SCENE HORORA

Cure prve snimke iz al-Zahre, ovo je pakao na zemlji: ‘Deset minuta ranije poslali smo im SMS‘

Razorena je najstarija crkva u Gazi koja je pružala utočište stotinama Palestinaca, snimke su užasavajuće

Potraga za preživjelima ispod ruševina razorene crkve

 Ali Jadallah/Anadolu Via Afp

Izrael je u petak sravnio sa zemljom četvrt u sjevernom dijelu Gaze nakon što je obiteljima koje su još bile tamo dao polusatno upozorenje da pobjegnu.

U Zahri, gradu na sjeveru, stanovnici su rekli da je cijela četvrt od oko 25 višekatnica sravnjena sa zemljom. Primili su izraelske poruke upozorenja na svoje mobilne telefone u vrijeme doručka, nakon čega je deset minuta kasnije uslijedio mali udar bespilotne letjelice, a pola sata nakon početnog upozorenja, borbeni zrakoplovi F-16 rušili su zgrade pri čemu su se stvarale ogromne eksplozije i nastali oblaci prašine.

"Sve o čemu sam ikada sanjao i mislio da sam postigao je nestalo. U tom stanu bio je moj san, moje uspomene s mojom djecom i suprugom, bio je miris sigurnosti i ljubavi", rekao je Ali, stanovnik okruga, telefonom za Reuters, odbijajući dati svoje puno ime iz straha od odmazde.

Jeruzalemska pravoslavna patrijaršija, glavna palestinska kršćanska denominacija, priopćila je da su izraelske snage napale crkvu Svetog Porfirija u gradu Gazi, gdje su kršćani i muslimani protjerani iz svojih domova tražili utočište. Izrazili su najoštriju osudu i optužili izraelske snage za počinjenje ‘ratnog zločina‘ nakon što je u zračnom napadu pogođen crkveni kompleks u Gazi te je poginulo nekoliko iseljenih osoba koje su u njoj potražile sklonište.

Hamas tvrdi da je 18 Palestinaca poginulo nakon zračnog napada na grčku pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija, najstarijoj crkvi u Gazi.

Video s mjesta događaja u crkvenom kompleksu prikazuje ranjenog dječaka kako ga noću iznose iz ruševina. Radnik civilne zaštite rekao je da su dvije osobe na gornjim katovima preživjele; oni na nižim katovima bili su poginuli i još uvijek su bili u ruševinama.

image
Ali Jadallah/Anadolu Via Afp
image

Križ crkve Svetog Porfirija, najstarije crkve u Gazi

Dawood Nemer/Afp
image
Dawood Nemer/Afp
image
Dawood Nemer/Afp

Crkva je izgrađena između 1150. godine i 1160. godine i nazvana je po biskupu Gaze iz 5. stoljeća, Svetom Porfiriju koji je pružio utjehu generacijama Palestinaca u Gazi.

Izraelska vojska tvrdi da je gađala zapovjedni i kontrolni centar Hamasa koji se nalazi u blizini crkve, pri čemu je oštećen zid crkve. Očevici tvrde da je u napadu oštećena fasada crkve te da je prouzročeno urušavanje susjedne zgrade.

Grčka pravoslavna crkva pružala je utočište stotinama raseljenih stanovnika Palestine, tvrdi Hamas.

image
Ali Jadallah/Anadolu Via Afp
image

Ruševine grčke pravoslavne crkve u Gazi

Dawood Nemer/Afp
image
Ali Jadallah/Anadolu Via Afp
image
Dawood Nemer/Afp
image
Dawood Nemer/Afp
image
Ali Jadallah/Anadolu Via Afp
image
Ali Jadallah/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:32