SKANDAL U VATIKANU

Cure poruke kardinala Becciua i prijateljice: ‘Papa je zao i kukavica. On hoće moju smrt!‘

Upravo elementi te nove istrage, javni pošto su položeni u sudski zapisnik, sada ne da cure nego pršte u medije

Angelo Becciu

 Alberto Pizzoli/Afp

Kardinal Angelo Becciu je teško optužen pred vatikanskim kaznenim sudom zbog pronevjere, a odnedavna okrivljen i za zločinačko udruživanje

Papa hoće moju smrt, tvrdi prijateljici Giovanni Pani kardinal Angelo Becciu, sada teško optužen pred vatikanskim kaznenim sudom zbog pronevjere, a odnedavna okrivljen i za zločinačko udruživanje.

Upravo elementi te nove istrage, javni pošto su položeni u sudski zapisnik, sada ne da cure nego pršte u medije. Ne manjkaju sablažnjive izjave koje govore koliko može biti pakosti i mržnje među "predragima u Kristu". AdnKronos, pouzdana talijanska svjetovna novinska agencija, objavila je u petak poruke koje su razmijenili Becciu i Pani lani 22 srpnja.

Telefonska navlakuša

Bilo je to dva dana prije krišom snimane telefonske navlakuše o kojoj smo izvijestili jučer i kojom je Becciu pokušao Papu - još omamljenoga bolovima i analgeticima nakon teške operacije - uvjeriti da je baš Frane odobrio isplatu 350.000 eura drugoj Becciuovoj prisnoj prijateljici, Ceciliji Marogni, za fantomske humanitarno-špijunske usluge. Da ne zaboravimo: Marogna, koja je u Državnom tajništvu bila poznata kao "Becciuova nećakinja", spiskala je gotovo pola milijuna vatikanskih eura, isplaćenih po njegovu nalogu "u humanitarne svrhe" dok je bio zamjenik papinskoga državnog tajnika, na osobne potrepštine: cipele, parfeme, galanteriju, te kožne naslonjače jer je, rekla je milanskome Corriereu della Sera, "imala prava odmoriti se nakon napornog rada". Becciuu se trenutno sudi i zbog toga, a i zato što je Vatikan izgubio čak 114 milijuna sterlinških funti rješavajući se bivše Harrodsove zgrade u londonskom Kensingtonu, koju je, kao "odličnu investiciju", kupio 2014 za 300 milijuna funti.

Papa je "zao", "velika kukavica", piše Pani kardinalu, koji se ne protivi nego prisnažuje, iako javno tvrdi da "Papu voli odanom sinovskom ljubavlju". Nema spomena o korupciji, o šteti, nego samo o borbi za vlast. Becciu se snebiva kako se Papa usudio oduzeti mu kardinalske ovlasti i kurijalnu dužnost: "Nikad ne bih pomislio da bi se ne papa nego ijedan čovjek to usudio". One koji ga optužuju Becciu vidi kao neprijatelje. Piše: "Pitao sam Boga: ‘Zašto me goniš kroz uzburkane vode?‘ Odgovorio mi je: ‘Jer tvoji neprijatelji ne znaju plivati.‘"

Svojoj obitelji Becciu kaže: "A kako će odatle izaći Crkva? Meni su kosti polomili pa više neću biti vijest." Ali, "koju li je vrstu odgovornosti na se preuzeo onaj koji je usvojio ovu politiku lažne i štetne otvorenosti?"

Čisti računi

Benedikt XVI, a za njim još žešće Frane, odlučili su narušeni ugled Katoličke crkve obnoviti politikom čistih računa i otvorenosti i u financijskim i inim sablaznima, poput pedofilskih. Becciu se privatno tome opire, optužuje Papu da uništava Crkvu, iako je javno podržavao akciju obojice. I to osvjetljuje atmosferu u Vatikanu i u crkvenim vrhovima.

U toj atmosferi su Benediktu XVI namještali zamke, krali mu s pisaćeg stola i kopirali dokumente pa ih distribuirali novinarima da ga dezavuiraju. A papu isusovca, eto, i neki brat u biskupstvu potajno snima ne bi li i njega otjerali u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:21