KRIZA VLASTI

Cvijanović: SDA blokira uspostavu Vijeća ministara BiH jer Srbin treba biti predsjedatelj

Željka Cvijanović i Milorad Dodik
 Profimedia, Abaca

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je i visoka dužnosnica SNSD-a Milorada Dodika, optužila je u ponedjeljak vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) da blokira uspostavu novog saziva Vijeća ministara jer bi Srbin trebao biti sljedeći predsjedatelj ove državne vlade.

"To je neopravdano duga blokada i paraliza nečega što se trebalo napraviti prije najmanje mjesec dana. U pitanju je nepotrebno gubljenje vremena i smanjivanje razdoblja u kojem će netko iz Republike Srpske biti na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara", rekla je predsjednika RS-a.

SNSD je ranije najavio kako će novi predsjedatelj Vijeća ministara biti Zoran Tegeltija, dosadašnji ministar financija u vladi RS. Istodobno SDA je kao uvjet za ovo imenovanje postavila prihvaćanje Nacionalnog godišnjeg programa (ANP), dokumenta kojega je NATO savez odredio kao preduvjet za aktiviranje MAP-a.

Pojasnila je kako se radi o 'smišljenoj igri' bošnjačke SDA koja nema veze s približavanjem NATO-u i aktiviranjem Akcijskog plana plana za članstvo (MAP) kako bi se spriječilo da vodeću poziciju u Vijeću ministara preuzme predstavnik srpskog naroda.

Cvijanović je današnju izjavu odlazećeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića iz SDA, koji je potvrdio uvjetovanje izbora novog saziva Vijeća ministara s napretkom na putu prema NATO-u, ocijenila ucjenjivačkim.

"Zvizdić se tamo zadržao neopravdano dugo. Imali smo izbore i na red je došlo provođenje izbornih rezultata i formiranje novog Vijeća ministara. On je uzurpirao poziciju s jasnim ciljem, sprječavajući da tu dođe Srbin iz SNSD-a ", rekla je predsjednica Republike Srpske.

Prema rezultatima posljednjih izbora i dogovorima stranaka, budući saziv državnog Vijeća ministara trebali bi činiti predstavnici stranaka koje su pobjednici među Hrvatima (HDZ BiH), Srbima (SNSD) i Bošnjacima (SDA).

Sve srpske strane u BiH protive se napretku prema Sjevernoatlantskome savezu pozivajući se na Deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske koja se protivi napredovanju prema NATO savezu, ali i prateći poziciju službenog Beograda oko ove integracije. Istodobno hrvatska i bošnjačka strana u BiH podupire članstvo BiH u NATO savezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:06