21 MRTAV U PROMETNOJ

Cure prvi detalji o uzrocima nesreće kod Venecije, među žrtvama strani turisti, ozlijeđen i jedan Hrvat

Najviši dužnosnici EU-a izrazili su duboku sućut zbog ‘užasne tragedije‘ u Veneciji

Prizori katastrofalne nesreće (snimke vatrogasaca)

 Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

Najmanje 21 osoba je poginula u utorak, a dvadesetak je ozlijeđeno, među kojima i jedan Hrvat, nakon što je autobus koji je prevozio turiste sletio s nadvožnjaka u blizini Venecije u sjevernoj Italiji i zapalio se, objavile su lokalne vlasti.

Autobus je izletio s ceste i pao u blizini željezničke pruge u okrugu Mestre, koji je mostom povezan s Venecijom. Uzrok nesreće još nije utvrđen.

Dužnosnici su rekli da je vozilo palo na električne vodove i zapalilo se oko 19:45 sati.

Autobus je prevozio turiste, među kojima Ukrajince, Francuze i Nijemce.

"Privremeno izvješće pokazuje da je najmanje 21 mrtav i više od 20 ljudi hospitalizirano, od kojih su mnogi u vrlo teškom stanju", rekao je Luca Zaia, guverner regije Veneto, čiji je glavni grad Venecija, izrazivši žaljenje zbog "tragedije golemih razmjera".

Među žrtvama su "ukrajinski turisti", rekao je glasnogovornik gradske uprave za AFP, ali i Nijemci i Francuzi, prenosi agencija ANSA. Među ozlijeđenima su tri Ukrajinca, Hrvat, Nijemac i Francuz, rekao je glasnogovornik za AFP.

U tijeku je identifikacija poginulih.

"To je apokaliptična scena. Ostao sam bez riječi", objavio je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro na X-u, prije poznatom kao Twitter.

U prvim satima pojavila se i teorija da je u autobusu prije kobnog zaklizavanja izbio manji požar, što je kasnije opovrgnuto izjavama putnika nakon nesreći koje su prikupili vatrogasci. U istrazi će ključna biti analiza snimki s nadzornih kamera i internih kamera autobusa, piše Corriere della Sera.

Niti nakon izvlačenja tijela vatrogasci nekoliko sati nisu mogli ukloniti vozilo jer je opasnost od novog požara i dalje bila velika. Ostaci autobusa su uklonjeni tek u srijedu pred zoru.

image
Marco Sabadin/Afp
image
Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

Talijanska premijerka Giorgia Meloni odmah je izrazila "duboku sućut". "U kontaktu sam s gradonačelnikom Luigijem Brugnarom i ministrom (prometa) Matteom Salvinijem kako bismo pratili vijesti o ovoj tragediji", rekla je u izjavi.

U inozemstvu, francuski predsjednik Emmanuel Macron reagirao je na X. "Naše misli ove večeri su s talijanskim narodom, obiteljima i voljenima žrtava užasne tragedije u Veneciji", napisao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je na talijanskom "iskrenu sućut obiteljima žrtava i ozlijeđenih", dok je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao, također na talijanskom,da je "duboko potresen zbog užasne nesreće”.

Prema venecijanskim vatrogascima, autobus se "zapalio" nakon što je pao s nadvožnjaka. Prema dnevnom listu Il Corriere della Sera, autobus koji je išao po redu vožnje napustio je svoju traku na mostu, probio sigurnosnu ogradu i pao s visine od oko deset metara u blizini željezničkih tračnica ispod.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Mattea Piantedosija, "otežavajući čimbenik bio je metan (u vozilu), pa se požar brzo proširio." "Broj je tragičan i dramatičan, ali bojim se da će rasti", rekao je za televizijske vijesti na javnom kanalu Rai1.

Upitan o uzroku nesreće, zamjenik premijera Matteo Salvini, ujedno i ministar prometa, spomenuo je na kanalu Rete4 "hipotezu da je vozaču pozlilo".

image
Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp
image
Marco Sabadin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 08:24