RUS NA RUSA

Cure snimke brutalnog sukoba na istoku Ukrajine, a Ukrajinaca nema ni blizu: ‘Ništa ne ide po planu‘

Mobilizirani ruski vojnici premješteni su nakon što su javno objavili kako ih pripadnici milicija DNR-a zlostavljaju i tuku

Video snimka navodno prikazuje zlostavljanje ruskih vojnika od pripadnika sigurnosnih snaga tzv. DNR

 Screenshot/Telegram

Rusko Ministarstvo obrane premješta neke mobilizirane ruske vojnike iz Donjecka u Ukrajini, nakon što su oni izvijestili da su ih pripadnici snaga sigurnosti i milicija samoproglašene i od Moskve nezakonito anektirane tzv. Narodne Republike Donjeck (DNR) pretukli ranije ovog mjeseca, kako je izvijestio Vladislav Hovalig, guverner ruske republike Tuve.

Ruski vojnici, koji su obučavani u regiji Novosibirsk u Rusiji, počeli su se boriti na ukrajinskom bojištu u prosincu, navodi Novaja Gazeta. No, tijekom ovoga mjeseca milicija tzv. DNR ih je počela tući i zlostavljati, naveli su mobilizirani vojnici u video poruci podijeljenoj s ruskim novinskim kućama i objavljenoj na Telegramu.

Mobilizirani vojnik na nišanu

"Dana 4. veljače stigla je vojska DNR-a. Pucali su na nas iz strojnica", naveli su ruski vojnici koji su došli iz Tuve, regije u južnom Sibiru. "Došla je vojna policija i počela nas tuči", navodi se dalje. Druga video snimka, kako se čini, prikazuje oborenog ruskog vojnika kojeg jedna osoba drži na nišanu.

Ovo premještanje ruskih vojnika nakon premlaćivanja govori o pokušajima Kremlja da integrira nezakonito pripojenu tzv. DNR u istočnoj Ukrajini s Rusijom i mogao bi biti znak da ruski napori da integrira tamošnje sigurnosne snage s ruskom vojskom ne idu baš glatko, prenosi The Daily Beast.

Moskva je u listopadu nezakonito anektirala tzv. DNR, zajedno s tzv. Luganskom Narodnom Republikom (LNR) te regijama Zaporižje i Herson, iako niti jednu od tih ukrajinskih regija nije u potpunosti vojno i administrativno kontrolirala. Ruska vojska također je formalno integrirala okupirana područja Ukrajine u svoju Južnu vojnu oblast, u pokušaju daljnjeg spajanja okupiranih područja s Moskvom, navodi se u izvješću britanske obavještajne službe objavljenom ovog tjedna. "Ruska vojska vjerojatno teži integraciji novookupiranog teritorija u dugoročno strateško postavljanje”, navodi se u obavještajnom izvješću.

Integracija, međutim, možda neće ići lako još neko vrijeme, budući da raspoređivanje snaga nije provedeno sustavno, upozorava se u obavještajnom izvješću. "Malo je vjerojatno da će imati neposredan utjecaj na kampanju - Rusija trenutačno raspoređuje snage iz svih ruskih vojnih okruga, kojima zapovijeda ‘ad hoc‘ raspoređeni stožer”, navodi se u obavještajnoj procjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:58