SMATRA SE OPASNIM

Čuveni bjegunac iz talijanskih Alpa dolijao i treći put: Uhvaćen slobodoljubivi medvjed Papillon

Zbog njegova neobuzdana karaktera vlasti ga smatraju opasnim za ljude i za stoku
Ilustracija, smeđi medvjed
 Delta Images/Imagesource/Profimedia

Divlji medvjed iz talijanskih Alpa, koji je zbog želje da pobjegne iz zatočeništva dobio nadimak "Papillon", uhvaćen je i treći put, objavila je pokrajinska vlada Trentina.

Medvjed, kojemu je službena oznaka M49, već je bježao u srpnju 2019. i u srpnju 2020., a prošli se mjesec nekako uspio 'otarasiti' i radijske ogrlice kojom mu je praćeno kretanje.

No Papillon je dolijao u cjevastu klopku koja mu postavljena na planini Lagorai.

Nadimak je dobio po poznatome romanu francuskoga kažnjenika Henrija Charrierea u kojemu opisuje pokušaje bijega iz francuske kažnjeničke kolonije u Francuskoj Gvajani. Po književnom predlošku Papillon (Leptir) godine 1973. snimljen je holivudski film sa Steveom McQueenom i Dustinom Hoffmanom u naslovnim ulogama.

M49 je prvi put pobjegao već nekoliko sati nakon uhićenja, preskočivši četiri ograde, od kojih je jedna bila pod naponom. Vlasti su taj potez nazvale "nezamislivim".

Talijanskim rendžerima trebalo je devet mjeseci da ga pronađu i vrate u nastambu.

Dva mjeseca poslije pobjegao je ponovno. Zbog njegova neobuzdana karaktera vlasti ga smatraju opasnim za ljude i za stoku.

Medvjedi su ugrožena vrsta i njihovo ponašanje izaziva sve veću zabrinutost stanovnika Trentina, alpske pokrajine južno od Tirola.

Trentinske šume napučene su medvjeđom populacijom koja je ondje zaštićena u sklopu programa što ga financira EU. Od tada su njihovi kontakti s ljudima sve češći i potencijalno opasniji.

Mnogi vjeruju da će Papillon, koji je skupinama za zaštitu životinja postao simbol slobode i moći prirode nad ljudima, pokušati pobjeći još jedanput.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:11