‘POČNITE PREGOVARATI‘

Cure prvi detalji važnog razgovora, Zelenski od Xija nije dobio rečenicu koju je jako htio čuti!

Kina je pokušala ostati neutralna u ratu, ali je odbila kritizirati invaziju Moskve na Ukrajinu

Zelenski i Xi Jinping

 Profimedia/

Kineski čelnik Xi Jinping apelirao je na pregovore između Rusije i Ukrajine u telefonskom razgovoru u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, upozorivši da "nema pobjednika u nuklearnom ratu", pišu kineski državni mediji, a prenosi AP. Riječ je u dugo očekivanom razgovoru nakon što je Peking rekao da želi djelovati kao mirovni posrednik u ratu Rusije i Ukrajine.

Dva su čelnika razmijenila mišljenja o odnosima Kine i Ukrajine i ukrajinskom ratu, navode kineski državni mediji.

Xijeva vlada poslat će "posebnog predstavnika" u Ukrajinu na razgovore o mogućem "političkom rješenju", stoji u priopćenju vlade koje je prenijela državna TV.

Kina je pokušala ostati neutralna u ratu, ali je odbila kritizirati invaziju Moskve na Ukrajinu. Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin izdali su zajedničku izjavu prije invazije u veljači 2022. rekavši da njihove vlade imaju "prijateljstvo bez ograničenja".

Xijeva vlada objavila je mirovni prijedlog u veljači i pozvala na prekid vatre i pregovore.

“Pregovori su jedini održivi izlaz”, poručuju s kineske državna televizije u izvješću o Xijevim komentarima Zelenskom.

"U nuklearnom ratu nema pobjednika. Sve zainteresirane strane trebale bi ostati mirne i suzdržane u suočavanju s nuklearnim pitanjem i istinski gledati u budućnost i sudbinu sebe i čovječanstva u cjelini i raditi zajedno na upravljanju krizom”, stoji u izvješću državne televizije.

Xi je također tijekom razgovora rekao da je Kina voljna nastaviti pružati "humanitarnu pomoć" Ukrajini. "Dvije strane trebale bi se usredotočiti na budućnost, ustrajati u razmatranju i planiranju bilateralnih odnosa iz dugoročne perspektive, nastaviti tradiciju međusobnog poštovanja i iskrenosti između dviju strana", navodno je rekao predsjednik Xi, kako prenosi Sky News.

Dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova dodao je da razgovor predsjednika Xija s predsjednikom Zelenskim "pokazuje objektivan, nepristran stav Kine o međunarodnim poslovima".

U ministarstvu kažu da je ono što je zemlja učinila kako bi pomogla u rješavanju krize bilo vrlo otvoreno i iskreno.

Zelenski je više puta zatražio susret sa Xijem, posebno nakon što je kineski čelnik posjetio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:30