NAPAD KOJI JE ŠOKIRAO AMERIKU

CURI SVE VIŠE DETALJA O ČOVJEKU KOJI JE POBIO 26 LJUDI U CRKVI U TEKSASU Bio je veliki ljubitelj oružja, služio je u zračnim snagama američke vojske

 
 Profimedia, CBS News Twitter

Nakon pucnjave u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, u Teksasu, guverner te američke savezne države Greg Abbott potvrdio je da je 26 mrtvih, a dvadesetak osoba je ranjeno. Žrtve su stare od 5 do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada.

Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojan prsluk. Američki mediji u petak pišu da je napadač bivši vojnik, 26-godišnji Devin Patrick Kelley, koji je otpušten iz zračnih snaga nakon postupka na vojnom sudu 2014. zbog napada na ženu i dijete. Motivi napada na crkvu zasad nisu poznati.

Živio je u predgrađu San Antonija, velikog teksaškog grada udaljenog pedesetak kilometara.

Nakon napada je uspio pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu, nakon što su ga ganjali, pa ubili lokalni mještani.

Pedesetpetogodišnji Stephen Willeford suočio se s ubojicom koji se pokušao udaljiti od crkve u kojoj je počinio pokolj. Willeford je zgrabio svoju pušku i sukobio se s Kelleyem, obojica su pucala, a ubojica je tad ušao u svoj SUV i počeo bježati.

Onda se u situaciju uključio drugi lokalac, Johnnie Langendorff, koji je vidio sukob i odlučio je pomoći u zaustavljanju bijega ubojice. S Willefordom je ušao u kombi i počeli su ga loviti dok ih policija nije sustigla. Opisali su da je Kelley u jednom trenutku zbog brzine i bježanja izgubio kontrolu nad svojim vozilom koje je na kraju skliznulo s ceste. Dvojica hrabrih građana sustiglo je Kelleya i na kraju su ga jednostavno - ubili.

Bivši vojnik i ljubitelj oružja

Kako prenose strani mediji, Kelley je bio ljubitelj oružja, što je redovito davao do znanja na svom Facebook profilu. Na naslovnici profila, prije nego je ugašen, imao je fotografiju sebe kako puca iz puške.

Diplomirao je 2009. godine kad se i pridružio zračnim snagama. U vojsci je bio od 2010. do 2014. kada je nečasno otpušten zbog napada na ženu i dijete.

Trump slomljen

Predsjednik Trump je u Japanu, drugog dana azijske turneje, osudio "strašan" pokolj. "Srce nam je slomljeno. U suzama i boli, budimo jaki", izjavio je u Tokiju.

"Taj sotonski čin je izveden dok su žrtve i njihove obitelji bile u svojoj bogomolji", rekao je ogorčeno.

Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenog 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave. Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:47