NOVI DETALJI

Curica ubijena dok je pokušavala napraviti herojsko djelo, kolegica ubojice otkrila zadnju jezivu poruku

‘Ni u milijun godina ne bih pomislila da će se ovako nešto dogoditi. Po glavi mi se vrti samo jedno pitanje: Zašto?‘

Audrey Hale

 Facebook, AFP

Napadačica koja je u ponedjeljak ujutro u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu ubila šestero ljudi, uključujući troje djece, bila je transrodna osoba Audrey Elizabeth Hale (28), izvijestile su vlasti. Bila je bivša učenica te škole, a napad je unaprijed isplanirala, prema tvrdnjama policije.

Kako piše BBC, smatra se da je Averianna Patton jedna od zadnjih osoba kojima je poslala poruku prije napada. U ponedjeljak ujutro Patton je dobila poruku na Instagramu od bivše kolegice iz razreda, koja je zvučala depresivno.

- Poručila je da ću je vidjeti malo kasnije na vijestima.. i da će se dogoditi nešto tragično, izjavila je za BBC News. Odmah je nazvala policiju.

- Ne znam kakvih je problema imala, ali odmah sam osjetila da je u pitanju psihičko zdravlje, izjavila je.

Samo nekoliko minuta kasnije Audrey Hale krenula je u suludi pohod u školi usmrtivši troje devetogodišnjih učenika i tri djelatnika škole, među kojima i ravnateljicu.

Prema riječima Patton, policija je istoga poslijepodneva došla u njezin dom kako bi pregledala poruke koje je dobila od napadačice. Policiji je ispričala da su ona i Audrey nekoć bile kolegice u košarkaškoj momčadi škole. Za Audrey je rekla da je ponekad bila suzdržana, ali da je ostala u kontaktu s drugim igračicama tijekom godina te da su se povremeno viđale u prolazu. Zadnji put je to bilo prije mjesec dana..

- Ni u milijun godina ne bih pomislila da će se ovako nešto dogoditi. Po glavi mi se vrti samo jedno pitanje - zašto.

Dok je motiv napada još uvijek nejasan, cure novi podaci o stravičnom krvoproliću, koje je trajalo 14 minuta. Evelyn Dieckhaus (9) jedna je od nevinih žrtava Audrey Hale (28).

Kako piše Daily Mail, učenica je ustrijeljena dok je pokušavala aktivirati protupožarni alarm kada je došlo do pucnjave. Željela je dozvati pomoć s ciljem da zaustavi suludi pohod napadačice. Osim troje učenika, ubijeni su ravnateljica škole dr. Katherine Koonce (60), učiteljica na zamjeni Cynthia Peak (61) te kuhar Mike Hill (61).

Lokalni mediji su ranije izvijestili da je napadačica ušla u školu na sporedni ulaz u ponedjeljak nešto poslije 10 sati, a bila je naoružana dvjema puškama i jednim pištoljem. Ukupno sedam komada oružja Hale je kupila nedavno, a tri je upotrijebila u napadu.

Šef policije John Drake rekao je da je u vrijeme pucnjave napadačica ‘patila od emocionalnog poremećaja‘. Također je otkrio da je bila pod nadzorom liječnika i da je bila osoba s visoko funkcionalnim autizmom.

Prema tvrdnjama policije, napad je bio unaprijed planiran i u tijeku je analiziranje manifesta i pisma napadačice koju je policija usmrtila nedugo nakon pucnjave. Također, kod sebe je imala karte i crteže školske zgrade. Policija vjeruje da je Audrey Hale pucala nasumično i da nijednu žrtve nije ubila s određenim ciljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:47