POKAZALA ISTRAGA

Cure novi intrigantni detalji o trovanju Navaljnoga: ‘To je djelo KGB-ove tvornice otrova!‘

Operacija je očito započela nakon što je Navaljni najavio planove da se suprotstavi Putinu na predsjedničkim izborima
Aleksej Navaljni; iza njega Vladimir Putin
 Getty Images; Afp; Vesna Veselić/hanza Media

Tajni tim koji radi za rusku špijunsku agenciju FSB otrovao je u kolovozu oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, nakon što ga je pratio tijekom više prethodnih putovanja, tvrdi istražna web stranica Bellingcat, prenosi Guardian.

Pozivajući se na 'opsežne' telekomunikacijske i putne podatke, Bellingcat je izvijestio da je tim Navaljnog potajno pratio od 2017. Operacija je očito započela nakon što je najavio planove da se suprotstavi Vladimiru Putinu na predsjedničkim izborima.

Nadzorni tim FSB-a pratio ga je na više od 30 odredišta, naveo je Bellingcat. Možda su ga prvi put pokušali otrovati u srpnju ove godine, kada je Navaljni išao u Kalinjingrad na privatno putovanje sa svojom suprugom Julijom.

Tijekom putovanja, ona se naglo počela osjećati loše. Sjela je u kafić na plaži i s mukom uspjela oteturati do svog hotela. 'Osjećala sam se bolesnije nego što sam se ikad osjećala u životu', prisjetila se. Do sljedećeg jutra bilo joj je bolje.

Mjesec dana kasnije, Navaljni je odletio u Sibir u sklopu svoje kampanje za pridobivanje glasača koji su podržali oporbene kandidate na izborima u Dumi. Pozlilo mu je na letu iz Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, gdje je Navaljni bio liječen u bolnici prije nego što je odveden u Njemačku.

Njemački liječnici potvrdili su da je Navaljni otrovan novičokom, istim smrtonosnim nervnim agensom koji su dva moskovska atentatora koristila protiv Sergeja i Julije Skripalj. Trovanje Skripaljevih u engleskom gradu Salisburyju djelo je ruske vojne obavještajne agencije GRU, rekao je Downing Street.

Suprotno tome, zavjeru oko Navaljnog izveo je FSB, tvrdi Bellingcat, a to mišljenje dijele zapadne vlade i agencije. Tvrde da Rusija nije prekinula svoje programe razvoja kemijskog oružja, već ga krije unutar državnih institucija.

Trojica časnika FSB-a putovala su iz Moskve u Novosibirsk zajedno s Navaljnim, a zatim su ga slijedila do Tomska, izvijestio je Bellingcat. Još najmanje pet zaposlenika FSB-a podržalo je misiju. Neki su nastavili do Omska, gdje je Navaljni ležao u komi na respiratoru.

Pripadnici jedinice komunicirali su jedni s drugima tijekom putovanja, kaže se. Njihova aktivnost se intenzivirala kada je Navaljni rano ujutro po moskovskom vremenu napustio svoj hotel i krenuo prema zračnoj luci Tomsk. Novičok je nakon toga identificiran na boci s vodom u njegovoj hotelskoj spavaćoj sobi.

Pozivajući se na telekomunikacije i putne zapise, Bellingcat je izvijestio da vjeruje da je trovanje u kolovozu odobreno 'u najvišim krugovima Kremlja'. Sugerira se da je Rusija vodila domaći program atentata koji se koristio protiv Navaljnog i drugih mogućih žrtava.

2016. godine javna istraga zaključila je da su Putin i tadašnji direktor FSB-a 'vjerojatno' odobrili ubojstvo polonijem ruskog disidenta Aleksandra Litvinjenka. Litvinjenko je umro nakon što je popio radioaktivni čaj, koji su u London isporučila dva operativca FSB-a.

Jedna od institucija uključenih u trovanje Litvinjenka je moskovski Znanstveno-istraživački institut br. 2, NII-2. Također je poznat kao FSB-ov kriminalistički institut ili u kolokvijalnom nazivu KGB-ova tvornica otrova. Osam članova grupe koja je pratila Navaljnog imaju sjedište u institutu, rekao je Bellingcat.

Agenti su operirali iz sigurnog objekta unutar instituta, tmurne, bež zgrade na jugozapadu Moskve. Telefonski metapodaci smjestili su jedinicu FSB-a na dva dodatna mjesta, uključujući 'tajnu, visoko zaštićenu' lokaciju FSB-a u sjevernom predgrađu Moskve.

Bellingcat tvrdi da je tajni program nadzirao viši vojni znanstvenik, pukovnik Stanislav Makšakov. Makšakov je prethodno radio u institutu za kemikalije u zatvorenom gradu Šikanji-1. Tu su sovjetski znanstvenici razvili novu generaciju smrtonosnih nervnih agensa, uključujući i novičok.

Makšakova nije bilo moguće kontaktirati. Ostali članovi navodnog tima za trovanje Navaljnog dolazili su iz različitih sredina. Neki su imali medicinske diplome, drugi su bili stručnjaci za kemijsko oružje i specijalne operacije. Putovali su koristeći i stvarni i lažni identitet, ovisno o zadatku, utvrdio je Bellingcat.

Kremlj će vjerojatno odbaciti najnoviju tezu Bellingcata, koja je objavljena u ponedjeljak na ruskoj web stranici The Insider, kao i u časopisu Der Spiegel u Njemačkoj i na CNN-u. Moskva kaže da nema dokaza da je Navaljni otrovan i dodaje da se tu nema što istraživati.

Prošli mjesec ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao je da je Navaljni možda otrovan u avionu za Njemačku ili kad je stigao u Berlin. Navaljni - koji se tek treba vratiti u Moskvu - ranije je rekao da je samo FSB mogao izvršiti atentat.

Unatoč službenim demantijima, istraga je duboko neugodna za Moskvu, koja je posljednjih godina izbacila stotine svojih tajnih operativaca. 2018. Bellingcat je identificirao atentatore iz Salisburyja kao Anatolija Čepigu i Aleksandera Miškina. Par je letio iz Londona u Moskvu koristeći putovnice s lažnim imenima.

Čini se da se ruski špijuni nisu pomirili s digitalnim krajolikom 21. stoljeća, što olakšava njihovo praćenje. Tim Navaljni koristio je tajne telefone, izvijestio je Bellingcat, ali ponekad i obične telefone koji su se mogli pratiti.

Navaljni: Da, to je djelo FSB-a

Ruski disident Aleksej Navaljni i sam je rekao u ponedjeljak da ga je pokušala ubiti skupina agenata ruske nacionalne obavještajne službe FSB po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Agenti FSB-a, koji je uglavnom nasljednik sovjetske tajne službe KGB, pokušali su ga barem još dvaput otrovati kemijskim agensom novičokom, rekao je Navaljni u objavi na YouTubeu.

Ta dva pokušaja bila su bezuspješna jer je doza bila premala, optužuje Navalnji. Tvrdi da agenti u tome moraju biti vrlo pažljivi jer bi previše otrova izazvalo smrt odmah i u tom bi se slučaju uzrok lako dokazao.

Ustvrdio je da telefonski i podaci o letu dokazuju da ga je FSB slijedio i pokušao triput otrovati, a taj treći put zbio se u kolovozu u sibirskom gradu Tomsku kada je Navaljni zamalo umro. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:26