UGROŽENA PRIVATNOST

CURE TAJNE S FACEBOOKA Više od 70 država zatražilo je podatke korisnika. I dobilo ih

 AP

Više od sedamdeset država u prvom je polugodištu 2013. zatražilo od Facebooka podatke u svezi s njegovim korisnicima, izvijestila je u utorak ta društvena mreža.

Gotovo polovina tih zahtjeva dolazi iz Sjedinjenih Država, dodaje tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji koja upravlja mrežom.

Facebook je primio više od 25 000 zahtjeva za podatke u prvih šest mjeseci ove godine, od čega je 11 000 do 12 000 uputila američka vlada a odnose se na 20 000 do 21 000 korisnika, po takozvanom izvješću o transparentnosti koje je u utorak objavila društvena mreža.

Facebook je predao podatke za 79 posto zahtjeva iz SAD-a.

Indija je na drugom mjestu, sa 3 245 zahtjeva koji se tiču 4 144 korisnika. Facebook je odgovorio na 50 posto tih zahtjeva.

Neki su zahtjevi bili povezani s "kriminalom i s nacionalnom sigurnošću", istaknuo je Facebook, ne navodeći druge potankosti.

"I dalje činimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u svezi s tim zahtjevima, pa i u svezi s posebnim brojčanim podatcima i s vrstom zahtjeva na polju nacionalne sigurnosti", rekla je mreža.

Facebook obećava da će objaviti "nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost".

Američke tehnološke tvrtke pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila tisuće digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se tvrtke, kao i Facebook, potrudile objaviti potankosti o tim zahtjevima američke vlade kako bi umirili svoje korisnike i klijente.

Slične informacije objavile su i tvrtke poput Googlea i Microsofta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 13:36