema Moskvi", napisao je gradonačelnik na Telegramu, dodajući da prema prvim izvješćima nije bilo žrtava ni pričinjene štete.

Moskva i druge ruske regije na meti su gotovo svakodnevnih napada bespilotnim letjelicama otkako je Kijev ovog ljeta obećao da će "vratiti" sukob u Rusiju.


06:43 - Rusija tvrdi da je uništila četiri ukrajinska broda na Crnom moru

Ruska je vojska na Telegramu objavila da je uništila četiri ukrajinska brza vojna broda na Crnom moru.

Brodovi su prevozili ‘desantne skupine ukrajinskih snaga za specijalne operacije s do 50 ljudi‘, priopćilo je ministarstvo, no nisu objavili detalje o tome gdje se točno na Crnom moru dogodio ovaj incident.

Lokalni guverner postavljen u Moskvi, Mihail Razvožajev, rekao je za TASS da je ruska obrana odbila napad bespilotnih letjelica s mora u blizini Sevastopoljskog zaljeva na Krimu.


06:18 - ISW: Ovo je pet glavnih ruskih lažnih narativa

Institut za proučavanje rata je izvijestio da se čini kako Kremlj ‘promiče pet lažnih narativa protiv Ukrajine u informacijskom prostoru‘.

- Ruski narativi uključuju tvrdnje da Ukrajina provodi masovnu mobilizaciju bez obzira na dob, spol ili zdravstveno stanje. Tvrde da su zapadni partneri Ukrajine razočarani izgledima Ukrajine za pobjedu, da ukrajinska protuofenziva ne uspijeva, da je ukrajinska vlada potpuno korumpirana i da se ne bori protiv korupcije, kao i da ruske vlasti osiguravaju svojim građanima dobar životni standard i uvjete u okupiranoj Ukrajini. Tom su sastanku navodno prisustvovali prvi zamjenik šefa kabineta ruskog predsjednika, Sergej Kirijenko, te predstavnici ruskih medija.


05:53 - Najveći napad dronovima od početka rata

Ukrajinski dronovi gađali su šest ruskih regija, a to je najveći koordinirani napad dronovima od početka rata.

U Pskovu, gdje su oštećena četiri vojna zrakoplova, regionalni guverner Mihail Vedernikov otkazao je sve letove u i iz zračne luke dok se ne procijeni šteta.

Nepotvrđena izvješća iz medija govore da je zračnu luku moglo napasti između 10 i 20 dronova.


05:51 - Napad na Kijev, dvije osobe poginule

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je da su se u Kijevu čule eksplozije te da su pozvane hitne službe.

Krhotine su pale na krov poslovnog prostora, rekao je Kličko.

Dodao je da se gase požari u dva okruga Kijeva.

Reuters javlja da su krhotine dronova koje je uništila protuzračna obrana oštetile nekoliko zgrada u glavnom gradu Ukrajine, a Kličko je priopćio da su gorjele trgovine i upravna zgrada te je jedna osoba ozlijeđena, a najmanje dvije su poginule.

Tijela dvoje ljudi pronađena su u nestambenoj zgradi, a tri su osobe ozlijeđene.

Jedan je dron oboren, a drugi je udario u prazan rezervoar nafte i uzrokovao požar koji je brzo ugašen. Razbijeni su prozori stambenih zgrada.


05:42 - SAD najavio novi paket pomoći Ukrajini

Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini.

Paket uključuje dodatnu opremu za razminiranje, projektile za protuzračnu obranu, streljivo za topništvo te više od tri milijuna komada streljiva za malokalibarsko oružje, rekao je Blinken.


05:38 - Ruska vojska: Novi ukrajinski napadi dronovima na ruski teritorij

Ruska vojska objavila je u srijedu da je oborila više ukrajinskih dronova na svom teritoriju. Ruska vojska objavila je na Telegramu da je oborila tri ukrajinska drona iznad južne regije Brjansk, jedan iznad središnje regije Orlov i jedan u regiji Kaluga južno od Moskve.

Ruski dužnosnici objavili su da je napadnuta zračna luka Pskov u blizini granice s Latvijom i Estonijom.

"Ministarstvo obrane odbija napad dronom na zračnu luku Pskov", napisao je guverner Pskova Mihail Vedernikov na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prema prvim izvješćima nema ozlijeđenih, rekao je. "Kao rezultat napada dronom oštećena su četiri zrakoplova Il-76. Izbio je požar i dva aviona su se zapalila", objavila je ruska novinska agencija TASS pozivajući se na hitne službe.

Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi gusti i crni dim iznad zračne luke.

Video koji navodno prikazuje situaciju u Pskovu objavio je i savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Nakon izvješća o napadu dronom, TASS je objavio da je kratko bio zatvoren zračni prostor iznad moskovske zračne luke Vnukovo. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u međuvremenu je pozvao stanovnike glavnog grada Ukrajine da budu u skloništima nakon što su se čule eksplozije u Kijevu u jutarnjim satima.


05:36 - Prigožinova smrt: Brazil želi sudjelovati u istrazi zrakoplovne nesreće

Brazilski Centar za istraživanje i prevenciju zrakoplovnih nesreća (CENIPA) preporučio je Rusiji da otvori istragu o padu zrakoplova brazilske proizvodnje u kojem je poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin prema međunarodnim pravilima, ali je Rusija odgovorila da to neće učiniti "u ovom trenutku", objavio je Reuters u srijedu. CENIPA je navela da je voljna pridružiti se Rusiji u istrazi pada privatnog zrakoplova Embraer Legacy 600.

Ruske zrakoplovne vlasti nemaju obvezu pristati na to pošto se radi o domaćem letu od Moskve do Sankt Peterburga, ali neki istražitelji smatraju da bi Rusija to trebala učiniti pošto Sjedinjene Države i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza te zrakoplovne nesreće. "Nemaju obvezu, samo im je preporučeno da to učine", rekao je za Reuters šef CENIPA-e Marcelo Moreno nakon što je brazilska agencija poslala upit ruskim vlastima. "Ali ako kažu da će otvoriti istragu i pozvati Brazil, mi ćemo sudjelovati izdaleka", dodao je Moreno.

Američki konzultant za sigurnost zračnog prometa i bivši istražitelj John Cox rekao je da će se interna ruska istraga dovoditi u pitanje bez sudjelovanja Brazila, zemlje u kojoj je zrakoplov proizveden.

"Mislim da to šteti transparentnosti ruske istrage", rekao je Cox o ruskom odgovoru Brazilu. Jeff Guzzetti, bivši američki istražitelj zrakoplovnih nesreća, rekao je da bi Rusija trebala prihvatiti pomoć Brazila, čak i ako CENIPA može sudjelovati samo na daljinu.

"Ako to ne učine, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna", rekao je Guzzetti. Prigožin je poginuo 23. kolovoza u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Kremlj poriče bilo kakvu umiješanost u Prigožinovu smrt. Do nesreće je došlo dva mjeseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i napredovali prema Moskvi, prije nego što su se vratili u svoje baze. Bio je to najveći izazov vladavini ruskog predsjednika Vladimira Putina od preuzimanja vlasti 1999. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:54