KRALJEVSKA OBITELJ

Čuvena kruna prilagođava se za glavu Charlesa III., iz ‘Towera‘ je premjestili u strogoj tajnosti

Krunidba će se održati u Westminsterskoj opatiji, osam mjeseci nakon monarhovog stupanja na prijestolje
 Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles Iii 2022/Afp/Profimedia/Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles Iii 2022/afp/profimedia

Kruna svetog Edwarda uklonjena je iz Londonskog tornja kako bi bila prilagođena za britanskog kralja Charlea III. ususret njegovoj krunidbi, objavila je Buckinghamska palača u subotu. Buckinghamska palača je rekla da su povijesni krunski dragulji premješteni kako bi se mogli prilagoditi prije ceremonije krunidbe 6. svibnja.

Premještanje neprocjenjive krune je držano u tajnosti dok nije sigurno dostavljena draguljarima. Smatra se da se inačice krune sv. Edvarda koriste za krunidbu britanskih i engleskih monarha od 13. stoljeća. Trenutna je kruna izrađena za Charlesa II. 1661. kao zamjena za srednjovjekovnu krunu koja je rastaljena 1649.

Smatralo se da original datira iz 11. stoljeća, kada je pripadao kraljevskom svecu Edvardu Ispovjedniku, posljednjem anglosaksonskom kralju Engleske. Kruna svetog Edvarda pojavljuje se u kraljevskom grbu Ujedinjenog Kraljevstva, logotipu Kraljevske pošte i na značkama oružanih snaga.

image
Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles Iii 2022/Afp/Profimedia/Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles Iii 2022/afp/profimedia

"Kruna svetog Edvarda, povijesni središnji dio kraljevskih dragulja, uklonjen je iz Londonskog tornja kako bi se omogućio početak prilagodbe ususret krunidbe u subotu, 6. svibnja 2023.", stoji u priopćenju Buckinghamske palače objavljenom u subotu.

Krunidba će se održati u Westminsterskoj opatiji, osam mjeseci nakon monarhovog stupanja na prijestolje i smrti kraljice Elizabete II. Podrazumijeva se da će svečanost sadržavati iste središnje elemente tradicionalnog obreda, koji je zadržao sličnu strukturu više od tisuću godina dok će istodobno uzeti u obzir duh našeg vremena.

Očekuje se da će Karlova krunidba biti manjih razmjera i da će biti kraća, a neki smatraju i da bi mogla trajati svega sat vremena. Također se očekuje da će biti više uključiva nego prošle krunidbe u Britaniji, koja se sastoji od više vjera, no svakako će se raditi o anglikanskom obredu, pri čemu će kraljica supruga biti okrunjena zajedno s Karlom.

Broj gostiju bit će smanjen s 8000 na otprilike 2000, a od njih će se očekivati da nose odijela i haljine umjesto ceremonijalne odjeće, a niz rituala, poput davanja zlatnih poluga novom vladaru, bit će ukinut.

Priopćenje Buckinghamske palače objavljeno je nakon što je britanski dnevni list Daily Mirror pisao da kralj, zbog sve većih životnih troškova u Britaniji, planira "manje skupu" ceremoniju manjih razmjera od svečanosti krunidbe pokojne kraljice 1953., koja je trajala oko tri sata.

image
Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/pa Images/profimedia

Krunidba pokojne kraljice predstavljala je ogromnu proslavu, pri čemu se pola milijuna gledatelja našlo na njenoj povorci 2. lipnja. Unatoč prvotnom ustručavanju, pokojna kraljica je na koncu pristala da televizijske kamere budu prisutne u Westminsterskoj opatiji kako bi snimile povijesni događaj.

Prema procjenama, samo u Britaniji je 27 milijuna ljudi gledalo krunidbu uživo na svojim crnobijelim televizorima, a emitirala se i diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. prosinac 2022 14:46